Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 30
  Drukuj  
Autor Wątek: Konkurs akwarystyczny  (Przeczytany 123108 razy)
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #60 : Grudzień 22, 2010, 18:09:35 »

Ale z Ciebie jest główny organizator i pomysłodawca Smiley
Chociaż no myślę, że co jakiś czas te konkursy powinny być i żeby nie były np ciągle tylko najlepsze zdjęcia.. Może być tak samo np. najlepsze odwzorowanie biotopu naturalnego jak ktoś już wspomniał, ew. jakieś "rozprawki" czy coś..

EDIT: Mrs a jaka komuś z tego zabawa, że da przykładowo 20 złociszy i nic z tego nie będzie miał Wink?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 18:15:22 wysłane przez thunderdome » Zapisane
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #61 : Grudzień 22, 2010, 18:28:06 »

ps. Dziwi mnie że żaden z moderatorów nie zabiera głosu. Mogli by wykazać minimum zaaganżowania i chociaż zaproponować że wstawią na forum baner informacyjny  Wściekły

A nie wystarczy, ze czyta?  Wink Poza tym powieszenie jakiekolwiek banera nie jest w mocy moderatora.

Napisze Wam jak ja zorganizowałem konkursy na paletkowym forum http://www.discus_org_pl/smf/index.php

Tam było trochę inaczej bo znalazło się 2 chętnych sponsorów -hodowców dyskowców, którzy to w zamian za reklamę na forum zgodzili się wstawiać co miesiąc rybę/y jakiejś tam wartości na zmianę co miesiąc za I i II miejsce aby było sprawiedliwie. To jest stały punkt konkursów. Do tego dochodziła dobrowolna zbiórka po 10PLN od każdego chętnego i nie ważne czy miał chęć brać udział w konkursie czy tez nie. Po zbiórce ocenialiśmy ile mamy kasy i na co możemy sobie pozwolić. W ten sposób mieliśmy już nagrodę za III miejsce. Poza tym jak kasy trochę zostało to resztę przeznaczaliśmy na nagrodę dla osoby spośród osób glosujących na zdjęcia. Zrobiliśmy właśnie i taka nagrodę aby zwiększyć frekwencje. Wszyscy dobrowolni dawcy dziesięciu dych byli oczywiście później wymieniani w ogłoszeniu konkursowym.
Pieniędzmi zajmował się inny użytkownik forum ... do niego szły przelewy i On robił zakupy. Do mnie należało ustalenie szczegółów ze sponsorami, a także zbieranie zdjęć konkursowych, które potem wystawiane były anonimowo do wglądu forumowiczom. Zbieranie głosów także należało do mnie. Glosować można było na trzy zdjęcia. Natomiast osobę glosującą wybieraliśmy w ten sposób, ze po zakończeniu glosowania umieszczałem ankietę na forum. W ankiecie umieszczony był tylko napis (w ilości takiej ilu glosujących) ... Glosujący nr 1    Glosujący nr 2 itd. Nicki znalem tylko ja i w jakiej kolejności ktoś oddal głos pod takim numerem był w ankiecie. Po zakończeniu glosowania ujawniałem kto był kto.
Ot i tyle samej organizacji konkursu. Tematy konkursów także wymyślam ja  Wink.

pozdrawiam
asmi
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #62 : Grudzień 22, 2010, 18:33:11 »

No mogło by być..
Tylko tak jak mówię powinno być kilka rodzajów konkursów, tak żeby każdy miał szanse w jakimś.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #63 : Grudzień 22, 2010, 19:04:35 »

Podpatrzyłem też na innym forum ciekawy pomysł by robić czeste konkursiki z małymi nagrodami, nagrodą nie musi być wypasiona zabawka za duze pieniadze, moze to byc coś drobnego zasponsorowanego przez kogos na forum. Zawsze to jakaś zabawa i emocje  Good ! Nagrodą moze byc komus niepotrzebny filtr lub nadmiar roslin z przycinki itp
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #64 : Grudzień 22, 2010, 19:42:26 »

Myślę, że konkurs w którym chodziło by o całokształt zbiornika czyli sam pomysł na niego i jego opis byłby sprawiedliwszy, nie liczyła by się jakość sprzętu foto ani też wielka wiedza z zakresu którego ktoś tam nie doświadczył, szanse miałby i ten który zrobiłby akwa z pospolitymi gatunkami, a odwzorowałby świetnie biotop lub wpadł na dobry pomysł na aranż i opisał to wszystko w sprawny, ciekawy sposób miałby szanse wygrać.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #65 : Grudzień 22, 2010, 21:14:07 »

Zaktualizowałem pierwszy watek, dodałem do niego pomysł zaczęty przez Pethro na całokształt baniaka.
Dodałem też regulamin z drobną modyfikacją.
No i na końcu podalem zainteresowanych konkursem użytkowników, wychodzi na to, że jest nas 8 chętnych więc przy założeniu, że składamy się po 30zł wychodzi nam 240zł czyli za mało.
Jeśli kogoś pominalem jako zainteresowanego konkursem, proszę o kontakt.

Zapraszam też pozostałych użytkowników do wzięcia udziału w konkursie.

W tej chwili wiodącym wątkiem jest przedstawienie całokształtu zbiornika - fotka + opis przy czym jakosc fotki nie gra tak znaczącej roli jak przy typowych konkursach fotograficznych.
Najważniejszy jest pomysł i ładne zrelacjonowanie całokształtu pracy.

Pozdrawiam i zapraszam na pierwszą strone wątku gdzie dostępne są wszystkie szczegóły konkursu.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #66 : Grudzień 22, 2010, 21:23:38 »

No tak jak pisałem, wesprzeć składką konkurs mogę, ale nie mam czasu na czynny w nim udział... musiałbym zmieniać aranż i obsadę a niestety do wiosny raczej nie będę tego robił, tak więc w roli mini sponsora za 30zł lub innej pomocnej dla inicjatywy mrs-a i konkursu czynności chętnie pomogę...
Pozdro

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #67 : Grudzień 22, 2010, 21:32:20 »

Mrs jak już wcześniej pisałem nie będę brał udziału w konkursie ze względu na brak w chwili obecnej jakiejkolwiek aranżacji zbiornika, a co za tym idzie brak obsady. Same gałęzie, korzenie i parę chwastów-zbiornik dojrzewa(nie miałbym co relacjonować)
Wspomniałem również,że wesprę konkurs kwotą 200-300zł i podtrzymuję to.

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #68 : Grudzień 22, 2010, 22:01:26 »

Mrs jak już wcześniej pisałem nie będę brał udziału w konkursie ze względu na brak w chwili obecnej jakiejkolwiek aranżacji zbiornika, a co za tym idzie brak obsady. Same gałęzie, korzenie i parę chwastów-zbiornik dojrzewa(nie miałbym co relacjonować)
Wspomniałem również,że wesprę konkurs kwotą 200-300zł i podtrzymuję to.
Gałęzie, korzenie i chwasty to też aranż ale spoko, rozumiem co masz na mysli Smiley
Z resztą nie ma jeszcze daty startu, spokojnie więc Smiley

No tak jak pisałem, wesprzeć składką konkurs mogę, ale nie mam czasu na czynny w nim udział... musiałbym zmieniać aranż i obsadę a niestety do wiosny raczej nie będę tego robił, tak więc w roli mini sponsora za 30zł lub innej pomocnej dla inicjatywy mrs-a i konkursu czynności chętnie pomogę...
Ale w Twoim przypadku problemu raczej nie ma. Dopiero wystartowałes z baniakiem, możesz ciekawy elaborat na temat babek napisać, dodatkowo kilka fajnych fotek i będzie super - pod warunkiem oczywiście, że zostaniemy przy opcji nr4.

Z dofinansowaniem emperora mamy odpowiednią kwotę, składka powinna mimo wszystko obowiązywać nadal więc proszę wszystkich zainteresowanych konkursem o jasne określenie który temat wybieramy, uważam też, że składka powinna zostac na poziomie 30zł (to, że emperor wspiera akcje nie powinno nikogo innego zwalniać z wpisowego).

Po wybraniu tematu konkursu dopracuje regulamin pod kątem konkretnego zagadnienia, ustalimy też termin przelania wpisowego, termin zgłaszania prac oraz date publikacji.

Potrzebne w tej chwili jest 100% potwierdzenie udziału w konkursie i oddanie glosu na ktoryś z tematów (numeracja na pierwszej stronie wątku).
Zapraszam więc.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #69 : Grudzień 23, 2010, 08:32:44 »

Ja jestem za tematem nr 3. Bo marzeń akwariowych mam co niemiara Wink

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #70 : Grudzień 25, 2010, 14:27:23 »

Panowie ja nie czytam takich tematów w całości, dlatego skoro chcecie żebym zabrał głos to pisać  Smiley
Ja nigdy nie organizowałem konkursów i prawie wcale nie brałem w nich udziału, bo albo nagrody nie były mi do niczego potrzebne, albo mi się nie podobały. Nagroda pieniężna to co innego, każdy według uznania wyda na co będzie chciał lub co mu aktualnie potrzebne czy na dmuchaną lale, czy na karton wódy, to już jego sprawa. I taka nagroda mi się podoba,  jednak nie widzę dla siebie szans na wygranie dlatego udziału pewnie nie wezmę.
Moja wiedza to jak planeta na której żyjemy, a niewiedza to jak kosmos, więc przede mną nauka do końca życia . Może będziecie zdziwieni, może nie ale nie mam pomysłu na temat konkursu.
thunderdome a czy wpłacanie kasy jest obowiązkowe dla wszystkich na ten konkurs ? Z tego co wyczytałem to nie, Bóg dał każdemu wolną wolę , w totka też kilkaset tysięcy robi składkę dla jednego i wpłaca kto chce.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #71 : Grudzień 25, 2010, 14:42:25 »

Drago, nie..
Ale jak już wpłaca się tą kase to w nadziei, że się coś wygra..A jeśli chodzi o np. robienie zdjęć, to szans nie mam najmniejszych więc po co mam wydawać np. 20 zł prawda? Wolę , za to papu rybom kupić..
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #72 : Grudzień 25, 2010, 14:44:46 »

Panowie ja nie czytam takich tematów w całości, dlatego skoro chcecie żebym zabrał głos to pisać  Smiley
Miałem do Ciebie pisać na PW ale po przemyśleniu i przeanalizowaniu Twojej ewentualnej pomocy:
a) Twoje pytania z zakresu akwarystki powaliły by na kolana 90% uczestników,
b) z powodu w/w większość ludzi szukałby odpowiedzi w sieci a nie o to przecież w takich konkursach chodzi,
c) nie widze jakoś tego konkursu w formie quizu czy pytań opisowych gdzie większość, tak jak w pkt.b, szukałaby odpowiedzi w sieci,
d) inwencja Twórcza - to powinno być nagradzane,

e) jak widzisz Drago, przy definitywnej prośbie o potwierdzenie swojego udziału i oddanie głosu na jeden z 4 tematów, odezwał się tylko Ducze. Zobaczymy co będzie po świętach ale ja już tego nie widze, przynajmniej nie w tej formie (składki).

Jako, że w mojej naturze nie leży łatwe poddawanie się, wysłałem kilkanaście maili do różnych sklepów internetowych, hurtowni i sprzedawców artykułów akwarystycznych, z pytaniem o sponsoring.
Może uda się dostać przynajmniej jakąś część nagród i na reszte zrobić składke, może uda się uzbierać wszystko w formie sponsoringu a może nie uda się nic, dopiero po tym wszystkim będe mógł sie poddać Smiley

Pozdrawiam.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #73 : Grudzień 25, 2010, 16:57:40 »

No właśnie mrs możesz mieć mały problem bo najpierw co jakiś czas pojawia się że nie ma konkursów, a potem nie ma uczestników.
No i masz rację moja ewentualna pomoc raczej dużo by tu nie wniosła bo na pytania szukali by odpowiedzi na necie. A nie wiedząc czegoś wypisywali by to co znajdą nie zawsze prawdziwe i potem przegrani mieli by jeszcze pretensje. Co to za pytania, ale tam tak pisało i tak dalej. Zgadzam się że powinna być nagradzana inwencja twórcza, oraz coś oryginalnego łamiącego potocznie przyjęte oklepane ze wszystkich stron masowe standardy.
Mi podobał się  V Konkurs Akwarystyczny Wodnego Świata - tym razem dla pasjonatów  i chciałem wziąć w nim udział. Jednak nie rozumiałem dlaczego w 4 temacie trzeba było opierać się przynajmniej na 3 źródłach obcojęzycznych. Akurat o rybach o których ja chciałem napisać własne doświadczenia i obserwacje, nie było żadnych info na necie czy w książkach, lub były pierdoły poprzepisywane bezmyślnie, i nie było na czym się opierać, dlatego nie wziąłem udziału.   

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #74 : Grudzień 25, 2010, 17:04:21 »

No właśnie mrs możesz mieć mały problem bo najpierw co jakiś czas pojawia się że nie ma konkursów, a potem nie ma uczestników.
No i masz rację moja ewentualna pomoc raczej dużo by tu nie wniosła bo na pytania szukali by odpowiedzi na necie. A nie wiedząc czegoś wypisywali by to co znajdą nie zawsze prawdziwe i potem przegrani mieli by jeszcze pretensje. Co to za pytania, ale tam tak pisało i tak dalej. Zgadzam się że powinna być nagradzana inwencja twórcza, oraz coś oryginalnego łamiącego potocznie przyjęte oklepane ze wszystkich stron masowe standardy.
Mi podobał się  V Konkurs Akwarystyczny Wodnego Świata - tym razem dla pasjonatów  i chciałem wziąć w nim udział. Jednak nie rozumiałem dlaczego w 4 temacie trzeba było opierać się przynajmniej na 3 źródłach obcojęzycznych. Akurat o rybach o których ja chciałem napisać własne doświadczenia i obserwacje, nie było żadnych info na necie czy w książkach, lub były pierdoły poprzepisywane bezmyślnie, i nie było na czym się opierać, dlatego nie wziąłem udziału.   

Również mnie to odstraszyło od tego konkursu szczerze powiedziawszy, bo sama idea była zacna, gdyby zrobić coś w ten deseń, tylko wyeliminować tego typu niepotrzebne kruczki?
mrs co ty na to?

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 30
  Drukuj  

Skocz do: