Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « jaka obsada do 240l (4 skalary)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jaka obsada do 240l (4 skalary)  (Przeczytany 4109 razy)
olo11
Nowy
*

« : Styczeń 09, 2011, 12:15:26 »

posiadam 4 skalary i prosze o rade jakie rybki do nich moge dobrac?

pozdrawiam olo
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2011, 12:34:49 »

Podaj wymiary akwarium, bo od tego dużo zależy i podaj ryby, które by ci się marzyły?

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

olo11
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 09, 2011, 12:40:10 »

mam typowe profilowane 120:40:50 mam je od 4 tygodni i szukam porad jak najlepiej urzadzic moj "baniak"

pozdrawiam olo
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2011, 20:46:16 »

mam typowe profilowane 120:40:50 mam je od 4 tygodni i szukam porad jak najlepiej urzadzic moj "baniak"
Ciężko jest cokolwiek powiedzieć nie znając Twojej wizji akwarium.
Co lubisz? Pielęgnice, zbrojniki, kąsacze?

olo11
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2011, 21:04:16 »

akwarium masz ... ocenzurowano...(edit Góral: czy Polacy mają tak ubogi język że na opisanie czegoś pięknego potrafią używać jedynie wulgaryzmów?) . ale ja musze uwzglednic niestety troche moja rodzinke tak wiec posiadam juz 4 skalary ale chcialbym dobrac do tego pare neonkow , myslalem tez  o pretnikach trojbarwnych pare zbrojnikow i byc moze bojowniki . bo nie wim czy pielegnice moga byc razem z skalarami . a poza tym mieszkam w belgi i niestety jest tutaj troszke mniejszy wybor niz w polsce . myslalem o zbudowaniu obsady akw. wokol skalarow jestem po 8 latach na nowo poczatkujacy tak ze prosze o wyrozumienie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 22:11:28 wysłane przez Góral » Zapisane

pozdrawiam olo
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2011, 21:14:15 »

akwarium masz ZAJEBISTE. ale ja musze uwzglednic niestety troche moja rodzinke tak wiec posiadam juz 4 skalary ale chcialbym dobrac do tego pare neonkow , myslalem tez  o pretnikach trojbarwnych pare zbrojnikow i byc moze bojowniki . bo nie wim czy pielegnice moga byc razem z skalarami . a poza tym mieszkam w belgi i niestety jest tutaj troszke mniejszy wybor niz w polsce . myslalem o zbudowaniu obsady akw. wokol skalarow jestem po 8 latach na nowo poczatkujacy tak ze prosze o wyrozumienie.
Połączenie skalarów i neonów to nie jest najlepszy pomysł. Możesz w ten sposób zafundować skalarom dosyć drogie menu Wink
Pielęgnice skośnopręgie w naturze żyją  razem ze skalarami. To tak dla przykładu.

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2011, 22:03:39 »

akwarium masz ZAJEBISTE. ale ja musze uwzglednic niestety troche moja rodzinke tak wiec posiadam juz 4 skalary ale chcialbym dobrac do tego pare neonkow , myslalem tez  o pretnikach trojbarwnych pare zbrojnikow i byc moze bojowniki . bo nie wim czy pielegnice moga byc razem z skalarami . a poza tym mieszkam w belgi i niestety jest tutaj troszke mniejszy wybor niz w polsce . myslalem o zbudowaniu obsady akw. wokol skalarow jestem po 8 latach na nowo poczatkujacy tak ze prosze o wyrozumienie.
Tak jak napisał Emperor, połączenie żaglowców z neonami skończy się rychłym zniknięciem tych drugich.
Na tym forum było już wielu niedowiarków którzy później dziwili się, że ich ryby znikają.

Polecam Ci w takim razie coś na dno czyli ciekawsze gatunki zbrojnikow (nie wiem ile masz pieniędzy ale z "elek" coś ciekawego z pewnością znajdziesz". Apisto nawet jeśli wg literatury nie do końca jest z BW to często właśnie w takich wodach występuje więc tu jest też sporo ryb do wyboru.
Z ryb ławicowych polecam coś większego, ostatnio spodobała mi się tetra kolumbijska - piękna ryba i jej żagla z pewnością nie zjedzą.

olo11
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2011, 20:05:27 »

dzieki za reakcje . sprobuje z  pielegnicami rozbudowac, tylko one tez potrzebuja troche miejsca to tylko tez ze 4-5 sztuk moge dolozyc?  czy znalazlo sie tam miejsce do bojownika 1+2? a cos jeszcze tam mogloby znalezc? pozdrawiam

pozdrawiam olo
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2011, 21:02:04 »

dzieki za reakcje . sprobuje z  pielegnicami rozbudowac, tylko one tez potrzebuja troche miejsca to tylko tez ze 4-5 sztuk moge dolozyc?  czy znalazlo sie tam miejsce do bojownika 1+2? a cos jeszcze tam mogloby znalezc? pozdrawiam
Bojownik da rade, pomyśl jednak o akwarium biotopowym - jest wiele ciekawsze niż mix który chcesz zrobić.

olo11
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 16, 2011, 11:34:03 »

przegladalem sklepy w okolicy i znalazlem tylko Pielęgniczke Agassiza oraz Pielęgniczke Ramireza obie podobaja sie . ktora bylaby odpowiedniejsza do mego akw. ? mam tez zbrojnia lamparciego szt3, czy te zbrojniki nie beda przeszkadzac w/w pielegniczkom? aha jeszcze jedno czy zamiast zbrojnikow nie lepiej posiadac malego stadka kiryskow ? czy rzeczywiscie sa one (zbrojniki) niezbedne do zwalczania glonow w akw. ? ile  optymalnie moglbym zakupic pielegniczek?

pozdrawiam olo
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: