A mi się tam pomysł otwartego konkursu podoba. Idąc tokiem rozumowania, który opisałeś wyżej, to z góry by należało przyznać zwycięstwo np Drago. Jeżeli większości spodoba się neon to trzeba taki wybór zaakceptować[…]
Mi się zaproponowany temat nie podoba, ale już to napisałem wcześniej. Swoją droga padło proste pytanie o wybór tematu, który by najbardziej odpowiadał konkursowiczom i nikt właściwie nie raczył odpowiedzieć. Pojawiła się jedynie propozycja otwartego konkursu i po mojemu to dobra propozycja. Tym bardziej, że zainteresowanie konkursem mizerne i otwarty temat mógłby powiększyć grono uczestników. Ale to tylko moje zdanie
Ducze, wg mnie konkurs w takiej formie za bardzo się rozjedzie.
Wstawienie do konkursu co komu sie podoba namiesza wszystkim w głowie i nikt nie będzie wiedział pod jakim katem oceniać daną prace.
Niektórzy mogą nawet nie czytać prac opisowych bo zachwycą się zdjęciem.
Praca + zdjęcia dają równą szanse każdemu.
Dodatkowo, chodzi własnie o to by mieć pomysł na opis gatunku ktory aktualnie u nas plywa lub pływał + pokazanie go w formie zdjęcia.
Nie rozumiem dlaczego Drago miałby mieć wygraną w kieszeni. To, że ma ciekawe ryby nie znaczy, że potrafi zrobic ciekawą fotkę czy ciekawie o nich pisać. Pomysł z formą jaką przedstawiłem daje właśnie równe szanse zarówno tym którzy robią fajne fotki i mają dobry sprzęt i tym którzy umieją pisać bo wg mnie nie wygrasz jeśli zrobisz super opis bez ciekawej fotki i odwrotnie, a jednocześnie konkurs w takiej formie jest banalnie prosty, widzisz co masz/miałeś w akwarium i piszesz po prostu o swoich rybach, robisz ciekawe zdjęcie i praca gotowa.
Za wyjątkiem konkursu, ma to też walory edukacyjne, inne spojrzenie na akwarystykę niż to najczęściej przedstawione w książkach, często mijające się z prawdą.
Mnie się dowolny temat nie podoba, to droga na łatwiznę nie zmuszająca do wysiłku, inwencji, pomysłu.
Moje zdanie traktujcie jako jedno z wielu, demokracja ma to do siebie, że głos głosowi jest równy.
a więc jak wolisz-
opcja A) Wpłacam Ci na konto 100zł i sami wygrani decydują co zrobić z tą kasą;
opcja B) Wpłacam zadeklarowaną kwotę (pomniejszoną o koszt przesyłki kurierskiej) dla poparcia konkursu i przesyłam Ci butlę, którą wrzucasz w pulę nagród.
Wolałbym żeby sztywna kwota jako wpisowe już nie obowiązywała.
Po prostu ile ktoś może dać tyle da i tyle.
Jeśli chodzi o butle to już zależy od Ciebie, co wolisz.
Napisz jeszcze czy butla jest nabita.
Jeśli zdecydujesz się na butle i damy ją jako jedną z nagród, pula ktorą trzeba zebrać z pewnością się pomniejszy, likwiduje to jednak możliwość zamiany nagrody na pieniądze. Nie wiem czy taki Drago, Bloniu czy Ducze ucieszyliby się właśnie z butli więc w przypadku takiej darowizny, odpada możliwość wyboru pieniędzy - przynajmniej za miejsce nagradzane butlą.
Dodatkowo, w przypadku butli niech ona będzie u Ciebie, szkoda za wysyłke płacić dwa razy. Po zakończeniu konkursu podasz kwotę przesyłki a ja przeleje Ci potrzebne pieniądze.
Wszelkie przesyłki będą na mój koszt.
EDIT:jako temat "ciekawi mieszkańcy naszego zbiornika" rozumiem wszystkie stworzenia-w tym też skorupiaki? Tak tylko się upewniam, bo dalej, wyjaśniając zasady, używasz już tylko słowa "ryby".
Jak najbardziej.
Krewetki, raki, kraby i wszystko inne co żyje w środowisku wodnym.
Ale, tak jak napisałem wyżej, to moje zdanie które w tym przypadku jest ważne tak samo jak zdanie innych, Twoją inicjatywę poparł Ducze więc jeśli chcesz, forsuj ja. Ja wolałbym jednak by temat konkursu został już taki jaki jest, za chwile pojawią się kolejne osoby które stwierdzą, że Wasz pomysł jest zły i znow będziemy w punkcie wyjścia.
Czyli wygrany bierze wszystko? Nie ma np. drugiego i trzeciego miejsca tak ?
Jak to nie ma?
I. fluval 205/inne nagrody za równowartość/pieniądze
II. fzn-3/inne nagrody za równowartość/pieniądze/butla (wartość butli szacowana jest między fluvalem a kaskadą więc jeśli zdecydujecie się na butle, będzie ona nagrodą za miejsce nr2. W zależności od tego ile pieniędzy zostanie, nagrodą nr3 będzie albo kaskada albo n/w wewnętrzny filtr)
III. eheim pickup 2012/nagrody za równowartość/pieniądze