Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwa 10 l  (Przeczytany 1989 razy)
iNs88
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 02, 2005, 18:36:49 »

Witam ponownie, noszę się z zamiarem założenia akwarium 10 litrowego. I właśnie nie wiem jaki filtr tam wsadzić...wew. raczej odpada bo bedzie zajmował niepotrzebne miejsce, i jeszcze jaką świetlówkę - 8W wystarczy ale jaki model..prosze o sugestie.

63l - ogólne
Neon czerwony
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2005, 18:51:56 »

Chcesz założyć jako tarliskowe?

Akwa 60l (dopiero początek obsady):
 4 bojki (1 samiec, 3 samiczki)
-12 Neonów Innesa
HABEMUS PAPAM!
iNs88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2005, 19:06:05 »

narazie to bedzie nano-holender, a w przyszlosci zobacze...a po co wam taka informacka ? :?

63l - ogólne
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2005, 22:07:37 »

Kup taki gąbkowy Tropicala zasilany pompką. Kosztuje parę złotych. Inne to pewnie pralkę Ci zrobią.
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 03, 2005, 07:45:28 »

do takiego akwarium nie potrzeba filtra, żeby utrzymać w nim równowagę starczy podmieniać ok.50 % wody 2 razy/tydzień - to powinno wystarczyć, ja robię w ten sposób, sporo osób utrzymujących małe akwaria tak robi i to wystarcza,nie ma sensu dawać filtra wewnętrznego bo zajmie Ci z pół akwarium, kaskada z kolei - nawet AC mini zrobi prawdziwy wodospad  :wink:  

grzałka zbędna (zajmuje miejsce) trzeba postawić zbiornik w ciepłym miejscu,ale niekoniecznie , u mnie np. jarzeńce przyzwyczaiły się do spadków temeratur np.3-4 stopnie (przy podmianie) i nic im sie nie dzieje są zdrowiutkie

CO2 najlepiej z bimbrowni 0,33-0,5 l poprzez dyfuzorek z drewna lipowego (dzwon też zajmie cenne miejsce)

oswietlenie najlepiej kompakt 11W (dobrze sie sprawdzają w małych akwariach)

nawożenie to już musisz sam dojśc, u mnie nawet zmiany proporcji mikro nie zaburzyły równowagi, poza tym dawki będziesz musiał odmierzać zakraplaczem albo w strzykawce (dobrze mieć roztwór dostatecznie rozcieńczony, gdyż wtedy błąd w dozowaniu będzie niewielki) ja np. PO4 zakraplam

utrzymuje takim sposobem moje 18 l od ponad 4 miesięcy i jest stabilniejsze niż 95l - zero glonów (oczywiście na pierwszy rzut oka - bo jak sie dokładniej przyjrzeć to w każdym zbionirku sie znajdzie choćby pojedynczy egzemplarz) , ryby zadowolone - nie chorowały ani razu Smiley

niedługo będę robił foto swojega akwarium, podam , może będa się kwalifikowały do galerii  :wink:

nie rozumiem czemu jesteście jakoś uprzedzeni do małych akwariów, da się w nich stworzyć perełkę, która będzie cieszyć oko - za śmieszne pieniądze; nie musi to byc tylko jakiś tam kotnik

a co do obsady tych 10l to ja bym tam wrzucił śmiało np.4-5 małych neonów,gipiki 2+1,bojownika(choć nei przepadam z nimi)

jestes początkujący - radzę się na to nie porywać, żeby to utrzymać trzeba miec już jakieś pojęcie o nawozeniu, zawartości i stosunkach poszczególnych pierwiastków niezbędnych dla roślin, ale to Twoja decyzja, co najwyzej będziesz zmuszony zlikwidowac zbiornik, żeby takie akwarium działało i cieszyło oko trzeba poćwiczyć na wiekszych zbiornikach albo ..... ćwiczyć na malutkich do skutku ....
iNs88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2005, 09:09:48 »

dzieiki silver, wreszcie jakas normalna odpowiedz. Naraze duzo czytam o nawozeniu itd. juz cos nie cos wiem. Bede ćwiczył do skutku, wreszcie sie musi udać. pozdrawiam

A co do oświetlenia to ja myślałem nad TL 8W/89, co wy na to? Moge kupic tanio.

63l - ogólne
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2005, 10:32:25 »

dzieiki silver, wreszcie jakas normalna odpowiedz.

z takimi pytaniami to nie na tym forum, lepiej poszukaj w archiwum SRWiA jest dużo tematów o małych holendrach, radze nie pytać bo teraz SRWiA to śmietnisko, ciagle pytaja o to co juz było, poza tym Ci, którzy maja pojęcie juz sie praktycznie nie udzielają a jeśli już to sporadycznie, jednak faktem jest, że kilku fachowców zostało np.Grzegorz Guik (udziela się bardzo często)

dostaniesz odpowiedź od jakiegoś "znawcy" i w efekcie przerzucisz się na zbieranie znaczków  :wink:  już kilka razy prostowałem wypowiedzi takich przyszłych polskich Amano.....  :?

Naraze duzo czytam o nawozeniu itd. juz cos nie cos wiem. Bede ćwiczył do skutku, wreszcie sie musi udać. pozdrawiam

kiedys pisałem Ci jaka jest róznica między teoria a praktyką  :wink:  samym czytaniem mało załapiesz, trzeba próbować i eksperymentować bo to, że coś działa u mnie nie znaczy,że będzie działało u Ciebie  Sad  każdy zbiornik jest innym ekosystemem ...  Smiley jednakże duzo łatwiej pojąć nawożąc np.PG niż samoróbkami typu PMDD,mieszanki symfonii

A co do oświetlenia to ja myślałem nad TL 8W/89, co wy na to? Moge kupic tanio.

nad takimi zbiornikami stosuje sie oświetlenie nawet do 2 w/l wtedy wszystko pięknie rośnie  :wink:  taka jedna jarzeniówka to może być trochę mało...

btw to przecież ona ma ze 30 cm długości - jakie wymiary ma zbiornik ?

IMO najlepiej zastosować jeden kompakt 11W (ale wtedy będzie inna barwa światła - bardziej żółta) koszty niskie ok.10-15 PLN za kompakt i parę złotych na oprawkę (często w domu gdzieś leży jakaś niepotrzebna....) jeśli już to radzę kupić markowy kompakt philips,osram bo te tanie sie nie nadają...
iNs88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2005, 12:42:16 »

Co do praktyki, to ciągle bawie się z moim baniakiem Smiley, w sumie nienajgorzej mi to wychodzi, ale to jeszcze nie to, małe akwa narazie bedzie puste wiec bede mogl eksperymentować ile wlezie. A co do świetlówki to ta PHILIPSa pasowałaby mi idealnie, ma ona długość 29 cm, a mój baniaczek 34....więc boki akwa będę idealnie oświetlone, pozatym ja tam nie chce trzymać niewiadomo jakich roślin, zresztą wszystko wyjdzie w praniu. Dzieki silver

63l - ogólne
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: