Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « badrass takie tam roślinne [112l ]
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: badrass takie tam roślinne [112l ]  (Przeczytany 7434 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 30, 2010, 22:37:59 »

Jak ci rośnie Saururus Cernuus ? Z tego co wyczytałem to raczej bagienna roślina i w zanurzeniu podobno problematyczna.

Co do ogólnego wyglądu na pewno pomogłoby pogrupowanie roślin Wink narazie jeden gatunek w kilku miejscach tworzy wrażenie chaosu
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 30, 2010, 22:42:55 »

Czepiacie się i tyle przynajmniej zbiornik nie jest przerybiony jak w 75% na tym forum. Co do pospolitych ryb to ja mam inne zdanie nie ma czegoś takiego mrs pooglądaj sobie konkursy w których biorą udział właśnie gupiki a zobaczysz, że nie wszystkie wyglądają pospolicie. Ja sam mam nie mniej wg Twojej teorii pospolite rybcie jak mieczyki ale przez nie gupole musiały opuścic moje wody bo mieczyki je podgryzały samce gupików traciły ogony jak tylko te im urosły.

Dla niektórych z nas gupiki sa pospolite, innym arowany i to jest piękne.
Każdy ma swoje 'teorie pospolitości'.
Myślę. że nikogo nie uraziliśmy, nie było to na pewno naszym założeniem.
Pzdr
Wcale się nie uraziłem nie miałem nawet takiego zamiaru może kolega badrass ma taką obsadę by zbiornik szybciej dojrzał lub chce czegoś nowego może takowych ryb nie posiadał dla mnie poprostu nie ma czegoś takiego jak pospolite ryby. Sam takowe niby mam bo nie często jakoś kupuje nowe tylko rozmnażam te co mam to jest poprostu ciekawsze bo łatwo kupuje się super okazy ale z utrzymaniem ich przy życiu nie zawsze jest już tak łatwo. Ciekawiej jest patrzec jak dana ryba się rodzi żyje dorasta i umiera ze starości, a nie kupowac i od razu sprzedawac lub oddawac bo rośnie np. za duża do danego baniaka lub się komuś dziwnemu znudziła.

Pozdrawiam
Co do roślin zgadzam sie z Pedhro trochę tam chaos jest

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 30, 2010, 22:51:55 »

łatwo kupuje się super okazy ale z utrzymaniem ich przy życiu nie zawsze jest już tak łatwo. Ciekawiej jest patrzec jak dana ryba się rodzi żyje dorasta i umiera ze starości, a nie kupowac i od razu sprzedawac lub oddawac bo rośnie np. za duża do danego baniaka lub się komuś dziwnemu znudziła.

Super okazy nie tak łatwo jednak kupić niestety.
Utrzymać je przy życiu również jest ciężko, ale to jet jak dla mnie kwintesencja akwarystyki.
Włożony wysiłek, starania, nowe wyzwania itd to sprawia, że czerpie ogromna przyjemność.

Pzdr

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #18 : Grudzień 30, 2010, 22:58:45 »

Utrzymać je przy życiu również jest ciężko, ale to jet jak dla mnie kwintesencja akwarystyki.
Włożony wysiłek, starania, nowe wyzwania itd to sprawia, że czerpie ogromna przyjemność.
Ksiądz proboszcz powiedziałby amen Smiley

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 30, 2010, 23:12:27 »

łatwo kupuje się super okazy ale z utrzymaniem ich przy życiu nie zawsze jest już tak łatwo. Ciekawiej jest patrzec jak dana ryba się rodzi żyje dorasta i umiera ze starości, a nie kupowac i od razu sprzedawac lub oddawac bo rośnie np. za duża do danego baniaka lub się komuś dziwnemu znudziła.

Pzdr

Pierwsza linijka mówi sama za siebie a z innymi też się zgadzam "święte słowa" jak to ujął mrs żle mnie zrozumieliście chodziło mi we wcześniejszym poście o pospolitośc ryb a nie o grupowanie pod względem tego czy dana ryba jest nie wiem łatwa lub trudniejsza w hodowli.
Dla mnie każda ryba może byc okazem nie zależnie od gatunku pod warunkiem ,że nie jest jakaś karłowata lub zmutowana niewiadomo z czym.
Mówca z Ciebie emperor (miałem rację w ostatnim wątku komunikaty i uwagi) , uprawiamy tu czyste OT ale badrass się chyba nie obrazi bo nie piszemy mu aby dodał np. neony jak to się powszechnie uprawia.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2010, 23:58:21 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Grudzień 30, 2010, 23:32:48 »

Pzdr
Nie dla każdego taki wysiłek jest pasjonujący, ja nieomal na wiosnę zrezygnowałem z akwarystyki z powodu sesji a co dopiero mówić o siedzeniu przy zbiorniku nad trudnymi rybami

czasami warto wrzucić na luz i sie cieszyć z bezproblemowych rybek, sam mam takowe i jakoś mnie nie ciągnie do czegoś ambitniejszego
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 30, 2010, 23:40:26 »

Nie dla każdego taki wysiłek jest pasjonujący, ja nieomal na wiosnę zrezygnowałem z akwarystyki z powodu sesji a co dopiero mówić o siedzeniu przy zbiorniku nad trudnymi rybami
czasami warto wrzucić na luz i sie cieszyć z bezproblemowych rybek, sam mam takowe i jakoś mnie nie ciągnie do czegoś ambitniejszego

Panowie zakończmy ten OT.
Temat "ambitnych i mniej ambitnych" ryb to temat rzeka-nie to miejsce.

Przepraszam autora wątku,

« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2010, 23:58:38 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #22 : Grudzień 31, 2010, 09:37:18 »

Panowie, żeby nie było... jak pisałem baniak stoi, bo stoi (szkło w domu musi być i tyle, bo kobieta się odzwyczai).
Obsada - póki co - jest dla mnie sprawą drugorzędną.
Rośliny są posadzone byle jak tylko po to aby się zakorzeniły. Za 1-2 m-ce będzie robiona z nimi roszada

dobraf: wodę mieszam z RO, bo w kranie jest straszna
vento: na korzonki napewno przyjdzie mech
Pethro: Rośliny posadziłem byle jak po to by się zakorzeniły i potem będzie coś próbował, no i Saururus Cernuus wypuszcza listki ale nie tak jak bym chciał

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Grudzień 31, 2010, 13:12:35 »

A nie lepiej jak od razu się będą zakorzeniać w odpowiednim miejscu?? Później będziesz miał tylko problemy z wyciąganiem syfu wraz z korzeniami spod żwirku.
W zeszłym tygodniu jak wyrywałem jedną niewinną rozetkę kryptokoryny to akwarium sie zrobiło na 2 dni czarne od syfu, z żabienicami mozesz mieć podobnie Wink
Saururus ma pewnie za ciemno by się dobrze rozwijał
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 31, 2010, 23:22:15 »

dobraf: wodę mieszam z RO, bo w kranie jest straszna

chodziło mi o parametry kranówy, a nie czy jest straszna czy nie straszna Grin, ciekaw jestem bo wynika z tego co piszesz, że w bańce masz węglanową większą od ogółu i ciekaw jestem co jest w kranie - bo być może przekłamanie testów lub fucking nawozy tak robią...

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Styczeń 02, 2011, 10:18:00 »

chodziło mi o parametry kranówy, a nie czy jest straszna czy nie straszna Grin, ciekaw jestem bo wynika z tego co piszesz, że w bańce masz węglanową większą od ogółu i ciekaw jestem co jest w kranie - bo być może przekłamanie testów lub fucking nawozy tak robią...

pH 8-8,5, TWO-15, TWW-23, takie są parametry kranówki

A nie lepiej jak od razu się będą zakorzeniać w odpowiednim miejscu?? Później będziesz miał tylko problemy z wyciąganiem syfu wraz z korzeniami spod żwirku.
W zeszłym tygodniu jak wyrywałem jedną niewinną rozetkę kryptokoryny to akwarium sie zrobiło na 2 dni czarne od syfu, z żabienicami mozesz mieć podobnie Wink
Saururus ma pewnie za ciemno by się dobrze rozwijał

Zostawiam tak jak jest, chcę aby to zielsko zarosło, a potem zobaczymy.
Poza tym, czy musi być tak jak wszędzie, czyli plan 1+2+3? Nie, nie musi. Tak będzie bardziej dziko.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2011, 11:57:28 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Styczeń 02, 2011, 10:49:44 »

pH 8-8,5, TWO-15, TWW-23, takie są parametry kranówki

no to nie do pozazdroszczenia....

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Styczeń 22, 2011, 20:44:43 »

Na pierwszej stronie nowa fotka ( dalej nie mam aparatu lepszego niż "komórkowy"). Baniak idzie w zamierzonym kierunku, czyli zarasta tak jak chce. Wcale nie ingeruję w układ roślin.
Niedługo pokrywę zastąpi podwieszana belka, więc życie będzie również nad powierzchnią wody.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 20:46:36 wysłane przez badrass » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #28 : Styczeń 22, 2011, 20:55:21 »

Na pierwszej stronie nowa fotka ( dalej nie mam aparatu lepszego niż "komórkowy"). Baniak idzie w zamierzonym kierunku, czyli zarasta tak jak chce. Wcale nie ingeruję w układ roślin.
Niedługo pokrywę zastąpi podwieszana belka, więc życie będzie również nad powierzchnią wody.
pozdrawiam
Zielono tam u Ciebie, Badrasie Smiley

patryk79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Styczeń 22, 2011, 22:06:04 »

Panowie, wyjaśnijcie mi coś proszę bo się pogubiłem. Skoro twardość ogólna wody jest sumą twardości przemijającej (węglanowej) i twardości trwałej (niewęglanowej) to jak to możliwe że tutaj TWw jest większa od TWo? Czy w tym przypadku TWn nie musiałaby być ujemna?

Pozdrawiam, Patryk

Hemichromis elongatus
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: