Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ospa  (Przeczytany 1616 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« : Styczeń 11, 2011, 16:20:14 »

Witam, mam pytanko bo akutalnie w moim ogolniaku panuje ospa rybia, lecze ja CMF i tutaj mam pytanie, jak dlugo powinna trwac kuracja? zareagowalem wczesnie, brak zgonow etc. Temp 27*C i leczenie trwa juz dzien. Na etykiecie napisane 7-14 dni ale konkretnie kiedy moge odstawic? No i ostatnia kwestia, jak skoncze to caly worek dolaczony do zestawu filtra z weglem aktywowanym dac czy moze rozlozyc go np 1-2 lyzki do filtra? Filtr ex700

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2011, 16:42:43 »

Co do leczenia myślę, że powinieneś skończyć jak zauważysz jakieś efekty, poprawę.  Wink No i może dla świętego spokoju ryb jak już będą te efekty to lecz jeszcze z 2 dni dla pewności.  Grin

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2011, 17:35:52 »

A dlaczego temperatura tylko 27 stopni?

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #3 : Styczeń 11, 2011, 17:49:39 »

30 do 31 stopni daj.
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #4 : Styczeń 11, 2011, 17:58:04 »

no wlasnie, o tej temp tez zapomnialem zapytac ale widze ze jednak musze podniesc, chociaz zalecana jest na CMF 27-30 stopni wiec czy aby na pewno podniesc tak wysoko? nie chcialbym zeby mi obsada z roslinami popadala

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 11, 2011, 19:47:56 »

Pisze, że do 30 ale to jest max. bo ryby przez chorobę mają osłabiony organizm i wysoka temperatura może je zabić.  Wink

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
kamilooss1357
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2011, 17:05:34 »

Mam pytanie czy ospe można leczyć MFC lub FMC? Moje rybki maja w niektórych miejscach białe kropki i ocierają się o ozdoby nie jest ta choroba bardzo rozwinięta jest trzy dni i nie wszystkie ryby to mają. Prosze o odpowiedź.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: