Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « SKALARY PALETKI A MOŻE COŚ INNEGO? CZARNE WODY SA 360L
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: SKALARY PALETKI A MOŻE COŚ INNEGO? CZARNE WODY SA 360L  (Przeczytany 8018 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Styczeń 01, 2011, 12:29:29 »

Uploaded with ImageShack.us

Kochani, tak wygląda moje akwarium. Jak widzicie, jeszcze nie ma pokrywy i wody w środku Cheesy

Wczoraj kurier dostarczył...Ciężkie jak *** bardzo....

Pokrywa będzie w poniedziałek, a woda jak tatuś zamontuje filtr RO - ja nie umiem Sad

Nadszedł czas na poważne myślenie o obsadzie.

Biotopik to typowe Czarne wody Amazonki - ale nie będzie mocno brunatnej wody, wolę lekko brązową, więc bardziej jasne czarne wody Cheesy

Wymiary akwarium to 120x50x60H

Filtr JBL e1500

Grzałkę się jakąś wymyśli. Oświetlenie to będą dwie żarówki energooszczędne 11W 2700K - powiększy brąz + oświetlenie niby - punktowe
Na noc jedna dioda imitująca Księżyc - światło z pokrywy pod kątem.

Będzie w obsadzie na pewno (bo już są w innych akwariach):

1. Para Pielęgniczek Ramireza

2. 12 Kirysków Spiżowych - rodzinka, w zasadzie dwie - kupiłem 2 pary, chyba że wymienię w sklepie na inne

3. 11 Neonów Simulans, ale nie koniecznie, w porywach mogą być w przyszłości z narybkiem Ramirez, które zamierzam doprowadzić do tarła (4 razy zjadły ikrę) i po tarle wyłowić do dużego. Ale jest gigantyczny problem - Ramirezy są same w 30 litrach! Wiem, mało, neonkom chyba też będzie mało, co?

4. Coś glonojadowatego. Moją niespełnioną miłością jest Gibbiceps, ale o nim będę myślał po wyprowadzce z domu rodzinnego (od Najważniejszej, która toleruje gupiki i neonki, bo "nie są "brzydkie", a kolorowe") Może kilka zbrojników niebieskich?

5. No i oczywiście podstawa: Kilka Żaglowców Skalarów lub Kilka Paletek.

Do punktu piątego pytanie: ile i czego? Co jest "sympatyczniejsze"? Czy paletki to rzeczywiście ryby stojące w miejscu? Czy są bardzo problematyczne?
Co lepsze? papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2011, 12:31:43 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 01, 2011, 16:31:55 »

Ja nie znam sie za bardzo na tych wodach,ale polecam ci sumiki rekinie i stadko bocji wspaniałych(są naprawde wspaniałe).

Akurat te ryby pochodzą z zupełnie innych wód i innego kontynentu.

Jeśli skalary to wówczas nie Neonów Simulans, natomiast z paletkami spokojnie mogą być.

Zarówno skalarów jak i palet (te lub te) możesz w tym zbiorniku mieć spokojnie ok 6-8 sztuk.

Zmiana obsady
damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 01, 2011, 16:36:34 »

Co do paletek są bardzo wrażliwe na zaniczyszczenie.Życze powodzenia z tym nowym akwa Cheesy
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 01, 2011, 16:48:17 »

ja  bym wybral  zaglowce skalary sa o  wiele  mniej  wymagajace  od  paletek  i  tansze.  jak  skalarki  urosna  dobiora  sie   w pary  i  bedzie  ikra  a jest  co  podziwiac.naprawde polecam  skalarki.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 01, 2011, 16:57:32 »

Też myślałem, żeby wziąć skalary, a nad paletkami zastanawiałęm się tylko z powodu neonów, które szkoda mi do krewetek w 30l wrzucać (w 45l są...) Sad

Wiem, że ze skalarami byłoby dużo mniej problemów, więc chyba się na nie zdecyduję.
Żeby skalray doszły do skutku, proszę znawców od obsad o odpowiedź na następujące pytania:

1. Czy 11 neonów simulans będzie cierpieć w 30 litrach?

2. Czy ktoś z Was chciałby przyjąć kiryski spiżowe (12 sztuk)?

3. Czy to byłaby dobra obsada:

6x Pterophyllum Scalare
~5x Ancistrus dolichopterus
~10 Carnegiella Strigata
ewentualnie te 12 kirysków???

damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 01, 2011, 17:07:34 »

Neony w takim akwa nie powinny cierpieć,ja zawsze kupywałem pięć albo siedem i dobrze było więc dziesięć nie robi różnicy.Pozdrawiam  ;)ucałuj rybki hehe Wink
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 01, 2011, 17:35:25 »

Nie tak dawno mialem skalary hodowlane i neony zielone w 240 l . Skalary musialy "odplynac" ze wzgledu na ciagle tarla i zwiazany z tym terror calego zbiornika . Jednak zaden neon nie ucierpial i plywaja do dzis . Skalarow bylo 9 potem 3 pary =tarlo non stop naprzemiennie . Nie byl to pierwszy i jedyny taki zestaw .
Obsada jaka proponujesz jest ok ale ......
skalarow dalbym wiecej w jednej odmianie barwnej =lepiej sie prezentuja zblizone do dzikich niz kolorowe mutanty
ze zbrojnikow niebieskich bym zrezygnowal na rzecz szydlikow i zbrojnikow drobnych
pstrazenice , jak najbardziej..., jednak w wiekszej liczbie
kirysy ok lub zamienilbym na mniejsze

paletki jednak mialyby pierwszenstwo

Co do zbiornika . Dobrze ,ze podchodzisz do sprawy bez pospiechu .
przytnij weze filtra do niezbedne dlugosci
dosyp podloza . piach drobny i bialy trudo utrzymac w czystosci =tu jednak stawialbym na drobny zwir /ciemniejszy/ ale to kwestia gustu
jak sie cos przypomni dopisze

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 01, 2011, 18:16:44 »

1. Po co mam dosypywać podłoża, skoro i tak nie będzie w nim roślin? Grubość to 3-6cm (zależy od miejsca). Ponadto na dnie będzie więcej liści. Piach jest tylko dla zasady.

2. Kocham Cię za Szydliki - jak dostanę, to zapewne będą!!!

3. To może neony wrzucę z kiryskami na początek, po miesiącu dokupię pstrążanice i "glonojady", a na końcu skalary, co? Oczywiście młodzitukie...

4. Skalary tylko i wyłącznie szare w czarne paski (marmurkowe?) - nie wiem, czy widać, ale ździebko wzoruję się na akwa Andooszki. Przypadło mi do gustu jak mało które...

5. Węże przytnę, tło przykleję, pokrywę w poniedziałek/wtorek umieszczę (jak kurier przywiezie)

6. Czyli mogłaby być taka obsada?

w kolejności "wrzucania do baniaczka"

11 neonów zielonych, może te 9 dokupię do pełnego, czyli 20
12 kirysków spiżowych (rodziców mam już z 5 lat, weterani. Dzieciaki mają z 3-4 miesiące; dopiero teraz odłowiłem do koszyczka ikrę)

Farowella i zbrojnik złoty

20 pstrążenic marmurkowych

6-8 skalarów (marmurkowych?)

Co Owlman na to powie? Cheesy

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 01, 2011, 18:35:56 »

Powtarzam nie wiem ktory raz ; podloze to filtr , wiec im wyzsze ..., tym lepsze .
Przy niku masz znaczek samca , wiec ostroznie z czulosciami  Kiss   Grin
Nie wolisz zbrojnikow drobnych /loricaria/ zamiast oklepanych niebieskich nawet w wersji blond .?
Skalarow/marmurkowych  Undecided  / na poczatek moze byc wiecej , neonow duzo wiecej .Wszak,... ma to byc lawica

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 01, 2011, 18:42:13 »

11 neonów zielonych, może te 9 dokupię do pełnego, czyli 20
12 kirysków spiżowych (rodziców mam już z 5 lat, weterani. Dzieciaki mają z 3-4 miesiące; dopiero teraz odłowiłem do koszyczka ikrę)

Farowella i zbrojnik złoty

20 pstrążenic marmurkowych

6-8 skalarów (marmurkowych?)

Co do ilości ryb powinno być ok, choć nie wiem jak 2 ławice będą wyglądać w zbiorniku 120 cm. Może jednak jedną większą ok 30 sztuk?
Z neonami uważaj przy skalarach. Jak to było w moim wątku neony i skalary to z reguły złe połączenie, zwłaszcza jak skalary podrosną. (Nawet, gdy się wychowują od małego, instynkt może wziąć górę)

12 kirysów, farowella i zbrojnik złoty na dno będzie ok.

Co do odmiany skalarów wybierz jakie Tobie pasują. Możesz poszukać podobnych z wyglądu do altumów bądź manacapuru. Widywałem takie w sklepach.

Powtarzam nie wiem ktory raz ; podloze to filtr , wiec im wyzsze ..., tym lepsze .

Piasku uważam, że 1-2 cm więcej by się przydał. Kiryski mogą go tak rozkopać, że dotrą do szyby na dnie, choć...

Z tym podłożem jako "filtrem" to ostrożnie bo jak powstaną głębiej w piasku strefy beztlenowe a rybki się do nich dokopią może być różnie, zależnie jak wydajna będzie filtracja biologiczna.

P.S.
Wczoraj kurier dostarczył...Ciężkie jak *** bardzo....

A z ciekawości ile to waży?

Moje akwa na 1 piętro we czterech ledwo wnieśliśmy Tongue 170 kg szkła Smiley

Zmiana obsady
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 01, 2011, 18:46:14 »

Tak, wiem, że podłoże to filtr. Jako mechaniczno-biologiczny jest JBL e1500. Po co zabierać rybom przestrzeń dodatkowymi centymetrami? Średnio 4cm to mało, ok, ale po co dawać więcej? Wolę w przyszłości dokupić drugi filtr jako biolog i podpiąć do tego.

Sorki, jestem pokręcony, to matki wina! Widzę to, jak patrzę na nią. Powalenie odziedziczamy po przodkach...niestety...

Pomyślę nad laricariami...

Ile tych neonów? 50?  Skalarów dam 8. Po 2 z każdego okolicznego sklepu. Ewentualnie jak będę w Warszawie, to kiedyś przy okazji dokupię. Wolałbym nie przerybiać, bo nie lubię często podmieniać wody. Myślę, że raz w miesiącu 20% starczy, co?

To tyle do Owlmana,

Grzesiu,

Co do neonów, to na całym świecie ludzie się spierają o połączenie ze skalarami. Neonki mam podrośnięte. Dokupię może innesów, może simulans(2x droższe...). 4cm skalar nie powiniem zjeść 2cm neona...prawda?

Odnośnie zrbojnikowatych pomyślę jeszcze.

Akwarium waży niecałe 60kg. Na 3 piętro z tatą ledwo wnieśliśmy z 3-ema przystankami na półpiętrach...Mam straszne zakwasy... Wink

Kurczę, pomyliłem się co do nazwy odmiany...Chodzi mi o te "zwykłe" skalary, Żaglowce skalary Cheesy. Takie jak tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Skalar_z_narybkiem.jpg  i u Andooszki i jak w każdym sklepie, który ma w ofercie skalary.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2011, 18:50:22 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 01, 2011, 19:00:00 »

Grzesiu,

Co do neonów, to na całym świecie ludzie się spierają o połączenie ze skalarami. Neonki mam podrośnięte. Dokupię może innesów, może simulans(2x droższe...). 4cm skalar nie powiniem zjeść 2cm neona...prawda?

Odnośnie zrbojnikowatych pomyślę jeszcze.

Kurczę, pomyliłem się co do nazwy odmiany...Chodzi mi o te "zwykłe" skalary, Żaglowce skalary Cheesy. Takie jak tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Skalar_z_narybkiem.jpg  i u Andooszki i jak w każdym sklepie, który ma w ofercie skalary.

Zgadzam się w pełni, że 4 cm skalar nie zje 2 cm neona. Większy natomiast, może już zacząć go podskubywać. Natomiast ja mam obecnie 6 altumów, właśnie tych skalarów wysokich, parkę czarnych zwykłych oraz jednego podrostka. Altumy jeszcze młode, ok 18 cm z płetwami, ciało 6-7 cm. Z takimi neony już nie mają szans.

Osoba, od której je kupiłem miał je w mniejszym zbiorniku ok 160-200l i tam żyły razem. U mnie jest większa przestrzeń i poczuły instynkt. W jedną noc zniknęły 4 neony, z którymi się wychowały !!

Andooszki akwa znam, prześledziłem cały wątek. Ładne, wysokie akwarium i miała sporo piasku na dnie. (Taka dygresja Smiley ) Jednak kwestię ilości podłoża zostawiam Tobie Smiley

Zmiana obsady
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 01, 2011, 19:06:44 »

Podłoża w/g mnie jest mniej niż w zwykłych akwariach, ale celowo. Nie będzie żadnych roślin. Z przodu może wyglądać na mało (nawet wygląda Cheesy ), ale po prawej stronie mniej więcej w połowie długości do tylnej ściany jest takie wzgórze. Tam jest 8cm. 30kg to jest wystarczająca ilość.

miała sporo piasku na dnie

Miała? Już nie ma?

Co do zjadania w akwarium, przedstawiając historię, istotnie mnie przeraziłeś... Wrzucę w takim razie te 11, po 2 miesiącach malutkie skalary, jak zacznie się coś dziać (najwcześniej za rok), to wyłowię neony. Nie będę szalał. Czytałem, jak u Andooszki skalary 300szt wrąbały... Cheesy
Może zwinniki Blehera? Może znacie coś ładniejszego?

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 01, 2011, 19:30:40 »

Dawno nie zaglądałem do Jej tematu dlatego napisałem miała Smiley

Ja mam trochę ponad 2x większą powierzchnię dna a piachu mam sporo ponad 100 kg. (Zwykły, nie żaden kwarcowy, dobrze wypłukany)
Daję to warstwę ok 4-7 cm, miejscami więcej.

Zwinniki są już większe, ale na 100% też nie wiem co z nimi może się dziać. Zwykłe skalary są przeważnie spokojniejsze i zatraciły instynkt drapieżnika, choć nigdy nie mów nigdy Smiley

Ja mam Altumy pokolenie F1 więc są bardziej drapieżne i będą większe od normalnych skalarów.

Ja będę kupował 50 hokejówek więc zobaczymy jak one się będą miały.

Zmiana obsady
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Styczeń 01, 2011, 20:21:10 »

Ja się nie będe bawił w skalary z odłowu, tudzież z któregoś z pokoleń F (1-10). Po prostu kupię w sklepie te żaglowce pod nazwą "Skalar". Dokupię też neonów (ze 30 - innesów albo simulans). Kiryski od bidy też zagoszczą w tym akwarium. Nikt się nie zgłasza na razie. Do tego pstrążenice i glonojady. Farowella przypadła mi do gustu. Może jeszcze jakiś biały zbrojnik...Pomyślę w sklepie Smiley

Ktoś jeszcze ma jakieś uwagi?

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: