Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Jaka obsada, roślinki do 50l.?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka obsada, roślinki do 50l.?  (Przeczytany 1759 razy)
Pola
Nowy
*

« : Grudzień 26, 2010, 21:09:04 »

Chciałabym, aby rybki były kolorowe, nie drogie i żebym mogła je łatwo znaleźć w sklepach. Cheesy I do tych rybek co podacie, dajcie też odpowiednią temperaturę akwarium oraz roślinki.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2010, 09:31:41 »

Kolorowe:

GUPIKI
MICRORASBORA GALAXY ( ale uważaj na nie, bo są bardzo drogie - 10zł/sztukę )
WIELKOPŁETW WSPANIAŁY
BOJOWNIK WSPANIAŁY
BOJOWNIK SYJAMSKI sorki, chciałem dać malajskiego, ale wpadka...
I WIELE WIELE INNYCH

temperatura od 20 do 30 stopni ( daj 25 )

Roślinki gupikom podobają się wszystkie. Microrasborom musisz dać mchy.

Jakie masz oświetlenie? Oświetlenie roślinkom nie wszystkim zapewne będzie się podobać.

Zatem jaka woda: parametry, jakie podłoże i jakie oświetlenia masz? Najlepiej daj zdjęcie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2010, 22:33:35 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2010, 13:38:17 »

WIELKOPŁETW WSPANIAŁY
BOJOWNIK WSPANIAŁY
BOJOWNIK SYJAMSKI
Wiesz co Ty w ogóle piszesz? Wielkopłetwy dla początkującej w 50 litrach? I napisz jeszcze, czym się różni bojownik syjamski od wspaniałego? Dlaczego mchy takie konieczne dla galaxy? (zresztą miały być tanie i łatwo dostępne). Z tego co napisałeś to tylko gupiki i to będzie ogólnie całkiem dobra opcja.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2010, 13:39:50 wysłane przez ducze » Zapisane

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2010, 22:19:20 »

przepraszam, miał być Malajski zamiast Syjamskiego (który jest wspaniałym...)... Mój błąd...
 Sad

Dlaczego Wielkopłetwy nie? Heremik 1+3 w 50 litrach w/g mnie będzie OK. Nie jest to ryba dla koniecznie zaawansowanych. Miałem, rozmnażały się, samiec nie powybijał samic i o zgrozo żyły w 30 litrach (dlatego oddałem je)...

Dla galaxy do rozmnażania sukcesywnego przydałyby się mchy. Ikra "miałaby gdzie się schować"...

Mimo wszystko wydaje mi się, że gupiki będą najlepszym wyjściem.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2010, 22:34:31 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2010, 08:09:58 »

Dlaczego Wielkopłetwy nie? Heremik 1+3 w 50 litrach w/g mnie będzie OK. Nie jest to ryba dla koniecznie zaawansowanych. Miałem, rozmnażały się, samiec nie powybijał samic i o zgrozo żyły w 30 litrach (dlatego oddałem je)...
Też miałem i rozmnażałem w 54L. To jest ogólnie najtwardsza ryba jaką znam. W sumie 50L mogłoby być, tyle, że musi być odpowiednio urządzone, dużo kryjówek - najlepiej gęste zielsko. A dla początkującego dużo zielska, dużo kryjówek to prawie zawsze jest za mało w stosunku do potrzeb ryb. Poza tym początkujący chce mieć bardziej zróżnicowaną obsadę, a wielkopłetwy są agresywne i wrzucenie im np bojownika w takim litrażu to niestety pewna jego śmierć. Do tego jak mają miejsce to rosną zdecydowanie większe, więc 50L je ewidentnie ogranicza. Ogólnie po mojemu, mimo że ryba twarda i wszystko zniesie, to nie jest dobrą opcją dla początkującej. Chyba, że w większym zbiorniku z jakimiś np brzankami, wtedy jak najbardziej można od nich zaczynać Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2010, 19:35:06 »

Najpierw kup filtr i oświetlenie, jak to zrobisz to napisz ile masz tego światła w watach bo bez tego trudno ci wywróżyć co urosnie.. Napisz też czy lejesz kranówkę do akwarium i jakie ma parametry bo to może wyemilionować niektóre gatunki ryb.
Jak jeszcze nie kupiłas filtra to polecam jakiekolwiek zewnetrzne a jak wewnetrzne to zeby chociaż miały dużą gąbkę.

Nie kupuj gupików chyba ze same samce bo jak sie rozmnożą to co zrobisz z rybkami  Huh w sklepie nie chcą przyjmować żyworódek ( gupiki mieczyki molinezje itd.)
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2010, 23:36:22 »

Podaj "konfigurację" twojego akwarium;  światło, podłoże, nawozy, chemia wody, woda w kranie, filtr, dozujesz CO2?

Doradzimy Ci jakie rośliny i styl akwarium możesz mieć Smiley

Rybki jak to rybki, encyklopedia w dłoń, pozaznaczaj sobie jakie się Tobie podobają, przeczytaj o nich, podaj ich nazwy tutaj, my powiemy czy są dla początkującego, pasują do Twojej wody i akwarium i ile ich możesz mieć.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: