Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15
  Drukuj  
Autor Wątek: Asagoth 260l  (Przeczytany 100208 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #75 : Maj 15, 2011, 21:28:31 »

Będe próbował je sprzedać/oddać;) jak zawsze...

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #76 : Czerwiec 08, 2011, 20:15:25 »

Mały update
Babek już nie mam wnioski z ich krótkiej ale szczęśliwej hodowli mam nadzieje że ukarzą się jeszcze w wakacje, a narazie foto śliza który będzie bohaterem artykułu w czerwcowym Magazynie Akwarium

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #77 : Czerwiec 08, 2011, 20:21:15 »

Mógłbyś wstawić fotki całego baniaka. Ciekawy jestem jaki aranż zrobiłeś.
Cos jeszcze pływa poza śliżem?
Asagoth Twoje artykuły czytam z zainteresowaniem w MA.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #78 : Czerwiec 08, 2011, 20:26:10 »

Całość jest kilka postów wcześniej takie troche azjatyckie bw ale z silnym prądem wodnym i sporą ilości kamieni... dodam też ciekawostkę, że ten artykuł będzie najprawdopodobniej pierwszym opisem Nemacheilus pallidus w polskim języku... przynajmniej ja żadnego innego nie znalazłem, także gorąco zapraszam do zakupu niestety jedynej jak narazie gazety traktującej o akwarystyce słodkowodnej w Polsce.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #79 : Czerwiec 09, 2011, 19:26:26 »

Pisz, pisz bo kto ma pisać, szkoda tylko że ta gazetka jest trudno dostępna.
Dlaczego tak szybko pozbyłeś się babeczek ? Tak długo na nie czekałeś.
Pytanko mam jeszcze odnośnie odczynu, w wielu publikacjach rodzina przylgowatych opisywana jest  pH 6,0 co Ty na to ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #80 : Czerwiec 12, 2011, 22:54:39 »

Babki poszły w odstawke ponieważ do kraju zajechały długo oczekiwane Gobiocichle, jednak te wyprzedziły marzące mi się od wielu lat brzany... nadarzyła się okazja kupienia ich więc bezzwłocznie nabyłem 5 szt i Asagoth znów powrócił na stare śmieci, czyli zimnowodny zbiornik stoi w domu a w nim brzany i świnki:)
Wiem, że pewnie ludzie z którymi handlowałem mnie zlinczują ale pasja to pasja i ciężko ją pokonać... foty postaram się wrzucić jak najszybciej i pewnie do zimy kończę przygodę z rybami pozaeuropejskimi...

Co do przylgowatych to u mnie zawsze pływały w 7,3-7,5 i nie widziałem nic niepokojącego w ich zachowaniu, wręcz napisałbym, że to bardzo wytrzymałe ryby.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #81 : Czerwiec 13, 2011, 14:17:18 »

Co do brzan i świnek to napiszę tylko zazdroszczę, czekam na jakieś opisy z obserwacji.
Jeżeli chodzi o odczyn to zgadza się optymalne pH dla tej rodziny ryb to 7,0 - 7,5. Jednak w wielu opisach sugerowana jest wartość od 6,0 moim zdaniem to wierutna bzdura, ryby te bardzo źle czują się w wodzie zakwaszonej. No ale co im się dziwić, co ma wytwarzać kwas w kamienistych strumykach lub potokach.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #82 : Czerwiec 15, 2011, 23:54:30 »

Tak naprawde większość mocno reofilnych gatunków z Azji woli miększą wodę, bocje piskorze kozy i ślizy najlepiej trzymają się własnie w przedziale 7,0-7,3 ale ph 6 to przegięcie, ja osobiście nigdy nie zbiłem tak parametrów w swoich zbiornikach, ale czytając zagraniczne fora i wypowiedzi ludzi odławiających te ryby lub mieszkających w Japonii czy Tajlandii wychodzi na to, że woda tam jest raczej średnio-miękka o obojętnym ph niż miękka i kwaśna

U mnie w zbiorniku powstaje nowa aranżacja, będzie to próba odwzorowania biotopu wspólnego dla świnek i brzan, do obsady doszło jeszcze 5 jazików... i przezyłem atak kulorzęska ale to standard w hodowli ryb z naszych rzek i jezior.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2011, 00:05:07 wysłane przez asagoth » Zapisane

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #83 : Czerwiec 16, 2011, 16:55:49 »

Wypowiem się tylko na temat wyglądu zbiornika, pomijając preferencje ryb, parametry wody itd. Więc zbieornik - w wersji 1 - zaskoczenie, na +. Niespotykana, fajna aranżacja. W wersji 2 - czarne wody - gorzej, ale też nieźle. Od kilku lat myślę o takim przestrzennym baniaku - ale jednak zawsze jakoś tak roślinniak wychodzi Smiley

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #84 : Lipiec 14, 2011, 19:15:25 »

Cześć asagoth, miałem te slizgi (na ostatniej fotce) przez wiele lat, fajne ryby - podobne do bocjowatych Smiley Ale od dziś stałem się posiadaczem stiphodonów Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #85 : Lipiec 14, 2011, 19:36:07 »

Ale od dziś stałem się posiadaczem stiphodonów Smiley
Wstaw koniecznie fotki.
Gdzie dorwałeś stiphodony?

Przepraszam Asagoth za OT

Mój baniaczek
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #86 : Lipiec 23, 2011, 14:26:30 »

Co tam w zbiorniku?
Jakaś aktualizacja?

Mój baniaczek
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #87 : Lipiec 23, 2011, 21:14:18 »

A no z brzanami i świnkami lipa, wszystko padło najprawdopodobniej jakieś pasożyty, ryby jadły i chudły, leczenie nie przyniosło efektów. To co przeżyło zostało wypuszczone, niestety. Na razie zbiornik stoi pusty i w sumie to nie wiem co dalej, czy go czymś zarybie czy spuscze wode. Czas pokaże.
Pozdrawiam

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #88 : Lipiec 24, 2011, 08:30:51 »

Na razie zbiornik stoi pusty i w sumie to nie wiem co dalej, czy go czymś zarybie czy spuscze wode. Czas pokaże.
Asagoth bez wody?
Jakoś tego nie widze.
Skrzela Ci wyschną Smiley

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #89 : Lipiec 28, 2011, 13:58:30 »

Taki mały off-topic dotyczący początku wątku. Dziś na BBC HD "leciał" program pokazujący lasy Azji, w którym występowały stiphodony. Małe diabelstwa potrafią się wspinać w górę kilkanaście metrów pod nurt wodospadu po gołych skałach, muszę przyznać, że to był bardzo ciekawy widok Smiley

Pozdrawiam,
Tomek
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15
  Drukuj  

Skocz do: