Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: mrsabarth - pierwsze 10 litrów  (Przeczytany 7972 razy)
mrsabarth
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Grudzień 17, 2010, 14:31:05 »

najnowsze wieści z frontu...
wczoraj rano woda zmętniała okropnie. caly dzien taka była...
dzis rano nadal mętna była ale podmieniliśmy 30-40% i jest narazie lepiej.
widać przynajmniej tylną ścianę akwa

za to filtr tak jakos "podsrywa" tymi bąbelkami, czy to moze byc kwestia tego ze w rurce przy podlaczeniu do filtra jest tam troszeczke wody? i ona "przerywa" tą ciągłą dostawe powietrza??
oto fotka:
przy czym tel troche przeklamuje, bo widocznosc teraz jest lepsza niz pokazuje to zdjęcie

kolejna rzecz mi się nasunęła...
temperatura wody - u mnie jest to 28-29st ! to za duzo chyba
w domu mam 25
grzałka jest wyłączona
jedynie w dzien swieci lampa - żarówka 5W
co zrobić żeby temp obniżyć?
zrobic jakąś przesłonkę na tej żarówce? żeby tak nie grzała w wody?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 17:18:23 wysłane przez mrsabarth » Zapisane
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Grudzień 17, 2010, 20:27:20 »

1.Zmętnienie - to zakwit bakterii przez który proces akwa musi przejść, wytworzy się błona białkowa którą poruszanie powierzchni strumieniem wody będzie rozbijało. Normalny proces dojrzewania. Zanim nie zniknie - wprowadzanie żywego jest ryzykowne.
2.Co do filtra - ustaw tak by woda z filtra poruszała powierzchnią i odłącz wężyk doprowadzający powietrze. Bąbelki to rzecz ze wszech miar szkodliwa, a natlenianie wody odbywa się najlepiej przez poruszanie powierzchnią wody.
3. temperatura - wodę ogrzewa lampka i turbinka, lampkę można podnieś wyżej i obniżyć temp. w pokoju do 23 st.

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Grudzień 17, 2010, 20:43:36 »

mrsabarth krewetki kup na Allegro, mogłabyś mieć kolorowo za małe pieniadze zwykłe red chery po 1 zł a mozna i mieć wyselekcjonowane niebieskie i żółte do 5 zł. Do tego widziałem ostatnio zielone babaulti w niskiej cenie.. W sklepie wcisna ci zwykłe szarobrązowe krewecie za duzą kasę myślę że nie warto.. sam kupiłem w sklepie krewetki i żałuję do dziś  Roll Eyes bo mogłem zaryzykowac i kupić z allegro jakies ciekawsze odmiany za polowe tego co wydałem  Tongue
Jedyny minus to to ze trzeba poczekać na lekkie ocieplenie ale ty i tak musisz przeczekać okres dojrzewania  Wink Dojrzewania akwarium nieprzyspieszysz ale mozesz je usprawnić by na 100% ustrzec sie przed przyszłymi przykrymi niespodziankami pod postacia glonów i zdychającej obsady.. wystarczy kupić w sklepie bakterie nitryfikacyjne

Kolorowy żwirek do wymiany, farba moze zaszkodzic zwierzakom które będą u ciebie mieszkać, kup zamiast niego drobny żwirek ale nie piasek bo z nim mogą być problemy

no i obsadz akwarium prawdziwymi roślinami, na Allegro mozesz wypatrzeć tani zestaw, no chyba że wolisz przepłacac to sklep stacjonarny ;P Wink

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #33 : Grudzień 17, 2010, 20:53:19 »

Krewetki na początek to nie jest dobry pomysł. Piszę o takich po 1zł a droższe to już w ogóle pomyłka - szkoda pieniędzy. Na 80% popadają i będzie szkoda i zwierzaków i kasy. Radzę inwestować w proste, niewymagające rybki na początek.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Grudzień 17, 2010, 20:54:31 »

do 10 l ?  krewetka za 5 zł to chyba nie majatek  Grin poza tym ja pisze o tym by je wpuszczać dopiero po odczekaniu okresu dojrzewania  Roll Eyes
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Grudzień 17, 2010, 21:04:12 »

Panowie , chyba nie czytaliście uważnie wcześniejszych postów?

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Grudzień 17, 2010, 21:19:18 »

faktycznie jakoś przeleciała mi ta 2 strona i jej nie zauważyłem  Grin juz kończę EOT ;P
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #37 : Grudzień 17, 2010, 21:26:05 »

Ciekawe jakie rybki chcecie do 10l akwa wsadzić...
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #38 : Grudzień 17, 2010, 22:44:44 »

Jeśli się nie mylę, to tam miały byś krewetki Smiley.
Bodajże Red Cherry Smiley.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Grudzień 17, 2010, 23:29:35 »

to chyba nie do mnie bo ja tylko krewetki proponuję Wink
mrsabarth
Nowy
*

« Odpowiedz #40 : Grudzień 18, 2010, 10:58:20 »

2.Co do filtra - ustaw tak by woda z filtra poruszała powierzchnią i odłącz wężyk doprowadzający powietrze. Bąbelki to rzecz ze wszech miar szkodliwa, a natlenianie wody odbywa się najlepiej przez poruszanie powierzchnią wody.
czyli ma byc strumien wody a nie bąble powietrza tak? to już zgłupiałam bo raz czytam ze bąbelki na maxa a teraz że bąbelki są "be" ale ok, skręciłam tak że jest sam strumien wody i minimalna il.bąbelków
a filtra nie moge tak wyciagnac, bo wystaje mi ponad powierzchnie akwa i nie moge zalozyc pokrywy, pozatym wtedy caly ten "mechanizm" buczy mi nad powierzchnią wody a w instrukcji było napisane że ma być cały zanurzony.  Roll Eyes
3. temperatura - wodę ogrzewa lampka i turbinka, lampkę można podnieś wyżej i obniżyć temp. w pokoju do 23 st.
to nie takie proste... od 2 lat probuje oziebic pokoj chociaz o 1 stopien, awykonalne wręcz. jesli rozszczelnie okno to zaraz mi sie wszyscy rozchorowują , moge wietrzyc ale tuz po zamknieciu okna temp wraca do 25stopni, tak jest i juz.
narazie pooperuję lampką, ustawilam wyżej, tzn podniosłam ją, i najwyzej jakas osłonke zrobię z ciemnej pleksy albo cos
narazie jest 27stopni

mrsabarth krewetki kup na Allegro, mogłabyś mieć kolorowo za małe pieniadze zwykłe red chery po 1 zł
tak jak juz napisalam, krewety będą od znajomego za free.... a z all jakos mi szkoda kupowac, zeby sie to półpolski tłukło w jakimś pojemniku w zimę..... wole przepłacić w sklepie chyba i  widzieć co kupuję, nie przepadam za zakupami przez internet, tym bardziej "Zywego towaru"
ale tych niebieskich i żółtych musze poszukać, bo mi w oko nie wpadły a ciekawie to brzmi

ehh pisalam juz ze krewetki... rybki chce tam upchnąć mój mąż... bo tak mu pan powiedzial w sklepie ze mozna, szwagier tez "tak miał" i sie uparł...
póki co usilnie go namawiam żeby tym rybkom odpuścił dopóki nie kupimy na wiosne większego akwarium dla nas
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2010, 11:01:42 wysłane przez mrsabarth » Zapisane
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #41 : Grudzień 18, 2010, 11:00:51 »

Mówiłem do jednego z użytkowników, który do tych 10l rybki proponował właśnie..
mrsabarth
Nowy
*

« Odpowiedz #42 : Grudzień 18, 2010, 11:04:24 »

sorki Thunder, pisze na szybko w pracy i nawet nie spojrzalam ze to ty pisales :-)

ps. woda klarowna od wczoraj :-)
i wlany a'la nitrivec, mowie "a'la" bo maz dal sobie wcisnac nie ten Sery ale Tropical... ze niby tam wiecej tych bakterii, tak mu pan nagadał... w każdym razie wlałam... całe 0.6,ml :-)
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #43 : Grudzień 18, 2010, 11:06:07 »

Ok
To jak będziesz na gadu, daj znać.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #44 : Grudzień 18, 2010, 16:02:41 »

Panowie i Panie. W 10L to można z powodzeniem co najwyżej glony hodować - w przypadku początkującego akwarysty. Utrzymanie stabilności takiego czegoś będzie graniczyło z cudem, nie mówię że się nie da ale jak jest w życiu każdy wie. Nie zalecam krewetek bo te są bardzo wrażliwe na warunki w wodzie. Będą po prostu padały i to masowo.
A rybki? Wziąć trzy Gupiki od znajomych i zobaczyć jak to jest z tą akwarystyką w 10L. Jak niepowodzenia nie zrażą - kupić większe akwarium i zająć sie tym normalnie a nie na skróty.

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: