do takiego akwarium nie potrzeba filtra, żeby utrzymać w nim równowagę starczy podmieniać ok.50 % wody 2 razy/tydzień - to powinno wystarczyć, ja robię w ten sposób, sporo osób utrzymujących małe akwaria tak robi i to wystarcza,nie ma sensu dawać filtra wewnętrznego bo zajmie Ci z pół akwarium, kaskada z kolei - nawet AC mini zrobi prawdziwy wodospad :wink:
grzałka zbędna (zajmuje miejsce) trzeba postawić zbiornik w ciepłym miejscu,ale niekoniecznie , u mnie np. jarzeńce przyzwyczaiły się do spadków temeratur np.3-4 stopnie (przy podmianie) i nic im sie nie dzieje są zdrowiutkie
CO2 najlepiej z bimbrowni 0,33-0,5 l poprzez dyfuzorek z drewna lipowego (dzwon też zajmie cenne miejsce)
oswietlenie najlepiej kompakt 11W (dobrze sie sprawdzają w małych akwariach)
nawożenie to już musisz sam dojśc, u mnie nawet zmiany proporcji mikro nie zaburzyły równowagi, poza tym dawki będziesz musiał odmierzać zakraplaczem albo w strzykawce (dobrze mieć roztwór dostatecznie rozcieńczony, gdyż wtedy błąd w dozowaniu będzie niewielki) ja np. PO4 zakraplam
utrzymuje takim sposobem moje 18 l od ponad 4 miesięcy i jest stabilniejsze niż 95l - zero glonów (oczywiście na pierwszy rzut oka - bo jak sie dokładniej przyjrzeć to w każdym zbionirku sie znajdzie choćby pojedynczy egzemplarz) , ryby zadowolone - nie chorowały ani razu
niedługo będę robił foto swojega akwarium, podam , może będa się kwalifikowały do galerii :wink:
nie rozumiem czemu jesteście jakoś uprzedzeni do małych akwariów, da się w nich stworzyć perełkę, która będzie cieszyć oko - za śmieszne pieniądze; nie musi to byc tylko jakiś tam kotnik
a co do obsady tych 10l to ja bym tam wrzucił śmiało np.4-5 małych neonów,gipiki 2+1,bojownika(choć nei przepadam z nimi)
jestes początkujący - radzę się na to nie porywać, żeby to utrzymać trzeba miec już jakieś pojęcie o nawozeniu, zawartości i stosunkach poszczególnych pierwiastków niezbędnych dla roślin, ale to Twoja decyzja, co najwyzej będziesz zmuszony zlikwidowac zbiornik, żeby takie akwarium działało i cieszyło oko trzeba poćwiczyć na wiekszych zbiornikach albo ..... ćwiczyć na malutkich do skutku ....