Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30
  Drukuj  
Autor Wątek: Konkurs akwarystyczny  (Przeczytany 122988 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #375 : Czerwiec 19, 2011, 20:17:43 »

chlopaki dlaczego tak nerwowo??
Spokojnie Rafale, nikt nie jest nerwowy Smiley

Co do nowego tematu to mam już pewien pomysł albo i dwa ale przedstawie go dopiero po wakacjach.
Wcześniej nie ma sensu, trzeba po konkursie ochłonąc no i dać się wszystkim wakacjami nacieszyć Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #376 : Czerwiec 19, 2011, 20:20:27 »

Zgodzić się muszę z przedmówcami, że praca nr 5 jest najbardziej rzeczowa i zawiera najbardziej kompletny opis ryb. Autor w sposób zawiły przedstawia tok myślenia na podstawie, którego do rzeki Meta można zakwalifikować przynajmniej połowę ryb akwariowych. W związku z tym dura lex, sed lex i chociażby z tego powodu głosu na tę pracę nie oddam.

tu jest kawałek "mojego głosu" - podkreśliłem słowa wyrażające zastrzeżenia do tej pracy - tak dla jasności.

No i "poszło" w wiadomą stronę, po kim jak po kim ale po Tobie tekstu o "wylewaniu żali" się nie spodziewałem.

Dla mnie koniec dyskusji.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #377 : Czerwiec 19, 2011, 20:29:34 »

No i "poszło" w wiadomą stronę, po kim jak po kim ale po Tobie tekstu o "wylewaniu żali" się nie spodziewałem.
Widzisz Dobrafie, ja nie spodziewałem się, że tak polecisz po osobach które oddały glos na prace która zajęła 1 miejsce czy choćby na prace Vento gdzie w czasie trwania konkursu nie mialeś zastrzeżeń - za wyjątkiem podania powodu dla którego na tą prace głosu nie oddasz.

Mój post przeczytałeś po prostu za szybko, przed edycją - to wszystko.
Wylewanie żali sam uznałem za przesadę wiec zrobiłem edycje - przepraszam za ten zwrot..

Dobra, kończe - nie ma sensu dłużej o tym dyskutować.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2011, 20:45:12 wysłane przez mrs » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #378 : Czerwiec 20, 2011, 20:07:44 »

Wiesz mam tak, że jak coś mi nie leży to nie siedzę cicho i tyle.

Jak widać w moim poście nie było żadnych personalnych ataków, ba zaznaczyłem nawet, że bardzo cenię sobię autora pracy z pierwszego miejsca to samo tyczy się autora drugiej pracy, jednakże sympatia do nich nie może przysłaniać obiektywnego myślenia. Takie jest moje zdanie w tej kwestii i tyle, jeśli chłopaki poczuli się urażeni to przepraszam, jednak jeśli miałbym cofnąć się w czasie to podjąłbym tą samą decyzję i napisał to samo.

Dobra, kończe - nie ma sensu dłużej o tym dyskutować.

dokładnie dalsza dyskusja w tym przypadku nie ma najmniejszego sensu.

pozdrawiam.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #379 : Październik 09, 2011, 21:24:38 »

III KONKURS AKWARYSTYCZNY - POCZĄTEK

Witam po raz kolejny.
Ponieważ połączenie sił Anubisa i Rodii nie przyniosło oczekiwanego efektu w postaci odpalenia konkursu akwarystycznego - a szkoda, bo choć zagadnienie nijak mi się nie podobało, to jednak chłopakom kibicowałem, za namową Emperora, wraz z nim i przy jego współudziale na każdej możliwej organizacyjnej płaszczyźnie, postanowiłem, a raczej postanowiliśmy dać ogłoszenie kolejnego konkursu akwarystycznego. Początkowy plan polegał na ogłoszeniu konkursu na początku września, ale z w/w powodów woleliśmy się wstrzymać i zobaczyć jak rozwinie się sprawa z wcześniej ogłoszonym konkursem.
Sprawa jest wyjaśniona wiec za przyzwoleniem Anubisa (jego temat został usunięty) piszę to ogłoszenia.

Niniejszy konkurs (jeśli wyjdzie), zostanie opatrzony mianem "świąteczny", a to dlatego, że finał zabawy przewidziany zostanie właśnie na okolice świąt, tak by osoba która wygra, mogła dostać ciekawy prezent pod choinkę Smiley

Zasady konkursu będą takie same, więc:
1. osoby chcące wesprzeć konkurs jakąkolwiek składką, proszone są o info do mnie na PW wraz z deklaracją jaką kwotę są w stanie przekazać. Nie ma wartości minimalnych, każdy grosz się liczy. Jeśli ilość deklaracji osiągnie odpowiedni pułap, zostaną rozesłane wiadomości PW wraz z nr konta na który należy wpłacić pieniądze.
2. sam udział w konkursie (po zebraniu odpowiedniej ilości pieniędzy) jest bezpłatny.

Myślę, że pula powinna być na poziomie 2 poprzednich edycji konkursowych, czyli +/- 400zl. Zapewnia to w miarę sensowne nagrody na poziomie filtrów czy zbiorników.

Sam konkurs mógłby się rozpocząć 01.11.2011 i potrwać do 10.12.2011r, czyli nieco krócej aniżeli poprzednia edycja. Po prostu chciałbym, by wszystko skończyło się przed świętami.

A teraz to co najważniejsze, czyli ewentualne tematy.
Pomysłów było kilka, tym razem nieco łatwiejsze – tak by więcej osób mogło wziąć udział w zabawie.

1. "Nie tylko akwarystyką człowiek żyje" - najciekawsze zdjęcie nieakwarystyczne, jednak związane z szeroko pojętą florą i fauną + opis w stylu „geneza powstania zdjęcia”.

2. Mój pomysł na zagospodarowanie zbiornika. Flora, fauna, filtracja, oświetlenie, szafka itp. Jest to niejako temat powstały na bazie zaproponowanego kiedyś „moje akwarystyczne marzenie”.  Można wiec puścić wodzę fantazji i opowiedzieć wszystkim jak wyglądałaby nasza wymarzona bańka. Pojemność zbiornika nie ma znaczenia.

3. opis tarła aktualnie posiadanego w zbiorniku gatunku ryb. Opis + fotorelacja począwszy od zalotów, po składanie ikry i ewentualną opieką nad nią. Nie koniecznie z finałem, czyli wykluciem się narybku i ewentualną opieką nad nim. Po prostu za mało na to czasu. Natomiast, każdy kto ma w zbiorniku dorosłe ryby, w ciągu miesiąca z pewnością będzie w stanie dostrzec zaloty ryb itp.

Jak widać, tematy poruszają nie tylko akwarystykę. Problem polega na wyborze tego jednego, prosimy więc wszystkich zainteresowanych o wskazanie tematu który będzie przedmiotem naszej zabawy. Wszystkie dyskusję prowadzimy oczywiście w tym wątku.
Można też zaproponować zupełnie inny temat, jesteśmy na wszystko otwarci.

Myślę, że ciągu najbliższych dwóch tygodni wszystko się wyjaśni, bo – nie ma co ukrywać – chodzi głównie o pieniądze.

Pozdrawiam i zapraszam wszystkich chętnych do zapoznania się z tematami konkursowymi.

« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2011, 08:05:21 wysłane przez mrs » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #380 : Październik 09, 2011, 21:44:57 »

to ja zacznę Smiley
Konkursy jak najbardziej popieram i o ile czas pozwala staram się brać w nich udział. Tak będzie i tym razem Smiley
Jakiś grosik też wyłuskam.
temat drugi najbardziej mi się podoba, jednak zmodyfikował bym go osobiście o wyłaczenie określonego z góry litrażu wymarzonego zbiornika. Nie każdy musi mieć zapędy na tak duży lub tak mały Smiley baniak
Pozdrawiam

iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #381 : Październik 09, 2011, 21:49:03 »

MYŚLĘ , ŻE TEMATY1 I 3 SĄ BARDZO CIEKAWE OPTOWAŁ BYM ZA 1 MYŚLĘ , ŻE BYŁO BY WIĘCEJ CHĘTNYCH - JEST BARDZIEJ PRZYSTĘPNY -TRÓJKA PALCE LIZAĆ
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #382 : Październik 09, 2011, 21:53:05 »

problem z trzecim tematem polega na tym, że niestety nie każdemu udaje się rozmnożyć ryby w zbiorniku. Nie każdy ma też okazję tarło, jego przebieg i wyniki obserwować. Mojemu kumplowi rozmnożyły się własnie kirysy panda, co jest IMHO rewelacyjnym osiągnięciem, jednak dowiedział się o tym dopiero widząc 1cm maluchy. A przed zbiornikiem spędza duuuużo czasu. Po prostu baniak jest tak gęsto zarośnięty, że rybom łatwo ukryć swoje amory.
Może to ograniczyć uczestników

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #383 : Październik 09, 2011, 22:08:45 »

Deklaruję swój udział w temacie nr 1. Myślę, że dobrym pomysłem jest odsapnięcie od akwariów i konkurowanie w czymś luźniejszym.

Pozdrawiam, R.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #384 : Październik 10, 2011, 05:36:27 »

Ja też nie mogłem się zdecydować na jeden temat, dlatego po przeanalizowaniu wszystkiego - a zdradzę, że na początku mieliśmy z Emperorem 5-6 tematów, postanowiliśmy 3 z nich z miejsca usunąć, a resztę pozostawić w rękach potencjalnych uczestników. Niemniej:
Myślę, że dobrym pomysłem jest odsapnięcie od akwariów i konkurowanie w czymś luźniejszym.
podpisuje się pod tym rękami i nogami - dokładnie o tym samym myślałem tworząc ten temat.
W związku z tym, swój głos oddaje na temat nr1.

problem z trzecim tematem polega na tym, że niestety nie każdemu udaje się rozmnożyć ryby w zbiorniku. Nie każdy ma też okazję tarło, jego przebieg i wyniki obserwować. Mojemu kumplowi rozmnożyły się własnie kirysy panda, co jest IMHO rewelacyjnym osiągnięciem, jednak dowiedział się o tym dopiero widząc 1cm maluchy. A przed zbiornikiem spędza duuuużo czasu. Po prostu baniak jest tak gęsto zarośnięty, że rybom łatwo ukryć swoje amory.
Może to ograniczyć uczestników
Mam tego świadomość.
W najlepszej sytuacji są osoby mające w baniaku duże pielęgnice - po nich od razu widać gdy coś się dzieje.
Pamiętam jak rozmnażały mi się ostrogony, o obecności narybku dowiadywałem się gdy pozostałe ryby robiły sobie z nich uczte Smiley
Teraz mnożą się co chwile miedziki, ale jest podobnie - nie wiem w którym momencie dochodzi do "momentu kulminacyjnego".

Tworząc tematy, chciałem by każdy z nich nawiązywał do czegoś innego. Mamy więc temat nie-akwarystyczny, temat opisowy - akwarystyczny i temat dla pasjonatów. Myślę, że głosowanie wyłoni ten jedyny. W zasadzie to już widać, że będzie to temat nr1 albo nr3.

temat drugi najbardziej mi się podoba, jednak zmodyfikował bym go osobiście o wyłaczenie określonego z góry litrażu wymarzonego zbiornika. Nie każdy musi mieć zapędy na tak duży lub tak mały Smiley baniak
Trzeba się nad tym zastanowić.
Z góry narzucony litraż sprawia, że na starcie wszyscy są równi, mają taki sam problem z filtracją czy oświetleniem itp. No i któryś z pomysłów w przyszłości mógłby być zrealizowany -  jeśli byłby dobry, wprowadzałby jakieś innowacje np. w kwestii oświetlenia.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #385 : Październik 10, 2011, 06:41:27 »

Popieram w całej rozciągłości Smiley i to, że 2 temat najfajniejszy, i to, że narzucony litraż mocno ogranicza. Ja mam gotowy plan na 4000-5000l i nie bardzo go mogę ograniczyć Wink

A w tym pierwszym temacie to zdjęcie by miało być związane z  fauną czy flora wodną, czy niekoniecznie?
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2011, 06:52:57 wysłane przez ducze » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #386 : Październik 10, 2011, 07:04:43 »

Popieram w całej rozciągłości Smiley i to, że 2 temat najfajniejszy, i to, że narzucony litraż mocno ogranicza. Ja mam gotowy plan na 4000-5000l i nie bardzo go mogę ograniczyć Wink
Jeśli taka będzie wola, zapis mówiący o konkretnym litrażu zostanie wykasowany Smiley Nie ma z tym najmniejszego kłopotu Smiley

A w tym pierwszym temacie to zdjęcie by miało być związane z  fauną czy flora wodną, czy niekoniecznie?
Nie musi być wodna. Tu nie ma ograniczeń Smiley

Czy mam rozumieć, że jeśli konkurs wystaruje, w końcu weźmiesz w nim udział? Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2011, 07:06:45 wysłane przez mrs » Zapisane

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #387 : Październik 10, 2011, 07:56:10 »

Witam
Jeśli w temacie nr 2 było by zdjęte ograniczenie pojemności to myślę, że to byłby pierwszy konkurs w którym bym wystartował.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #388 : Październik 10, 2011, 08:07:55 »

Witam
Jeśli w temacie nr 2 było by zdjęte ograniczenie pojemności to myślę, że to byłby pierwszy konkurs w którym bym wystartował.
Jest to trzecia sugestia.
Zgodnie z Waszą wolą, przedmiotowy zapis zostaje zdjęty.
Litraż w temacie nr2 jest dowolny.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #389 : Październik 10, 2011, 08:18:56 »

Myślę, że pomysł nr 1 powinien wiązać się w jakiś chociaż minimalny sposób z akwarystyką lub terrarystyką nie będziemy się bawić przecież w rolników.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30
  Drukuj  

Skocz do: