karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #135 : Luty 09, 2012, 10:41:05 » |
|
Warto było czekać, na twoje akwarium ze strzeblami Powinien je zobaczyć każdy, kto twierdzi, że nie ma u nas ciekawych ryb, które można z powodzeniem hodować. Ducze do twojego zbiornika to najlepiej pasowały by okonie w liczbie kilku sztuk Nie dość, że prezentują się świetnie to i zachowanie niechybnie mają interesujące
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #136 : Luty 09, 2012, 10:51:14 » |
|
Dzięki za miłe słowa. mam jeszcze jakieś dwie fotki więc wkleje, te najlepsze których nie moge publikować ukażą się napewno w artykułach w prasie;) więc te na forum to takie troche drugiego sortu;) PS. Zastanawiam sie nad kolejną obsadą, kiedy wypuszczę Strzeble okres tarłowy będzie trwał w najlepsze w naszych wodach, a ja nie zabieram ryb od marca do czerwca przynajmniej nie tych które się trą... pozostają mi pstrągi;) i jeśli uda mi się na jakiś gospodarstwach zdobyć jakieś karły to chyba one będą następną obsadą, pisze oczywiście o potokowcach, widziałem na YT że są ludzie którzy bez chłodziarek z powodzeniem trzymali małe potoki, porozmawiałem z nimi i wszyscy twierdzą zgodnie że młode świetnie się adaptują do nieco cieplejszej wody, no nic oby mi się udało zdobyć kilka karzełków i sam to sprawdze... w życiu miałem tylko tęczaki.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2012, 11:22:09 wysłane przez asagoth »
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #137 : Luty 10, 2012, 12:46:46 » |
|
Jest jeszcze pstrąg źródlany ( Salvelinus fontinalis). Wedle opisów mniejszy od potokowego i tęczowego. I jakąś mordę ma taką najciekawszą Ale chyba najrzadszy więc pewnie o jakieś młode sztuki może być trudno. No ale pstrąg w akwarium to już coś! Napisz coś o tych tęczowych, które miałeś w baniaku.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #138 : Luty 10, 2012, 14:58:30 » |
|
tak się tylko wydaje że to już coś, jak mawia mój znajomy ichtiolog "Pstrągi przy dobrej aeracji to i w szambie będą żyły" Tlen tlen tlen i aklimatyzacja z głową i nie ma problemu z utrzymaniem pstrągów, niektórzy twierdzą że tęczaki są trudniejsze w chowie od potoków, jednak moim zdaniem mozna je mniej więcej porównać do siebie, z tym że tęczak dużo lepiej znosi spadki tlenu. Pstrągi w akwarium są bardzo płochliwe, kiedy uciekają nabierają sporego rozpędu tratując wszystko i uderzając głową o szybe więc na tak mały zbiornik jaki posiadam jeden 15cm potokowiec będzie jak w sam raz na pare miesiecy. Teczak zył sobie w 18 stopniach jadł wszystko (dosłownie) i po paru tygodniach już oswoił się z moją ręką, fakt był z hodowli nie z natury. jednak to co moge napisać to najwięcej pstrągów nie przeżywa podróży lub wpuszczania, pod tym względem są delikatne. O żródlakach u nas niewiele wiadomo, napewno preferują niższe temperatury choć występują równiez masowo w Australii więc może przy zapewnieniu odpowiednie aeracji mogły by przystosowac się do nastu stopni. jako ciekawostkę dodam iż u mnie w województwie zarybili ok 20paru lat temu pewna małą i niekoniecznie górską rzekę pstrągiem, populacja strzebli i slizów i innej drobnicy szybko w przeciągu paru lat została przez pstrągi zjedzona, jednak małą rzeczkę PZW dorybiało nadal, w tym momęcie zyje tam odizolowana populacja pstraga potokowego który nie przekracza 25cm, z powodu braku pokarmu i dużego zagęszczenia ryby te ewoluowały w ten sposób że skarlały, lecz nie jest to takie skarlenie jakie my znamy, pstrągi wyglądaja i żyją normalnie tylko sa mniejsze. Było to zbadane okazało się to zmiennością przystosowawczą wewnątrz gatunku. Z tej rzeczki chciałbym pozyskać własnie swojego potokowca.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #139 : Luty 12, 2012, 00:35:38 » |
|
Sorki za post pod postem ale niestety nikt nie skomentował;) Zrobiłem trochę fotek po karmieniu i chciałem podzielić się nimi z wami Tu pięknie widać szatę godową samca A o to piękny przykład maskującego ubarwienia strzebli Samce w pełnej krasie
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #140 : Luty 12, 2012, 16:32:12 » |
|
Oglądając te fotki coraz bardziej żałuje, że nie mam znajomego wędkarza, który mógł by mi przytargać kilka sztuk z wyprawy nad jakąś rzeczkę. Pstrąg potokowy to dopiero ciekawa ryba do akwarium. Tą płochliwość łatwo zaobserwować w rzece. Pstrągi uciekają niczym torpedy i w akwarium faktycznie może się to zakończyć uderzeniem w szybę ze stosunkowo dużą prędkością. Najtrudniejsze wydaje się przeprowadzenie udanej aklimatyzacji. Z tą karłowatą populacją to ja u siebie w okolicy zaobserwowałem ciekawą rzecz. Dopływem pobliskiej rzeki jest strumyk, który spływa z góry przez las. Jest on płytki, oraz wąski. W niektórych miejscach jest dość stromo, więc w strumyku nie brak wodospadzików, zatorów z korzeni i gałęzi itp. Mimo to pstrągi zdołały dotrzeć kilka kilometrów w górę strumienia i żyją tam z powodzeniem. Z tego, co zaobserwowałem wybierają sobie jakieś miejsce najczęściej dołek wymyty pod wodospadzikiem i osiadają tam na stałe, a przynajmniej na dłuższy czas. Porównując osobniki ze strumienia do tych z rzeki to o ile te pierwsze osiągają słuszne rozmiary, o tyle te żyjące w strumyku mają około 10 cm. Pożywienia za wiele tam nie znajdują i samych pstrągów nie ma tam za wiele. Całkiem możliwe, że są one właśnie mniejsze w wyniku przystosowania się do warunków środowiskowych.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #141 : Marzec 07, 2012, 12:55:25 » |
|
Mała aktualizacja Strzeble już pływają na wolności, a u mnie w szkle coś czego już dawno nie było a mianowicie Tanganika. Narazie jako starter pływa 5x N.leleupi zwykł;a hodowlana forma, ale docelowo zbiornika czeka na exL. brevis Cameron Bay 1+1 WF;) Nie wiem czy taki układ zostanie, czy nie wylecą lelupki, wszystko się okaże jak ryby zamieszkają razem, mam zamiar potrzymać troche pielęgnic które od zawsze mnie pasjonowały, a do tanganiki mam wielką słabość i sentyment. W planach 112 l i drugi baniak na muszlowce. Foty niebawem Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2012, 15:43:52 wysłane przez asagoth »
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #142 : Marzec 07, 2012, 13:58:03 » |
|
No proszę jaka niespodzianka Zapowiada się bardzo interesująco, więc pozostaje czekać na fotki, gdy już zagości u ciebie właściwa obsada
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #143 : Marzec 07, 2012, 15:01:10 » |
|
Tanganika jest niesamowicie ciekawa i przede wszystkim bogata w te niewielkie gatunki pielęgnic, moje zdanie jest takie, ze tak naprawdę akwarystycznie to jeszcze nie do końca odkryta. Często najpopularniejsze wydawało by się gatunki mogą i zaskakują hodowców. Ztąd obrałem kierunek w tą stronę, jak narazie małe lelupki walczą o każdy kawałek kamienia, szkoda że nie da się określić płci w tym momencie. Znalazłem też sprzeczne info w necie, cześć źródeł podaje iż N.lelelupi żyja w parach, część iż łączą się w pary tylko na krótki okres tarła. Czy ktos mógłby napisac coś na ten temat? może jakieś własne doświadczenia?
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #144 : Marzec 07, 2012, 20:44:15 » |
|
Witam. Ładne były te strzeble. Czym je żywiłeś? Pociągnęłyby one na ochotkach, rurecznikach, wodzeniu, artemii? Pytanie może trochę naiwne, ale chciałbym się upewnić. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #145 : Marzec 07, 2012, 21:32:35 » |
|
Żywiłem je żywym pokarmem, żywy wodzień i ochotka. napisz coś więcej o projekcie akwarium z nimi a może coś uda mi się podpowiedzieć....
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #147 : Marzec 07, 2012, 22:00:46 » |
|
Ja sam jestem ciekaw ile wytrzymam, znając mnie to brevisach będzie już zupełnie inna obsada...
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #148 : Marzec 07, 2012, 22:05:55 » |
|
Ja sam jestem ciekaw ile wytrzymam, znając mnie to brevisach będzie już zupełnie inna obsada... Jak sam napisałeś - tanga oferuje bardzo wiele. Tu jest cała masa ryb które zostały odkryte i 2 tyle do odkrycie. Ja sam ciesze sie, że akurat Ty zdecydowałeś się na ten biotop. Już samo to jest gwarancją, że zobaczymy coś ciekawego.
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #149 : Marzec 08, 2012, 00:54:30 » |
|
Żywiłem je żywym pokarmem, żywy wodzień i ochotka. napisz coś więcej o projekcie akwarium z nimi a może coś uda mi się podpowiedzieć....
Projekt akwarium ze strzeblami to w moim przypadku za duże słowo. Pytałem orientacyjnie i pewnie tylko hipotetycznie. Mam zamiar zrobić sobie na Roztoczu wakacje z podrywką. Na co tam trafię nie wiem, ale gdyby były to strzeble, to istnieje szansa, że ich nie zagłodzę.
|
|
|
|
|
|
|
|