Gertrudy mi sie nie podobały, mało atrakcyjne rybki nawet w duzej grupie nie tworzyły ławicy w akwarium, każda w innym kącie. Ładniejsze są p. furcatusy i p. melis
nawet teczanki filigranowe mają więcej kolorów i wdzięku niz gertrudki. Ale to tylko moje zdanie niektórym sie podobają.
Musisz uważać z rybkami bo już ci mało brakuje do zupki rybnej
ja na twoim miejsci oddałbym kiriski które masz a na ich miejsce wprowadził ok 7 pigmejków
Dokup ze 2 otoski, ławice gertrud czy co tam chcesz do tego masz już razbory i to już max na tyle litrów, sam w 160l mam mniej ryb i wydaje mi sie ze jest ich pełno ;p
Wierz mi że zdecydowanie ładniej wyglądają 2 ławice rybek niż mix z kilkunastu gatunków takze jeszcze przmysl czy bedziesz cos wprowadzał oprócz pigmejek zamiast tych co masz kirysków
Jeszcze kwestia filtra na tyle ryb, zacznij odkładać kase na kubeł. Ale nie jakąś wersje mini tylko taki co ma juz co najmniej z 5-7l na wkłady.
Z nawozów to zaproponuje tylko to co sie u mnie sprawdziło pod warunkiem ze bedziesz miał CO2 z butli lub bimbrownie +easycarbo:
-pg classic + macro z czasem ferro+ moze byc potrzebny - z tego byłem średnio zadowolony
-sole z allegro do nawozenia EI + micro intermag - z tego jestem najbardziej zadowolony, swietne efekty przy niskiej cenie