Witam, chciałem wam przedstawić mój 54L zbiornik, ogólny i świeży. Jeszcze dużo się zmieni, mam nadzieje na lepsze.
Zbiornik zalany 30.12.2010 stara woda z 25L + odstana. Niestety 25L musiałem się pozbyć w trybie natychmiastowym.
Akwarium
54L Wromak (60x30x30)
Oświetlenie
2x15W AQUA-GLO i NARVA 640 (ta 2 planuje wymienić na Philips 865)
Świecę AQUA-GLO 11 do 21:30. Narve od 13 do 18 (na razie). Później planowane AQUA-GLO 11 do 22 Philips 12:30 do 20:00. Obie na sterownikach elektronicznych.
Obudowa wyklejona taśmą samoprzylepną chromowaną.
Filtracja
Aquael MiniKani 120(planuje wymienić węże na giętsze, ale nie mogę nigdzie znaleźć 14/18 :|)
Ogrzewanie
Grzałka- AQUA SZUT 100W (chcę wymienić na AQUAEL EASYHEATER 100W-mniejsza i ładniejsza)
Podłoże
1/2cm ziemia uniwersalna + nawóz w pałeczkach (Filtus)
Żwirek 10kg czarny kwarc 2/4mm (niestety okazało się, że jest tam sporo pojedynczych białych kamyków, łowiłem ile się da, ale to syzyfowa praca, i chyba moja NARVA robi z niego kolor szary). Zakupiony w pewnym zoologicznym sklepie internetowym, ogólnie jestem zawiedziony trochę tym kwarcem, kiedyś w opisie pisało, że nie zmienia parametrów wody, teraz pisze, że podobno zawiera wapń i zatwardza/stabilizuje parametry wody( w sumie nie stwierdzono u mnie zatwardzania). Dodatkowo niby naturalny nie barwiony, moim zdaniem jest inaczej...
Fauna
obecnie
10x Caridina cf. Babaulti
10x Neocaridina heteropoda-Red Cherry
1x Poecilia wingei Poeser-Gupik Endlera
6x Paracheirodon innesi-neon innesa.
5x Anentome Helena
Dojdzie jeszcze
Microrasbora sp. Galaxy-Razbora galaxy 6szt
Pangio kuhlii-Cierniooczek Kuhla 4szt?
Parka Mikrogeophagus ramirezi-Pielęgniczka Ramireza
Flora
obecnie
Hygrophila difformis
Microsorium minor - thin leaves
Mikrozorium narrow
Rotala wallichii
Rotala indica
Rotala macrandra "Green narrow leaf"
Bacopa Australis
Hygrophila corymbosa
Bacopa monnieri
Blyxa japonica
Hydrocotyle mini
Eleocharis parvulus
Glossostigma elatinoides
Creeping Moss
Willow Moss
Weeping moss
Vallisneria spiralis
jakieś resztki
Phyllanthus fluitans
Hemianthus micranthemoides-Hemiantus zwyczajny
Marsilea crenata C. Presl - Marsylia zmiennolistna
Subwassertang
Może jeszcze coś z nich będzie
Woda
ph 7,2/7,6
kh 10/15
gh >14
no2 0
no3 10
Testy paskowe (niestety) JBL
25/26 stopni
Woda ostatnio mierzona kropelkowymi, twardość po za skala ;/
W panach najbliższych RO, w późniejszym CO2 z butli.
Nawożenie
Co2 z bimbrowni- od 06.01.2011-tak bardzo delikatnie u mnie to chodzi.
Easy Carbo -1/1.5ml dziennie(jak skleroza pozwoli), leje bo bimbrownia mało wydajna, może dlatego, że u mnie dość chłodno
.
Symfonia złota-1,5ml dziennie(jak wyżej
).
Fosfor do podmian 4ml na każde 10l.
Dekoracja
Korzeń z weeping/Subwassertang/Hydrocotyle mini - korzeń nie wiem z jakiego drzewa (na pewno liściaste)-nie kupn.
Kokos z Creeping Moss
kawałek kokosa do którego przymocowany jest Microsorium minor - thin leaves i Mikrozorium narrow
Tło z czarnego brystolu
Zdjęcia
07.01.2011 16:30
Więcej zdjęć
http://picasaweb.google.com/sghost44------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
edit 21.01.2011
Mała rewolucja dzisiaj przed 1 podmianą nastąpiła.
ostatnie 10 zdjęć w albumie jest dzisiejszych, nie wklejam tyle bo wiadomo..
http://picasaweb.google.com/sghost44/Aquarium54LJanuary2011#a tak po za tym odpadła Limnophila aromatica;/