mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #210 : Marzec 08, 2011, 06:41:06 » |
|
no to zmienia zasadniczo postac rzeczy... bo teraz to juz piszemy o np. Orinoco, bo skoro jakis gatunek wystepuje w biotopie Orinoco, to tez moze wystepowac w ujsciu Rio Meta nie zebym sie czepial, bo jestem za tym by konkurs sie odbyl, ale w takim razie by nie narazic sie na smiesznosc to proponuje zmienic temat i pominac sformulowanie "endemiczne". "To, że to środowisko może znaleźć się w Rio Meta, Rio Negro, Rio Orinoco, Rio Xingu nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia bo warunki w jakich żyje ryba są takie same lub w granicach jej tolerancji." tutaj sie totalnie nie zgodze, bo mowimy wtedy o przynaleznosci do biotopu, a nie endomicznosci... cytujac za nasza nieszczesna wiki "Endemit - takson (najczęściej gatunek) unikalny dla danego miejsca albo regionu, występujący na ograniczonym obszarze, nigdzie indziej nie występujący naturalnie.(...)" ponadto wydaje mi sie, iz wcale nie musi byc on (gatunek) nietolerancyjny na wahania srodowiska... po prostu nie wystepuje gdzie indziej (tego akurat nie jestem do konca pewien). sorry mrs nie rzucam klod pod nogi ale wydaje mi sie wazne sprecyzowanie tego zagadnienia, nu jezeli nie ma byc latwo... Myślałem o tym wczoraj, ten endemit będzie nam się odbijał czkawką do samego maja. Sam chyba niepotrzebnie namieszałem wprowadzając to słowo. Wg mojego rozumowania zwrot "endemiczny" mówi o określonych warunkach środowiskowych które mogą występować w różnych miejscach, wprowadza to jednak zamieszanie o którym sam napisałeś i nie traktuje żadnego postu jak rzucanie kłód pod nogi, jeśli coś jest konstruktywnego, jeśli tylko temat nie zejdzie na powołanie komisji etyki czuwającej nad prawidłowym przebiegiem głosowania to wszystko będzie ok. Niniejszym informuje, że zwrot endemiczny wypada z tytułu konkursu. Reszta pozostaje bez zmianOdnośnie Twojej uwagi wyżej, jeśli masz potwierdzenie w materiałach, że dana ryba występuje i w Orinoco i w Meta to nie ma problemu. Nie było go też na początku ale teraz myśle, że nie ma już żadnych wątpliwości. Praca jest o tyle trudna, że nie wystarczy napisać: Gupik występuje w Rio Meta. Trzeba zdobyć na to swego rodzaju dowód powołując się na różnego rodzaju źródła. Mam nadzieje, że usunięcie zwrotu endemiczny wyjaśni wszelkie niejasności. W tej chwili temat konkursu brzmi następująco: wszyscy jesteśmy odkrywcami - biotopowi mieszkańcy Rio MetaPrzy czym słowo biotopowi zmusza autora artykułu do zakwalifikowania ryby do jednego z biotopów oferowanych przez Rio Meta. Jeśli dany gatunek występuje w więcej niż jednym biotopie to nie ma przeszkód by opisać w pracy konkursowej, ważne by o tym wspomnieć. Mam nadzieje, że teraz będzie nieco łatwiej. Pozdrawiam.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2011, 06:49:53 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #211 : Marzec 08, 2011, 18:56:47 » |
|
Mrs wielkie dzięki za kolejną inicjatywę. Fajnie, że coś robisz, a nie jak większość narzekasz. Akurat ja wiem ile Cię kosztował poprzedni konkurs. Nie przejmuj się tymi, którzy jak zwykle szukają "dziury w całym". Moje poparcie masz w całej rozciągłości. Kasę w kwocie identycznej jak w pierwszym konkursie również deklaruję.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2011, 18:59:27 wysłane przez emperor »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #212 : Marzec 08, 2011, 20:55:52 » |
|
Moje poparcie masz w całej rozciągłości. Kasę w kwocie identycznej jak w pierwszym konkursie również deklaruję.
Ciesze się ale wolałbym byś nie ponosił już tak dużych kosztów jak ostatnio. Przewrotnie troszkę powiem ale poprzedni konkurs kosztował najwięcej właśnie Ciebie, ja tylko dałem pomysł który bez składki Twojej nie miałby szans powodzenia, sami byśmy tego nie pociągneli. Głęboko wierze, że teraz będzie inaczej. Panowie, widze, że odzew i zainteresowanie jest spore , szczególnie ze strony stałych użytkowników, co mnie osobiście bardzo cieszy. Jeśli temat jest akceptowany to może przejdziemy na kolejną płaszczyznę jaką są finanse. Idąc podobną drogą co ostatnio, prosiłbym o deklaracje na PW ile jesteśmy w stanie przeznaczyć na wsparcie konkursu. Jeśli ilość deklarowanej gotówki będzie na odpowiednim poziomie to konkurs moglibyśmy nieco przyśpieszyć np. od 01.04. i albo byłby skrócony o miesiąc + kilka dni na głosowanie czyli trwałby do połowy czerwca albo byłoby więcej czasu na przygotowanie prac. Osobiście sądze, że 60 dni na przygotowanie pracy to wystarczający termin, jeśli wszyscy jesteśmy chętni a mamy początek marca to może warto się sprężyć i wystartować początkiem kwietnia, co sądzicie?Sam konkurs potrwa sporo czasu więc może "z zewnątrz" uda się np. w trakcie trwania konkursu załatwić jakieś dodatkowe formy nagrody - jak wspomniałem w poprzednich postach, mam kilka pomysłów. Mam też ciekawy pomysł na głosowanie na wybraną prace konkursową. Co powiecie gdybyśmy głosowali wg zamieszczonego poniżej schematu: 1. Atrakcyjność opisywanego gatunku 2. Walory edukacyjne 3. Charakterystyka pracy 4. średnia 5. uzasadnienieKażdy z w/w pkt byłby oceniany w skali 1-10 po czym czwarta pozycja zawierała by średnią ocene do 2 miejsc po przecinku z ocenianych wcześniej punktów. Przykładowo, opisujemy gupika: 1. 2pkt 2. 5pkt 3. 4pkt 4. 3,66 5. Uzasadnienie [...] Taki system ocen w moim przekonaniu uatrakcyjni sam konkurs. Nie wystarczy dostać głos na prace i cieszyć się z niej ponieważ z pozoru dwa równorzędne głosy moga mieć różną średnią. Oddając glos na użytkownika A i na użytkownika B nie musi być remisu, wykluczy to m.in. ewentualną dogrywkę do której o mało nie doszlo podczas ostatniego konkursu. Jest to oczywiscie tylko pomysł, możemy głosować tak jak w poprzedniej wersji, oddając po prostu głos. Moim zdaniem, taka forma głosowania byłaby ciekawsza. Przypominam też, że najciekawszy głos będzie nagradzany zestawem roślin o rynkowej wartości 50 - 100zl. Nagroda jest sponsorowana przez Vento. Być może uda się też nagrode czymś wzbogacić ale to melodia przyszłości. Warto będzie oddawać ciekawe głosy.
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #213 : Marzec 09, 2011, 12:12:32 » |
|
Super, że Wam się chce to organizować!
Co do oceny to ja bym jednak zmienił tylko tyle, że wymagane jest jakieś uzasadnienie (nagroda za najlepsze to świetny pomysł). Bo jakoś te kategorie oceny mi nie leżą, może jakby je jakoś dopracować (aczkolwiek nie mam pomysłu na to). Dlatego samo oceniane uzasadnienie wg mnie wystarczy.
Wsparcia niestety nie mogę zaproponować, brak wolnych środków, choćby najmniejszych...
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #214 : Marzec 09, 2011, 12:28:47 » |
|
Super, że Wam się chce to organizować!
Co do oceny to ja bym jednak zmienił tylko tyle, że wymagane jest jakieś uzasadnienie (nagroda za najlepsze to świetny pomysł). Bo jakoś te kategorie oceny mi nie leżą, może jakby je jakoś dopracować (aczkolwiek nie mam pomysłu na to). Dlatego samo oceniane uzasadnienie wg mnie wystarczy.
Wsparcia niestety nie mogę zaproponować, brak wolnych środków, choćby najmniejszych...
Zastanawiałem się właśnie czy nie jest to nazbyt skomplikowane, może faktycznie samo oddanie głosu + uzasadnienie będzie najlepszym wyjściem. Jest to w fazie projektu, na razie nie mamy pewności czy sam konkurs wystartuje, mam juz deklaracje na PW od Emperora, Vento i rafalkudlaty + moje finansowe wsparcie, daje nam to jakieś 70-80% budżetu konkursowego który, jak pisałem wcześnie, będzie nie mniejszy niż poprzednim razem. Jeśli uzbieramy minimalną kwote to chyba pójdę na łątwizne i nagrody będą dokładnie takie same + małe bonusy jeśli uda mi się coś załatwić. Poprzednia możliwość dowolnego wyboru sprawdziła się więc nie ma co wywarzać otwartych drzwi. Finansowe wsparcie jest dobrowolne, wspierałeś poprzedni konkurs więc ani Ty ani nikt inny nie musi się tłumaczyć z chęci wsparcia lub takowej brak - dobra wola każdego z nas. Mam tylko do Ciebie Ducze prośbę, jeśli konkurs wypali weź w nim udział
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2011, 12:31:02 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #215 : Marzec 09, 2011, 22:13:08 » |
|
Przypominam też, że najciekawszy głos będzie nagradzany zestawem roślin o rynkowej wartości 50 - 100zl. Nagroda jest sponsorowana przez Vento. Być może uda się też nagrode czymś wzbogacić ale to melodia przyszłości. Warto będzie oddawać ciekawe głosy.
Dzisiaj dostałem mnóstwo zielska od vento. Rośliny sa w bardzo dobrej kondycji i w bardzo dużych ilościach więc oddając głos także jest o co walczyć bo nagroda nie licha PS. Vento sprawdź PW.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #216 : Marzec 09, 2011, 23:15:28 » |
|
Dzisiaj dostałem mnóstwo zielska od vento. Rośliny sa w bardzo dobrej kondycji i w bardzo dużych ilościach więc oddając głos także jest o co walczyć bo nagroda nie licha Cieszę się, że rośliny doszły w dobrym stanie Powodzenia w zachwaszczaniu zbiornika! Ale spokojnie-po konkursie roślin będzie więcej i bardziej urozmaicone gatunkowo Mrs-daj znać do kiedy należy dokonać wpłaty. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #217 : Marzec 10, 2011, 06:25:42 » |
|
Dzisiaj dostałem mnóstwo zielska od vento. Rośliny sa w bardzo dobrej kondycji i w bardzo dużych ilościach więc oddając głos także jest o co walczyć bo nagroda nie licha Cieszę się, że rośliny doszły w dobrym stanie Powodzenia w zachwaszczaniu zbiornika! Ale spokojnie-po konkursie roślin będzie więcej i bardziej urozmaicone gatunkowo Rzeczywiście, będzie o co walczyć, warto się więc postarać i napisać kilka zdań w uzasadnieniu głosu. Mrs-daj znać do kiedy należy dokonać wpłaty.
Jeszcze nie wiadomo. Nie ma jeszcze pełnego budżetu, idzie to wszystko w dobrym kierunku więc może uda się konkurs nieco przyśpieszyć i wystartować 1 kwietnia. W momencie gdy nie ma pełnej puli pieniędzy, nie ma sensu rozsyłać nr konta bo za chwile może się okazać, że trzeba będzie zwracać pieniądze. Nie chciałbym by Emperor znów finansował konkurs w takiej wysokości jak ostatnio, w związku z tym chciałbym poczekać. Może ktoś jeszcze dołoży jakieś 10 czy 20 zł.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 06:29:04 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #218 : Marzec 10, 2011, 20:08:21 » |
|
no ludziska, przeciez dwie dychy to nie majatek... siasc skrobnac prace to tez nie jest wielki wysilek, tym bardziej, ze nagradzane sa trzy miejsca (a nagroda za trzecie miejsce bedzie kilkakrotnie przegraczala kwote 20zl), nawet oddajac glos mozna zdobyc piekne rosliny. umiejmy docenic wysilek jaki mrs wklada w zorganizowanie konkursu, dobra wole vento, ktory sponsoruje nagrode dla glosujacych i nie pasozytujmy na Emperorze, by znow nie musial wykladac polowe kasy do puli. przeciez wszyscy korzystamy z wiedzy forumowowiczow i mase rzeczy dowiedzielismy sie z tego forum...
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #219 : Marzec 12, 2011, 21:21:02 » |
|
No i co panowie, działamy czy pas?
|
|
|
|
|
|
|
deleden
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #220 : Marzec 13, 2011, 13:19:47 » |
|
Działamy !!! Wpisz mnie na liste wspomagających finansowo .
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #221 : Marzec 13, 2011, 13:21:14 » |
|
działamy, działamy
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #222 : Marzec 13, 2011, 13:34:14 » |
|
Działamy !!! Wpisz mnie na liste wspomagających finansowo .
Dziękuje. Zadeklaruj proszę na PW ile jesteś w stanie przeznaczyć pieniażków na wsparcie konkursu tak bym mógł wiedzieć ile jeszcze brakuje. działamy, działamy Miałem nadzieje, że to powiecie Lista sponsorów: - vento, - deleden, - dobraf, - rafalkudlaty, - emperor, - mrs. Razem 310zł przy czym zaznaczam, że przyjąłem dla siebie tą niższą kwote którą deklarowałem - 50zł. Jeśli nie będzie żadnych pilnych wydatków to przeznacze wyższą kwotę - 100zl. Wole jednak teraz przyjąć niższą kwotę, jeśli będe w stanie za 2 miesiące przekazać wiecej to dodatkowe pieniądze trafią albo na konto osoby głosującej albo główna pula nagród będzie po prostu wyższa. Tak czy inaczej brakuje jeszcze ok 90zł by nagrody osiągneły poziom poprzedniego konkursu co wg mnie było absolutnym minimum aby można było bawić się w konkurs.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 21:00:07 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #223 : Marzec 17, 2011, 13:37:50 » |
|
Panie i Panowie-naprawdę tak ciężko jest Wam wykrzesać te 20zł??? Wystarczy odmówić sobie raz kilku piwek przed telewizorem, a kasę za nie dorzucić do lepszej zabawy! Do tego napisać kilka słów i odebrać nagrodę wartą kilka razy tyle. Mrs zdziera się jak może, żeby to forum ruszyło, a Wy tylko narzekacie, że nudno jest... Pokażcie, że naprawdę chcecie coś z tym zrobić!
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #224 : Marzec 17, 2011, 21:05:22 » |
|
Panie i Panowie-naprawdę tak ciężko jest Wam wykrzesać te 20zł??? Wystarczy odmówić sobie raz kilku piwek przed telewizorem, a kasę za nie dorzucić do lepszej zabawy! Do tego napisać kilka słów i odebrać nagrodę wartą kilka razy tyle. Mrs zdziera się jak może, żeby to forum ruszyło, a Wy tylko narzekacie, że nudno jest... Pokażcie, że naprawdę chcecie coś z tym zrobić!
Zgodnie z tym co napisałem Ci Vento na PW, można to rozłożyć nieco inaczej: 1 miejsce - JBL cristal profi e700 / 220zł 2 miejsce - aquael fzn-2 / 70zł 3 miejsce - aquael fan2 plus / 50zł razem: 340zł brakuje więc 30zł, gdyby ktoś chciał coś dorzucić, wszyscy będziemy wdzięczni. Mała uwaga, pisząc "ktoś" nie mam na myśli emperora czy vento których skladki z poprzedniego jak i obecnego konkursu są bardzo duże. Może ktoś zupełnie nowy dołoży jakąś "dyszkę" i uda się uzbierać pieniążki na nieco słabsze nagrody... Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|