Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Sim00n - 29G - 110l. - Nowo powstające akwarium
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Sim00n - 29G - 110l. - Nowo powstające akwarium  (Przeczytany 6080 razy)
Sim00n
Nowy
*

« : Grudzień 21, 2010, 22:20:47 »

Akwarium
  • 29 Galonów - 30-3/16"L x 12-1/2"W x 18-3/4"H
  • 109 Litrów - 77cm L x 32 cm W x 47 cm H

Filtr - Top Fin 30 - #35904

Oświetlenie - fluorescencyjna świetlówka x 1

Grzałka - Podgrzewacz UL - 100w. - regulowany

Podłoże - Flora Max - Piasek z morza Karaibskiego + Biały żwir - mniej więcej taki:
http://www.thatpetplace.com/images/presentation/239648.jpg

Woda - Chwilowo nie mam odczytów

Flora -
  • Kyoto Grass Plants - Ophiopogon japonica
  • Umbrella Plants - Spathiphyllum wallisii
  • White Ribbon Plants - Dracaena sanderiana
  • Peacock Fern Plants - Selaginella wildenowii

Fauna - Na razie nic ;p

Zdjęcia z 21/12/2010 - 21 godzin po założeniu akwarium
http://img210.imageshack.us/g/dsc01485a.jpg/

Witam wszystkich a jako, że jest to mój pierwszy post na forum, życzę wszystkim również Wesołych Świąt Smiley
Jak pewnie Widzicię jest to dopiero powstające akwarium. Chciałbym Wam - profesjonalistą zadać parę pytań dotyczących startu.
1. Nie jestem pewny czy moja temperatura jest dobra - czytałem że ma to być 28*C, ale 25-27 to chyba dobra granica ?
2. Czy aranżacja roślin jest w porządku i czy urosną one do zadowalających rozmiarów ?
3. Na jakich zasadach ma działać moje oświetlenie - myślałem o cyklu 8 rano do 11 wieczorem, a przez noc - noc Smiley
4. Czy filtr oraz pomopa powietrza mają działać 24/7 czy mają mieć jakiś odpoczynek ?

Dodatkowo dodam, że mieszkam w Nowym Jorku więc jeżeli ma to mieć jakiś wpływ na udzielone porady to informuję.
W akwarium zmierzam trzymać takie ryby jak - Neonki, Trygrysy, Zebry, Rekiny i ewentualnie coś innego - uzależnie to od tego jak te ryby ze sobą żyją i jakiej potrzebują wody.

No i ostatnie pytanie, czy przez te pierwsze 2 tygodnie mam zastosować jakieś specjalne akcję, czy po prostu sprawdzać parametry wody i trzymać normalny cykl światła oraz temperatury ?

Pozdrawiam, Sim00n Smiley
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2010, 22:32:28 »

Ilu watowa ta swietlówka?
Temperatura zalezy od tego co bedziesz chciał tam trzymać ale 25 -27 to raczej optymalna
Roślin tych nie znam... Undecided
Oświetlenie najlepiej 12 godzin
filtr 24/7 pompa napowietrzająca jak bedziesz chciał.
A o rybach to poczytaj co potrzebuje jakie warunki.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Sim00n
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2010, 22:42:58 »

Ilu watowa ta swietlówka?
Jest to 35W

Temperatura zalezy od tego co bedziesz chciał tam trzymać ale 25 -27 to raczej optymalna
Tak jak napisałem będę chciał trzymać rybki z warunkami takimi jak dla Neonek i/lub Zebr

Roślin tych nie znam... Undecided
Pewnie dlatego, że kupiłem je w Stanach - można je zobaczyć na zdjęciach.

Oświetlenie najlepiej 12 godzin
Tak ale miałem bardziej na myśli czy godziny, o których pisałem są odpowiednie - to znaczy czy światło ma się palić w "ludzki dzień" a ciemność podczas naszej nocy Smiley ?

filtr 24/7 pompa napowietrzająca jak bedziesz chciał.
Jest to akwarium 29 Galonów, a napowietrzanie to pompka do akwarium do max. 40 Galonów (2 wyjścia). Czy takie napowietrzanie + filtrowanie nie będzie tworzyło za dużego ruchu wody, który może wkurzać/straszyć ryby ?

Dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam, Sim00n.
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2010, 23:16:37 »

Te roślinki to na parapet nie do akwarium. Jeśli nie to ciekaw jestem kiedy zgniją... Spathiphyllum wallisii - pewnie wytrzyma z 9 miesięcy...
Z kwiaciarni Ci je przysłali?
Co do ryb - neony tak (jeśli to o paracheirodon innesi lub axelrodi chodzi) , resztę proszę o nazwy łacińskie, bo nie wiem co hamerykany tak ochrzcily, a pomysly mają... jak te z kwiatkami. Wink

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2010, 23:36:06 »

Małe uzupełnienie wypowiedzi Max'a 58.
Ophiopogon japonica możesz sobie również darować. Zgnije w akwarium.
 Co do ryb to co to za "trygrysy'?
Rekiny  to zapewne sumy rekinie(Pangasianodon hypophthalmus)- zdecydowanie odpadają, za mały zbiornik
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2010, 23:40:48 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2010, 23:41:30 »

tragicznie wyglada ten przyklejany termometr na przedniej szybie..

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Sim00n
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2010, 23:56:13 »

Te roślinki to na parapet nie do akwarium. Jeśli nie to ciekaw jestem kiedy zgniją... Spathiphyllum wallisii - pewnie wytrzyma z 9 miesięcy...
Z kwiaciarni Ci je przysłali?
Co do ryb - neony tak (jeśli to o paracheirodon innesi lub axelrodi chodzi) , resztę proszę o nazwy łacińskie, bo nie wiem co hamerykany tak ochrzcily, a pomysly mają... jak te z kwiatkami. Wink

Jestem początkującym i nie mam dużej wiedzy na temat akwarystyki - roślinki te kupiłem w sklepie zoologiczny w sekcji z roślinami podwodnymi do akwarii - każdy uczy się nan błędach a przecież akwarium można dowolnie zmieniać i modyfikować - praktyka czyni mistrza.

Zastanawiam się też skąd w twojej wypowiedzi tyle arogancji w stosunku do Amerykanów ale pozostawie to bez komentarza.

Małe uzupełnienie wypowiedzi Max'a 58.
Ophiopogon japonica możesz sobie również darować. Zgnije w akwarium.
 Co do ryb to co to za "trygrysy'?
Rekiny  to zapewne sumy rekinie(Pangasianodon hypophthalmus)- zdecydowanie odpadają, za mały zbiornik

Dziękuję za bardziej rzeczowe wyjaśnienie - tak jak już napisałem będę eksperymentował Smiley
Co do ryb to wszystkie o których wspomniałem to:
Kod:
Tygrys: http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=3954140&lmdn=SHOP+FOR
Zebra: http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=3954148&lmdn=Live+Fish
Neonka: http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=3955260
Rekiny : http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=3953754&lmdn=SHOP+FOR
lub : http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=3924466&lmdn=SHOP+FOR

tragicznie wyglada ten przyklejany termometr na przedniej szybie..

Wiem, że wygląda to źle, ale jest to coś w stylu "starter kit" - mam zamiar wybrać się po profesjonalne przyrządy jakoś na dniach więc termometr zniknie.

Pozdrawiam, i dziękuję za odpowiedzi Smiley
Wesołych Świąt.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2010, 00:07:54 »

jesli chcesz tam trzymac neony to koniecznie sprawdz czy ten biały zwir niema w wsobie węglanów ( próba octowa moze byc przydatna przydatna jak sie bedzie burzyć to kamienie do wywalenia)

Co do roślin to widzę że masz amazonki i paprotnicę. Za wczasu przesadz amazonki na tył bo to duze rosliny, paprotnica tez sie potrafi rozrosnąć bo na lisciach powstaja małe a później rosnace nowe rosliny.

ja bym wywalił oprócz lądowych tez te sztuczne rosliny bo ani to ładne ani potrzebne Wink
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2010, 01:17:58 »

Znajdź jakiś profesjonalny sklep akwarystyczny-NY to olbrzymie miasto, więc na pewno będzie takich kilka. Jak sam widzisz, te typowo komercyjne sieciówki wepchną Ci nawet tulipany, twierdząc, że to rośliny akwariowe. Na szczęście, nawet w Polsce można znaleźć sklepy prowadzone przez pasjonatów akwarystyki, którym bardziej niż na utargu zależy na tym, aby zarówno florze jak i faunie nowy właściciel zapewnił odpowiednie warunki. Jestem więc pewny, że i Ty znajdziesz takie miejsce.
Jak wspomnieli poprzednicy, rośliny wyjmij ze zbiornika. Mi osobiście szkoda było by je wyrzucać... można z nich stworzyć coś w stylu wabi-kusa . Tu masz trochę na ten temat:
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=33772

Taki dzbanuszek, zamiast choinki na święta Wink

Zaopatrz się w roślinność odpowiednią do hodowli podwodnej. Sporo na ten temat znajdziesz na tym i podobnych forach. Podstawa to dużo czytać!!!

Na początku nie świeć 12h dziennie, bo zaatakują Cię glony, psując radość z posiadania akwarium, lub-co gorsza-zniechęcając Cię do akwarystyki. Zacznij naświetlanie od 5-6h dziennie i stopniowo zwiększaj obserwując poziom wzrostu roślin i ewentualne zakwity glonów.

Dowiedz się czy Twoje podłoże nie wydziela substancji szkodliwych (niekorzystnych) dla ryb i roślin słodkowodnych-np. czy nie zatwardza wody.

Filtr musi działać non stop.

Napowietrzanie jest zbędne-przynajmniej tak długo jak nie masz żadnych mieszkańców akwarium, a jak i oni się pojawią, trzeba będzie przemyśleć potrzebę zastosowania sztucznego dotleniania. Jeśli obsadzisz akwarium wystarczającą ilością roślin i nie 'przerybisz' zbiornika, to flora sama będzie zaopatrywać wodę w tlen.

Jeśli chodzi o podstawowe działania przy zakładaniu zbiornika (Twoje przysłowiowe 2 tygodnie), to na pewno podmieniaj co 4-5 dni 20-30% wody. Istnieje też możliwość rozpoczęcia podstawowego nawożenia, ale to dopiero, kiedy obsadzisz akwa odpowiednimi roślinami.

Powodzenia i cierpliwości przy przeprowadzaniu zmian życzę. No i Wesołych Świąt Wink

Pozdr

Sim00n
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2010, 02:22:43 »

jesli chcesz tam trzymac neony to koniecznie sprawdz czy ten biały zwir niema w wsobie węglanów ( próba octowa moze byc przydatna przydatna jak sie bedzie burzyć to kamienie do wywalenia)

Próba octowa przeprowadzaona na wszystkich rodzajach kamieni które mam - żaden nie zawiera węglanów Smiley

Co do roślin to widzę że masz amazonki i paprotnicę. Za wczasu przesadz amazonki na tył bo to duze rosliny, paprotnica tez sie potrafi rozrosnąć bo na lisciach powstaja małe a później rosnace nowe rosliny.
Przesadzone na tył Smiley

Na początku nie świeć 12h dziennie, bo zaatakują Cię glony, psując radość z posiadania akwarium, lub-co gorsza-zniechęcając Cię do akwarystyki. Zacznij naświetlanie od 5-6h dziennie i stopniowo zwiększaj obserwując poziom wzrostu roślin i ewentualne zakwity glonów.
Dobrze, dziękuję za tą cenną informację - ale dalej jednak nie wiem kiedy mam robić rybkom dzień a kiedy noc - czy ma to działać na zasadach "lódzkich" ?

Dowiedz się czy Twoje podłoże nie wydziela substancji szkodliwych (niekorzystnych) dla ryb i roślin słodkowodnych-np. czy nie zatwardza wody.
Już to sprawdziłem - podłoże jest okej.

Napowietrzanie jest zbędne-przynajmniej tak długo jak nie masz żadnych mieszkańców akwarium, a jak i oni się pojawią, trzeba będzie przemyśleć potrzebę zastosowania sztucznego dotleniania. Jeśli obsadzisz akwarium wystarczającą ilością roślin i nie 'przerybisz' zbiornika, to flora sama będzie zaopatrywać wodę w tlen.
Jednak napowietrzanie ładnie wygląda i jest fajnym "bajerem" - dlatego pytanie brzmi czy takie napowietrzanie powiedzmy podczas cyklu świetlnego nie będzie przeszkadzać rybom ?

Powodzenia i cierpliwości przy przeprowadzaniu zmian życzę. No i Wesołych Świąt Wink

Dziękuję za cenne informacje i nawzajem Smiley

PS
Moje pierwsze odczyty z testów:
Azotan: 0 mg/L
Azotyn: 0 mg/L
Twardość: 75 GH
Chlor: 0 mg/L
Zasadowość: 80 KH
pH: 7.1

Wydaje mi się, że są to dobre odczyty - niestety przeoczyłem brak testów Amoniaku w "all-in-one test kit" ... dlatego jutro znowu czeka mnie wycieczka do sklepu.

Pozdrawiam, Sim00n Smiley
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 22, 2010, 08:22:54 »

Jestem początkującym i nie mam dużej wiedzy na temat akwarystyki - roślinki te kupiłem w sklepie zoologiczny w sekcji z roślinami podwodnymi do akwarii - każdy uczy się nan błędach a przecież akwarium można dowolnie zmieniać i modyfikować - praktyka czyni mistrza.

Kazdy sie tego uczył.
Rybki te co wymieniłeś to mysle ze mogłbys je wpuscic razem w odpowiednich ilościach ale nie wiem co z tym "rekinem" mi przypominającego Labeo

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 22, 2010, 09:08:45 »

Witaj ponownie, jeśli poczułeś się urażony "hamerykanami" , to niepotrzebnie , było to z mojej strony bardziej żartobliwie, znając tamtejsze zwyczaje handlowe... cóż... - sprawdziło się niestety. Jak widać to nie moja arogancja wobec Amerykanów, a ich wobec np. nazewnictwa i dobrych obyczajów. Wink
Jak widać wcale nie przesadziłem, ale Cię pocieszę - u nas też się zdarzają sklepy wciskajace początkującym doniczkowce.
Co do zwyczajów - brzanka sumatrzańska (barbus tetrazone) - jeśli ma być to w stadzie 12 rybek. W mniejszym mogą się zacząć wybijać. I interesować innymi mieszkańcami (pobgryzane ogony). U mnie były (w odmianie mszystej) razem z neonami.  Swoją drogą to typowe ochrzcić rybkę "tygrysem"... i używać tej nazwy w miejsce prawdziwej.
"Zebra" - spodziewałem sie w tym miejscu jednej z dwóch ryb mających zebra w nazwie, ale żeby tak nazwać danio (brachydanio rerio) - bardzo fachowy sklep jakiś...
Rybka łagodna, spokojna i ruchliwa. O neonce pisałem wcześniej. Co do rekina - labeo bicolor mnie zaskoczył również - spodziewałem sie raczej brzanki rekiniej...
Wpisując nazwy łacińskie rybek w wyszukiwarce google - powinieneś znaleźć sporo o ich potrzebach i wymaganiach.

Co do bajerów typu napowietrzanie - powiem tak - kurtyna powietrzna jest dobra w hali fabrycznej/magazynie , nie w akwarium.
natlenianie - robi się kierując wylot filtra tak by poruszał powierzchnią wody, a nie stosując szkodliwe bąbelkowanie. Szkodliwe bo wypłukujące z wody CO2 potrzebne roślinom, i zwiekszajace twardość węglanową. Widziałeś żeby ryby  żyły w pralce pod wodospadem?
Życzę miłej lektury i powodzenia w zakładaniu zbiornika. Mam nadzieję że szybko dojdziesz do pięknego akwarium.

P.S.
niestety przeoczyłem brak testów Amoniaku w "all-in-one test kit" ... dlatego jutro znowu czeka mnie wycieczka do sklepu.
Nie musisz - testy na NO2 i NO3 zupełnie wystarczą - bo powstają z amoniaku właśnie.
Co do wyników wody - twardości podane pewnie w jakiejś amerykańskiej skali, trzeba będzie znaleźć przelicznik , bo używamy skali niemieckiej (DH).
pH masz fajne, ale dałbym torfu granulowanego do podłoża albo do filtra żeby obniżyło się trochę - neony lubią kwaśniej.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 09:25:35 wysłane przez Max 58 » Zapisane

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 22, 2010, 17:27:15 »

te białe kamyczki to granit? jeśli tak to ok ale jesli nie i uda ci sie ostrym nożem zeskrobac troche proszku z tego kamienia i dodasz nie rozcienczonego octu lub innego kwasu byle nie zabardzo rozcienczonego i bedzie perlenie to jednak niemoże być, sory ale wydaje mi sie ze to wapien jakis i wole sie upewnic  Wściekły Wink

Sim00n
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 02, 2011, 00:43:20 »

Sprawdziłem te kamienie i to jest granit.
Zdecydowałem się wprowadzić rybki na próbę, i zakupiłem:
2x Paracheirodon axelrodi
1x Corydoras
oraz te rybki, których to Łacińskich nazw nie znam:
http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=3954064
http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=3955239

Nie wiem dlaczego ale przez noc ta czerwony rybka oraz jedna z Paracheirodon axelrodi zdechły.
Dzisiaj wiedząc, że muszą one żyć w stadzie, pojechałem do sklepu i zakupiłem nowe rybki. Kupił jeszcze 3 Paracheirodon axelrodi, następną czerwoną, jeszcze jedną Corydoras do towarzystwa, oraz 2x Poecilia latipinna.

Teraz sytuacja wygląda tak:
3 neonki (nazwę tak Paracheirodon axelrodi dla uproszczenia), pływają w grupce, nisko przy podłożu akwarium i nie mają za bardzo ochoty się ruszać - zostają ok. 5 cm. nad podłożem i nie wiem dlaczego ale ta ich grupa "trzech" pomija czwartą rybkę, która zachowuje się tak samo ale na środku akwarium (sama).

Żółta rybka (z linka), wygląda na bardzo zadowoloną, pływa wszędzie i ogólnie wydaje się zdrowa, natomiast ta czerwona rybka ma takie same objawy jak jego poprzednik przed zdechnięciem  - pływa na samej górze akwarium, przy grzałce, rzadko się rusza i ogólnie wygląda jak by "chciała wyjść z wody".

2 "dalmatyńczyki" na początku się goniły i przeszkadzały sobie a teraz są w dwóch różnych rogach akwarium i czasami pływają ze strony na stronę.

2 glonojady nie są za bardzo chętne do zabawy w dzień, ale w nocy uruchamiają się i śmigają po akwarium aż miło więc z nimi też chyba wszystko w porządku.

Parametry wody mam dobre, PH ok. 6.8, temp. ~27.3 *C

Czy to jest normalne zachowanie tych rybek, może to stres po podróży, czy coś jest nie tak ?
Proszę o radę.

Pozdrawiam, Sim00n.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 02, 2011, 13:12:53 »

oczywiscie ze z rybkami coś nie tak bo by zarybić nowo powstałe akwarium trzeba odczekać minimum miesiąc by się wykształciły odpowiednie szczepy bakterii cyklu azotowego
rybki najprawdopodobniej zatruły się NO2 lub amoniakiem więc mocno napowietrzaj wodę i często podmieniaj

glonojada do 100l bym nie wpuścił, uważam że to za mało na rybkę spokojnie dorastającą 20 cm
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: