vento
|
|
« Odpowiedz #195 : Marzec 07, 2011, 13:27:07 » |
|
i rewelacja! Od siebie na pewno dorzucę tyle co ostatnio. Może nawet uda się trochę więcej, w zależności od stanu portfela w chwili 'księgowania' wpłat dotujących. Może, aby nakłonić większą ilość forumowiczów do głosowania, wymyślić jakąś drobną nagrodę, dla najlepiej uzasadnionego głosu? Nie koniecznie musi naruszać to pulę nagród dla uczestników konkursu-zainteresowani mogą zaoferować np. rośliny z przycinki lub coś w tym stylu. Ja regularnie odsprzedaję (lub oddaję, jeśli ktoś ładnie poprosi) nadwyżkę zielska-jeśli wspólnie wybralibyśmy głosującego zasługującego na wyróżnienie, mógłbym przesłać Mu na swój koszt zestaw roślin o wartości sklepowej ok 100zł (allegrowej/forumowej-ok. 30-50zł)-rodzaj roślin będzie można wybrać z opisu mojego zbiornika, jak wreszcie go wystawię, lub po prostu wziąć wszystko jak leci. Oczywiście to tylko luźna propozycja, którą Ty Mrs możesz dopracować. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
deleden
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #196 : Marzec 07, 2011, 13:47:03 » |
|
mrs temacik naprawdę ciekawy . Jestem zdecydowanie za a co do zrzutki to możesz na mnie liczyć . Poza tym w tym konkursie wezmę już udział . Poprzedni troszkę zawaliłem . Pisałem na kartkach , kartki przed przepisaniem zginęły , drugi raz pisać już się nie chciało itd ,itp .
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #197 : Marzec 07, 2011, 14:40:54 » |
|
Może, aby nakłonić większą ilość forumowiczów do głosowania, wymyślić jakąś drobną nagrodę, dla najlepiej uzasadnionego głosu? Nie koniecznie musi naruszać to pulę nagród dla uczestników konkursu-zainteresowani mogą zaoferować np. rośliny z przycinki lub coś w tym stylu. Ja regularnie odsprzedaję (lub oddaję, jeśli ktoś ładnie poprosi) nadwyżkę zielska-jeśli wspólnie wybralibyśmy głosującego zasługującego na wyróżnienie, mógłbym przesłać Mu na swój koszt zestaw roślin o wartości sklepowej ok 100zł (allegrowej/forumowej-ok. 30-50zł)-rodzaj roślin będzie można wybrać z opisu mojego zbiornika, jak wreszcie go wystawię, lub po prostu wziąć wszystko jak leci.
Propozycja świetna. Jeśli traktujesz ją wiążąco to jak najbardziej można ustalić taki rodzaj nagrody dla najlepiej uzasadnionego głosu. Dodatkowo, jeśli zostanie pewna kwota z puli nagród to można ją przeznaczyć na nagrodzenie takiej osoby. Ewentualnie, sam od siebie przeznacze dodatkowo pare złotych na nagrodzenie takiej osoby. mrs temacik naprawdę ciekawy . Jestem zdecydowanie za a co do zrzutki to możesz na mnie liczyć . Poza tym w tym konkursie wezmę już udział . Poprzedni troszkę zawaliłem . Pisałem na kartkach , kartki przed przepisaniem zginęły , drugi raz pisać już się nie chciało itd ,itp .
Ciesze się, że temat jak i sama inicjatywa zrobienia 2 konkursu ma pozytywny odbiór. Mam wielka nadzieje, że uda się go zrobić a jeszcze większą, że tematów jak i samych głosujących będzie więcej.
|
|
|
|
|
|
|
oloix
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #198 : Marzec 07, 2011, 14:46:20 » |
|
pomysł jest bardzo fajny... Fajnie ze ktoś organizuje konkurs już po raz drugi... Ale czy temat i forma pracy nie jest za trudna ? W poprzednim konkursie trzeba było opisać rybkę, nic prostszego a jednak mało ludzi wzięło udział. Teraz jest trudniejszy bo wymaga szukania w sieci informacji i włożenie w to odrobiny pracy i chęci.. ... nie wiem czy to nie odstraszy potencjalnych uczestników.
|
|
|
|
|
|
|
Marunia
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #199 : Marzec 07, 2011, 15:22:04 » |
|
pomysł jest bardzo fajny... Fajnie ze ktoś organizuje konkurs już po raz drugi... Ale czy temat i forma pracy nie jest za trudna ? W poprzednim konkursie trzeba było opisać rybkę, nic prostszego a jednak mało ludzi wzięło udział. Teraz jest trudniejszy bo wymaga szukania w sieci informacji i włożenie w to odrobiny pracy i chęci.. ... nie wiem czy to nie odstraszy potencjalnych uczestników.
To zależy, jeśli zamierzacie zwiększyć proporcjonalnie wartość nagród do poziomu konkursu to analogicznie znajdzie się więcej chętnych. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #200 : Marzec 07, 2011, 15:51:31 » |
|
Propozycja świetna. Jeśli traktujesz ją wiążąco to jak najbardziej można ustalić taki rodzaj nagrody dla najlepiej uzasadnionego głosu. Dodatkowo, jeśli zostanie pewna kwota z puli nagród to można ją przeznaczyć na nagrodzenie takiej osoby. Ewentualnie, sam od siebie przeznacze dodatkowo pare złotych na nagrodzenie takiej osoby.
Jak najbardziej traktuję propozycję wiążąco Specjalnie przetrzymam zielsko dłużej przed finałem konkursu, żeby było tego więcej. Oczywiście ocena głosu nie musi uwzględniać jedynie merytoryki. Nie będziemy przecież wymagać od głosujących większego nakładu pracy niż od startujących w konkursie... Można na przykład brać pod uwagę humor zawarty w wypowiedzi, lub jej oryginalność. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #201 : Marzec 07, 2011, 15:56:24 » |
|
po pobieznym przygladnieciu sie zagadnieniu, pojawil sie maly problem merytoryczny... przez "endemiczne gatunki Rio Meta" rozumiemy ryby wystepujace TYLKO w danej rzece?? znalazlem kilka gatunkow nazywanych endemicznymi lecz wystepujacych w dwoch rzekach. temat na tyle trudny, ze moze przydalby sie recenzent... deleden chyba Ci "siadlo" zagadnienie
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #202 : Marzec 07, 2011, 17:28:59 » |
|
po pobieznym przygladnieciu sie zagadnieniu, pojawil sie maly problem merytoryczny... przez "endemiczne gatunki Rio Meta" rozumiemy ryby wystepujace TYLKO w danej rzece?? znalazlem kilka gatunkow nazywanych endemicznymi lecz wystepujacych w dwoch rzekach. temat na tyle trudny, ze moze przydalby sie recenzent...
"Endemiczne" to zwrot w naszym przypadku określający występowanie ryb w danym srodowisku naturalnym, o określonych warunkach które są przez nie najlepiej tolerowane. Jeśli dana ryba występuje w dwóch rzekach w których warunki do życia są zbliżone to nie ma przeszkód by taką rybę opisać. Pod warunkiem oczywiśce, że udowodnisz w swojej pracy faktyczne występowanie ryby na obszarze opisywanym przez Ciebie. Wg literatury, endemit jest tak przywiązany do warunków w ktorych żyje, że nie toleruje on od nich większych odstępstw. Podobne warunki mogą występować na danym obszarze w kilku różnych miejscach niekoniecznie w bezpośredni sposób ze sobą powiązanych. Podobne warunki środowiskowe tworzą dany biotop i organizm żywy ma prawo występować w tych kilku teoretycznie różnych miejscach. Mam nadzieje, że za bardzo nie zagmatwałem. Jeśli udowodnisz, że dana ryba występuje tam gdzie usiłujesz ją przypisać, recenzent nie jest potrzebny. Wszystko i tak będą w stanie zweryfikować głosujący, nikt nie jest idiotą – każdy może znaleźć rybe którą opisuje ja czy ty i zweryfikować jej pochodzenie. Jak najbardziej traktuję propozycję wiążąco Specjalnie przetrzymam zielsko dłużej przed finałem konkursu, żeby było tego więcej. Oczywiście ocena głosu nie musi uwzględniać jedynie merytoryki. Nie będziemy przecież wymagać od głosujących większego nakładu pracy niż od startujących w konkursie... Można na przykład brać pod uwagę humor zawarty w wypowiedzi, lub jej oryginalność. Po zakończeniu konkursu przeprowadzimy szybkie głosowanie na najlepszą ocene pracy konkursowej. To jakimi kategoriami każdy z nas będzie się kierował nie ma w tym przypadku większego znaczenia. Ty ocenisz humor, ja merytoryke, ktoś inny liczbe zdań, ważne by takową osobę wybrać. pomysł jest bardzo fajny... Fajnie ze ktoś organizuje konkurs już po raz drugi... Ale czy temat i forma pracy nie jest za trudna ? W poprzednim konkursie trzeba było opisać rybkę, nic prostszego a jednak mało ludzi wzięło udział. Teraz jest trudniejszy bo wymaga szukania w sieci informacji i włożenie w to odrobiny pracy i chęci.. ... nie wiem czy to nie odstraszy potencjalnych uczestników.
Praca jest trudna bo taka ma być. Dla wielu osób praca stanowić będzie wyzwanie. Poziom konkursu też powinien być większe bo ostatni był bardzo słaby. Postaramy się też o nagrody adekwatne do poziomu konkursu, tak by warto było się jednak postarać i powalczyć, szczególnie o pierwsze miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
patryk79
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #203 : Marzec 07, 2011, 20:23:41 » |
|
Jeśli udowodnisz, że dana ryba występuje tam gdzie usiłujesz ją przypisać, recenzent nie jest potrzebny. Wszystko i tak będą w stanie zweryfikować głosujący, nikt nie jest idiotą – każdy może znaleźć rybe którą opisuje ja czy ty i zweryfikować jej pochodzenie.
Osobiście byłbym dość ostrożny w tej kwestii. Nikt inny jak Ty sam w pracy konkursowej opisując Pseudosphromenus dayi napisałeś, że występuje w wodach Sri Lanki i południowego Wietnamu (nie podałeś źródła więc trudno się wypowiadać na temat jego wiarygodności), podczas gdy takie źródła jak m.in. seriouslyfish.com czy fishbase.org podają, że jest to endemit stanu Kerala w Indiach. Pytanie więc jakie źródło uznać za wystarczająco wiarygodne - wiki czy fishbase?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Patryk
Hemichromis elongatus
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #204 : Marzec 07, 2011, 20:39:21 » |
|
Osobiście byłbym dość ostrożny w tej kwestii. Nikt inny jak Ty sam w pracy konkursowej opisując Pseudosphromenus dayi napisałeś, że występuje w wodach Sri Lanki i południowego Wietnamu (nie podałeś źródła więc trudno się wypowiadać na temat jego wiarygodności), podczas gdy takie źródła jak m.in. seriouslyfish.com czy fishbase.org podają, że jest to endemit stanu Kerala w Indiach. Pytanie więc jakie źródło uznać za wystarczająco wiarygodne - wiki czy fishbase?
Nikt nie powiedział, że będzie łatwo Wiki podaje raczej lakoniczne informacje, jak sam zauważyłeś "wody sri lanki" niewiele mówią. Obecny konkurs będzie dokładniejszy więc Wiki nie bardzo się przyda. I jeszcze jedno, to konkurs akwarystyczny nie zjazd ichtiologów, celem (za wyjątkiem nagród) jest walor edukacyjny, możliwość poznania nowych, ciekawych gatunków (jeśli komuś będzie chciało się szukać) no i dobra zabawa. Przy odrobinie wysiłku można znaleźć pochodzenie ryby, liczą sie chęci.
|
|
|
|
|
|
|
patryk79
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #205 : Marzec 07, 2011, 21:04:29 » |
|
Może jednak warto zastanowić się nad zaangażowaniem "speców" do oceny merytorycznej prac a forumowiczom pozostawić możliwość głosowania w kategorii nagroda publiczności? Nie byłoby wtedy problemu z zachowaniem odpowiedniego poziomu a i zabawowo powinno być OK. Taka luźna sugestia.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Patryk
Hemichromis elongatus
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #206 : Marzec 07, 2011, 21:10:26 » |
|
Może jednak warto zastanowić się nad zaangażowaniem "speców" do oceny merytorycznej prac a forumowiczom pozostawić możliwość głosowania w kategorii nagroda publiczności? Nie byłoby wtedy problemu z zachowaniem odpowiedniego poziomu a i zabawowo powinno być OK. Taka luźna sugestia.
Nie. To konkurs "lokalny", specem może być Drago ale w takim przypadku wyłączamy go automatycznie z wzięcia udziału w konkursie. A przy okazji, przypomnialem sobie dlaczego miałem dosyć po ostatnim konkursie. Może zamiast rozmów o niczym skupimy sie na tym co jest ważne? W taki sposób możemy sobie rozmawiać do sylwestra. Gadanie dla gadania. Konkurs jest od forumowiczów dla forumowiczów i to do nich będzie należeć wybór prac poprzez jawne głosowanie. Bez angażowanie ludzi z zewnątrz, bez komplikowania i tak prostej do granic możliwości idei.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 21:13:49 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #207 : Marzec 07, 2011, 21:30:05 » |
|
mrs nie zniechecaj sie temat jest dobry ale trudny wiec nie dziw sie, ze uzytkownicy forum prowadza "seminarium" u Ciebie, latwo walnac prace nie na temat... surfuje od poludnia po necie i znalazlem dopiero jeden gatunek, gdzie stwierdzono endemicznosc ryby dla interesujacego nas obszaru... smieje sie w glos, bo strasznie mi to przypomina noce spedzone nad magisterka
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #208 : Marzec 07, 2011, 21:45:32 » |
|
mrs nie zniechecaj sie temat jest dobry ale trudny wiec nie dziw sie, ze uzytkownicy forum prowadza "seminarium" u Ciebie, latwo walnac prace nie na temat... surfuje od poludnia po necie i znalazlem dopiero jeden gatunek, gdzie stwierdzono endemicznosc ryby dla interesujacego nas obszaru... smieje sie w glos, bo strasznie mi to przypomina noce spedzone nad magisterka Może jest w tym nieco mojej winy. Panowie, nie chodzi mi o gatunek zamieszkujący tylko i wyłącznie R.Meta. Przykładowo, jeśli poprzecie danymi źródłowymi, że żaglowce występują w tej rzece to praca jest na temat! W dalszym ciągu biotop tej rzeki będzie endemicznym środowiskiem występowania tej ryby. To, że to środowisko może znaleźć się w Rio Meta, Rio Negro, Rio Orinoco, Rio Xingu nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia bo warunki w jakich żyje ryba są takie same lub w granicach jej tolerancji. Chodzi o znalezienie ryby występującej w w/w rzece, potwierdzeniu jej występowania podając źródło swej wiedzy (książki, strony www polskie i zagraniczne), sklasyfikowanie odpowiedniego biotopu i napisanie na ich podstawie artykułu. Zdjęcia podajemy na podobnej zasadzie. Ja w godzine znalazłem kilka ryb i mogłbym bez prolemu napisać na ich temat artykuł.Nie jesteśmy ichtiologami, nikt z nas nie będzie dzielił włosa na czworo, nie będziemy się zastanawiać czy dana ryba konkretnie jest w r.meta czy jest to jednak poł kilometra dalej co stanowi już dorzecze tej rzeki. Po prostu znajdźcie jakiś gatunek, dowiedzcie się w jakim biotopie ta ryba żyje i opiszcie to pamiętając o linkach.
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #209 : Marzec 07, 2011, 23:01:09 » |
|
no to zmienia zasadniczo postac rzeczy... bo teraz to juz piszemy o np. Orinoco, bo skoro jakis gatunek wystepuje w biotopie Orinoco, to tez moze wystepowac w ujsciu Rio Meta nie zebym sie czepial, bo jestem za tym by konkurs sie odbyl, ale w takim razie by nie narazic sie na smiesznosc to proponuje zmienic temat i pominac sformulowanie "endemiczne". "To, że to środowisko może znaleźć się w Rio Meta, Rio Negro, Rio Orinoco, Rio Xingu nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia bo warunki w jakich żyje ryba są takie same lub w granicach jej tolerancji." tutaj sie totalnie nie zgodze, bo mowimy wtedy o przynaleznosci do biotopu, a nie endomicznosci... cytujac za nasza nieszczesna wiki "Endemit - takson (najczęściej gatunek) unikalny dla danego miejsca albo regionu, występujący na ograniczonym obszarze, nigdzie indziej nie występujący naturalnie.(...)" ponadto wydaje mi sie, iz wcale nie musi byc on (gatunek) nietolerancyjny na wahania srodowiska... po prostu nie wystepuje gdzie indziej (tego akurat nie jestem do konca pewien). sorry mrs nie rzucam klod pod nogi ale wydaje mi sie wazne sprecyzowanie tego zagadnienia, nu jezeli nie ma byc latwo...
|
|
|
|
|
|
|
|