Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zestaw 375 ldo 1200zł  (Przeczytany 4363 razy)
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Grudzień 16, 2010, 10:35:32 »

Dobrze że umiesz zrobić i szafkę i pokrywę , bo bardzo drogie zakupy ci odpadną. Pamiętaj jednak że w przypadku szafki odpowiednie wzmocnienia być muszą i tylna ściana pełna musi być - nie żadna pilśnia, bo takie akwarium to 500kg spokojnie waży jeśli za dużo kamieni nie dołożysz , w razie "gruzowiska" to i pod tonę może podejść... Matę pod akwarium koniecznie kup, nawet podwójną - inaczej przykre niespodzianki gotowe.
Filtr zewnętrzny to kup większy - taki na 700litrów, bo jak się znam na temacie - producenci podają wydajność pompy a nie zaladowanego mediami filtra -
tutaj O FILTRACH możesz poczytać.  A także o oświetleniu. Do 965 dołożyłbym Aquarelle i/lub Fluorę. Dobrym tworzywem do wykonania pokrywy jest spienione PCV lub plexi. ( ja swoja z plexi robiłem , ale teraz bym połączył obydwa tworzywa. Pomysł z laminatem - też niezły, ale najlepiej w połączeniu z pcv. najlepsze było by białe - to odbłyśniki masz z głowy...

Aha, z podloża nawozowego typu Aquasubstrate , knott, Ada, bym nie rezygnował - świetnie zasila rosliny i klaruje wodę , warto nawet częściowo ze żwirem wymieszać - sam tak zrobiłem - lepiej się sadzi niż w samym podlożu, i klarowna woda jest i rosliny mają co trzeba.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 15:41:33 wysłane przez Max 58 » Zapisane

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
bartus0201
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 16, 2010, 14:38:39 »

Dzieki Max 58 za rady Wink
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**