Na początek witam...
namówiłam dziś męża na małe aqua... dla nas, dla dzieci, na gwiazdke itp itd
nigdy za rybkami nie przepadam za to mąz zawsze chciał mieć wieeelkie akwarium (na co nie mamy ani miejsca ani kasy na chwilę obecną)
a po wizycie w markecie i po tym jak zobaczylismy same tandetne samochodziki made in china, stwierdziliśmy że idziemy do zoologicznego
mieliśmy popatrzeć, a wyszliśmy z "zestawem" :-)
WIęc - Daliśmy namówić się na:
Aquael - Shrimp Set 10L
20x20x25cm
W zestawie był zbiorniczek + akcesoria:
-filtr PAT
-grzałka AQsn
do tego sprzedawca "dobrał" nam:
-żwirek Filtus natural gravel 2kg
-0.45kg żwirku kolorowego
-roślinka (narazie sztuczna)
-figurka nemo - to tak dla dzieciaków zanim zamieszkają w nim właściwi lokatorzy
![](http://images38.fotosik.pl/458/c7f59afeb49c6b2dmed.jpg)
nie do końca wiem jeszce kogo chcemy tam "Zameldować"
sprzedawca mówił że może to być np kilka 1-5 krewetek cherry i kilka neonków lub gupików, i krewetki będą napewno bo bardzo mi się podobają
mi osobiście bardzo spodobały się danio kolorowe ale widzę że to nie takie proste znaleźć je w stacjonarnym warszawskim sklepie
do tego poczytałam troszkę i zastanawiam się czy kolorowy żwirek był dobrym pomysłem, skoro krewetki wolą piaszczyste dno
kolejna rzecz to roślinki, doczytałam że krewetki potrzebują glonów, nie wiem jeszce jakie kupic, ale dopiero dziś odkryłam to forum więc mam jeszcze czas na lekturę.
póki co nalaliśmy wody, baaaardzo długo płukałam żwirek, wpakowaliśmy "elektronikę" i mąz odpalił filtr na trochę, i nie wiem czy to kwestia wlania zimnej wody (bo w domu ok 25 stopni zawsze jest) czy kwestia odpalenia tego filtra ale caaaaałe akwarium jest w bąbelkach powietrza
![Huh](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/huh.gif)
ps. wiem że 10l to mało, ale proszę... nie piszcie "Trzeba było kupic wieksze", "niewielka różnica w cenie" itp itd... jakbym mogła to bym kupiła, ale na początek chcemy zobaczyć czy to wogóle sprawdzi się u nas w domu, czy damy sobie radę z tak małym akwarium, jeśli wszystko pójdzie ok, następny zakup będzie już "konkretny"