Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: mrsabarth - pierwsze 10 litrów  (Przeczytany 8136 razy)
mrsabarth
Nowy
*

« : Grudzień 14, 2010, 20:27:23 »

Na początek witam...
namówiłam dziś męża na małe aqua... dla nas, dla dzieci, na gwiazdke itp itd
nigdy za rybkami nie przepadam za to mąz zawsze chciał mieć wieeelkie akwarium (na co nie mamy ani miejsca ani kasy na chwilę obecną)
a po wizycie w markecie i po tym jak zobaczylismy same tandetne samochodziki made in china, stwierdziliśmy że idziemy do zoologicznego
mieliśmy popatrzeć, a wyszliśmy z "zestawem" :-)
WIęc - Daliśmy namówić się na:
Aquael - Shrimp Set 10L
20x20x25cm
W zestawie był zbiorniczek + akcesoria:
-filtr PAT
-grzałka AQsn
do tego sprzedawca "dobrał" nam:
-żwirek Filtus natural gravel 2kg
-0.45kg żwirku kolorowego
-roślinka (narazie sztuczna)
-figurka nemo - to tak dla dzieciaków zanim zamieszkają w nim właściwi lokatorzy

nie do końca wiem jeszce kogo chcemy tam "Zameldować"
sprzedawca mówił że może to być np kilka 1-5 krewetek  cherry i kilka neonków lub gupików, i krewetki będą napewno bo bardzo mi się podobają
mi osobiście bardzo spodobały się danio kolorowe ale widzę że to nie takie proste znaleźć je w stacjonarnym warszawskim sklepie
do tego poczytałam troszkę i zastanawiam się czy kolorowy żwirek był dobrym pomysłem, skoro krewetki wolą piaszczyste dno
kolejna rzecz to roślinki, doczytałam że krewetki potrzebują glonów, nie wiem jeszce jakie kupic, ale dopiero dziś odkryłam to forum więc mam jeszcze czas na lekturę.

póki co nalaliśmy wody, baaaardzo długo płukałam żwirek, wpakowaliśmy "elektronikę" i mąz odpalił filtr na trochę, i nie wiem czy to kwestia wlania zimnej wody (bo w domu ok 25 stopni zawsze jest) czy kwestia odpalenia tego filtra ale caaaaałe akwarium jest w bąbelkach powietrza  Huh

ps. wiem że 10l to mało, ale proszę... nie piszcie "Trzeba było kupic wieksze", "niewielka różnica w cenie" itp itd... jakbym mogła to bym kupiła, ale na początek chcemy zobaczyć czy to wogóle sprawdzi się u nas w domu, czy damy sobie radę z tak małym akwarium, jeśli wszystko pójdzie ok, następny zakup będzie już "konkretny"
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2010, 20:30:24 »

Eh..
Po pierwsze to wywal kolorowy żwirek i sztuczną roślinę, i poczytaj proszę dużo co do takiego litrażu można zapodać, bo gupiki na pewno nie są dobrym pomysłem..Chyba, że krewetki..Ale tak czy owak, doczytaj proszę
mrsabarth
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2010, 20:34:23 »

obecny wystrój jest tymczasowy, bo dzieciaki by nas zamęczyły gdybym pokazała puste akwarium. jak tylko postanowimy zameldować jakiegoś mieszkańca zostanie "przemeblowane"
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2010, 20:35:40 »

Jak zjem, to wyślę Ci moje gg i możesz pytać..
mrsabarth
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 14, 2010, 20:45:36 »

obawiam się że mogłabym cię zamęczyć, bo lubię bardzo "konkrety" (czyt. linki do konkretnych produktów itp itd)
ale bardzo chętnie
bo coś czuję że prędko spać nie pójdę, narazie zaczytuję się w forum
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #5 : Grudzień 14, 2010, 20:48:24 »

Wysłałem na pw..
kamil555331
Zielony User
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 14, 2010, 21:04:06 »

hmm a może bojownik, samiec i 2 samiczki?  Afro
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2010, 21:13:04 »

kamil555331  nie dawaj nie mądrych rad jak nie jesteś zorientowany. Bojowniki....nawet w liczbie 1szt to za dużo do 10l...więc tym bardziej harem.

Niestety, ale poza kilkoma (około 7 sztuk) krewetkami karłowatymi do akwarium nadają się ewentualnie tylko ślimaczki- i też nie wszystkie. Rybki odpadają.

mrsabarth -bąbelki w akwa to nic złego..a tuż po odpaleniu akwarium to całkowicie normalne. Znikną za kilka/kilkanaście godzin.

mrsabarth
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 14, 2010, 21:18:24 »

lwica - dziękuję za odp na temat bąbelków :-)
bojownik odpada raczej.... podoba mi się jedynie niebieski, ale pozatym szkoda by mi było jedną biedną rybę "zanudzać" w tych 4 ścianach
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Grudzień 14, 2010, 21:42:21 »

lwica - dziękuję za odp na temat bąbelków :-)
bojownik odpada raczej.... podoba mi się jedynie niebieski, ale pozatym szkoda by mi było jedną biedną rybę "zanudzać" w tych 4 ścianach

do takiego litrazu zadna ryba sie nie nadaje  zreszta ten zestaw jest stworzony dla krewetek  krewetki nie sa drogie  od prytwatnych ludzi mozesz kupic red cherry za 1zl/szt

ale widac ze potrzebujecie  wiedzy na temat akwarytyki tak jak juz ludzie mowili .  przede wszystkim wymiana podloza  po drugie inwestycja w prawdziwe roslinki , mchy jako ozdobe mozna uzyc  korzen 
w sumie mogliscie zapytac sie o akwarium jakie kupic  i do jakich celow bo  widac ze chcecie rybki ale niestety te minimum 50 litrow akwarium potrzebne dla rybek
pozdrawiam

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
mrsabarth
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 14, 2010, 21:50:30 »

no widzisz, liczylam w sklepie ze nie zrobią mnie w aż takie bambuko, ale cóż. będą krewety narazie - ale "niestety" ze sklepu bo nie mam nikogo znajomego od kogo mogłabym kupić je "prywatnie"
do tego roślinki
mech i gałęzatka - za poradą Thunderdome
i jakiś korzonek mały
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 14, 2010, 21:53:18 »

W 10 litrach - to rzeczywiście tylko kilka krewetek miniaturowych, ładny korzonek z zaszczepionymi na nim mchami (mchy przyczepia się owijając je gęsto żyłką na korzeniu , to co wystaje obcinając - szybko odrośnie). Do tego posadź jakieś anubiasy i inne roślinki jakie dostaniesz - ale proś o wolno rosnące (mikrozorium, anubias) gałęzatka. Dno można wyłożyć gałęzatką rozerwaną i rozpłaszczoną (normalnie tworzy kulkę). Po 3 tygodniach od posadzenia roślin możesz wpuścić krewetki - na początek proponuję jakąś formę barwną Neocaridina heteropoda np . czerwoną Red Cherry. Nie należy mieszać odmian bo powstaną "dzikusy" o nieprzewidywalnych barwach... Wink

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
mrsabarth
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 14, 2010, 22:22:51 »

no i kolejny problem amatora.... dojrzewanie akwarium
sprzedawca powiedzial 2-3 dni... a tu co? 3-4 tyg?
czy istnieje jakis sposób żeby to jakkolwiek przyspieszyc? nawet odrobinkę?
dzieciaki zobaczyły i piały z radości już no i taka wtopa.... ehh
jest jakis preparat ktory choc troche moze to przyspieszyc? np ten sera nitrivec? daje to coś?
niestety nie mam zadnego znajomego akwarysty u którego mogłabym potrzymać filtr, wziąć wodę, czy cokolwiek innego.
  Undecided
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 14, 2010, 22:41:05 »

Właściwie często udaje się utrzymanie zwierzaków przy życiu w niedojrzałym akwarium.. ja już ze trzy ostatnie zbiorniki tak odpaliłam bez strat...no ale to zawsze ryzyko.
Przede wszystkim potrzebne by Ci były testy do wody byś mogła ją codziennie sprawdzać czy nic się nie dzieje złego (testy polecam http://allegro.pl/tropical-test-5in1-test-paskowy-25-25-gartis-i1361565892.html ) .Podmiany wody muszą być częstrze niż normalnie...czyli u Ciebie jakieś 3 litry co trzy dni (woda odstana przez 24h) . No i obserwacja zwierzątek czy nie zachowują się dziwnie (co będzie trudne jeśli nie masz doświadczenia)

ziulko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Grudzień 14, 2010, 22:45:03 »

Żadnych preparatów !!! Można tym zrobić więcej szkody niż pożytku zapraszam Cię do zobaczenia mojej kosteczki http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/ziulko-tree-of-life-27l/ Akwarium musi poprostu dojrzeć, musi wytworzyć się w nim flora bakteryjna, tak że 2 tygodnie minimum bez żadnych krewetek a tym bardziej rybek.
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: