Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie swietlowki do pokrywy 112l?  (Przeczytany 3837 razy)
shakur84
Nowy
*

« : Grudzień 11, 2010, 18:04:35 »

Witam serdecznie!Chcialbym dolozyc wiecej swiatla do mojego akwarium niestety mam tylko standart ktory w przeliczeniu nie daje wymaganego 0,5 W w zwiazku ztym mam pytanie do was drodzy forumowicze jakie swietlowki pasuja do mojej pokrywy chodzi o maksymalna moc w wattach tak zebym nie musial dokladac kolejnych do istniejacych dwoch swietlowek.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2010, 23:42:20 »

Witam serdecznie!Chcialbym dolozyc wiecej swiatla do mojego akwarium niestety mam tylko standart ktory w przeliczeniu nie daje wymaganego 0,5 W w zwiazku ztym mam pytanie do was drodzy forumowicze jakie swietlowki pasuja do mojej pokrywy chodzi o maksymalna moc w wattach tak zebym nie musial dokladac kolejnych do istniejacych dwoch swietlowek.
T8:
20W
25W
T5:
24W
Wiąże się to jednak z wymianą statecznika.

A przy okazji, kto powiedzial, że 0,5W jest wymagane?

shakur84
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2010, 14:10:27 »

No wszedzie o tym trabia ze jesli chce sie miec rosliny w dobrej kondycji trzeba spelnic te minimum..
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2010, 15:08:08 »

ilosc swiatla trzeba dostosowac do rodzaju ryb oraz roslin, nie wszystkie rosliny lubia duzo swiatla, zeby nie byc goloslownym np anubias nana
rowniez nie wszystkie ryby lubia duza ilosc swiatla, np p. ramirezy, wola one gdy jest ciemniej.

Tak wiec zastanow sie czy musisz a potem dzialaj Wink

jezeli tak to ja polecam po prostu dolozyc trzecia swietlowke t8 20W, osobiscie nie widze zadnego problemu zeby wlozyc, mnie do profilu 112l udalo sie trzecia rurke wlozyc bez problemu to i uwazam ze dla innych nie powinno to byc problemem

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
shakur84
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2010, 15:51:24 »

Wiesz z checia bym to zrobil ale zielonego pojecia o tym nie mam,jezeli moglbys mi napisac co oprocz swietlowki mam kupic i wytlumaczyl jak do typu zielonego zupelnie goscia w tym temacie co i jak zrobic to moze bym dal rade...bylbym wdzieczny
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 14, 2010, 14:25:44 »

Rzuć okiem tu: http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/zmiana-oswietlenia-t8-na-t5-112l/

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 14, 2010, 22:24:20 »

Do twojej pokrywy radzę założyć Aquarelle (Philips) i 865 (dowolnej firmy). Obydwie mają świetne parametry świetlne - zarówno pod względem wymagań roślin jak i strumienia swietlnego - wiec nawet bez przeróbki będą rosły rosliny , - a to jak - zależeć będzie od nawożenia. Sam zszedłem z mocą oświetlenia z ok. 1W/L do ok. 0,4W/L i rośliny nadal dobrze rosną... Nawet te czerwone... Wink

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 15, 2010, 01:38:58 »

dlaczego wszyscy polecają świetlówki 865, skoro 965 są tylko kilka groszy droższe, a lepiej wpływają na podkreślanie barw roślin i ryb  Huh

Max 58
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 15, 2010, 14:33:44 »

dlaczego wszyscy polecają świetlówki 865, skoro 965 są tylko kilka groszy droższe, a lepiej wpływają na podkreślanie barw roślin i ryb  Huh
Różnica miedzy jakąkolwiek 865 a dobrą 965 jest znikoma, a dostępność 865 jest o wiele wieksza - bo może być dowolnej firmy. Dawno , bo to już dwa lata  - jak robiłem porównanie obydwu i  965 wypadała "roslinnie" akurat troche gorzej niż 865 , mimo lepszego RA (>9).

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 15, 2010, 17:11:59 »

Zgadza się z kolegą problem tkwi w tym ,że 965 świecą ciemniejszym światłem generując mniej lumenów od tych 865.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Max 58
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 15, 2010, 17:28:22 »

965 świecą ciemniejszym światłem generując mniej lumenów od tych 865.
Właśnie, a biorąc pod uwagę wyższe RA powinny co najmniej tak samo...

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: