Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 240 co dodać  (Przeczytany 4309 razy)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Styczeń 12, 2011, 15:00:21 »

. klotnia  nic  nie  da!!!!!!!!!
Ja się nie kłócę - ja polemizuję, przedstawiam argumenty i kontrargumenty. Szanuję punkt widzenia innych także wtedy kiedy się z nim nie zgadzam.
Co do zjadania neonów - dobrze jest jeśli zakłada się najgorszy scenariusz, także z ekonomicznego punktu widzenia. Powtarzam jednak jeszcze raz - jeśli stworzy się odpowiednie warunki w zbiorniku, obsadzi się akwarium roślinami to neony będą bezpieczne. Ponadto dobrze jest jednocześnie do zbiornika wpuścić MAŁE skalary i neony - to ułatwia hodowlę jednych z drugimi.

nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Styczeń 12, 2011, 15:49:29 »

no  to sie  zgodze z  panem jesli  sie  wpusci  od  malenkiego  to  nie powinn o byc  zjadania  ryb  przez   skalary. JA  NP, TRZYMAM SKLARY  Z  BRIONOBRAMA FILIGIERA i  niema niepotrzebnych  awantor  w  akwarium
zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Styczeń 12, 2011, 17:20:13 »

postanowiłem trzymac skalary docelowo bedzie 2 lub 1 para(wyjdzie w praniu)do tego mam harem kakadu 1+2 oraz zbrojniki niebieskie 1+2
prosze nie zwalac na mnie ze napisałem 2+1 bo napisałem wyraźnie 2 lub 1 para i nic nie pisałem ze prosze o porade w sprawie roślin tylko że zatęskniłem za rośliniakiem,czytac ze zrozumieniem prosze Panie nikodem0 bo wprowadzasz zament
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 17:24:45 wysłane przez zuczek222 » Zapisane
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Styczeń 12, 2011, 17:36:20 »

NO DOBRZE  BARDZO  PRZEPRASZAM   za pomylke a  roslinki  tylko  doradzilęm. moglybys napisac  jakie  masz   swiatlo  w  akwarium?Huh.to  powiem  cos  wiecej
zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Styczeń 12, 2011, 18:27:38 »

Światło mam 100W wiec niewiele, dlatego zbiornik obsadzony zostanie niewymagającymi roślinami
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Styczeń 12, 2011, 18:43:20 »

no  to  ja  bym  proponowal moczarke  kanadyjska  i argentynska,nurzanca mchy.zabienice  bacoppe.no  i  to  wszystko.proponuje zakup  mocniejszego  swiatła
zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 12, 2011, 19:59:55 »

A jeżeli bym zdecydował się na neonki to ile ich dać Huh
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Styczeń 12, 2011, 20:00:43 »

ok 50-60.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #23 : Styczeń 12, 2011, 21:42:06 »

Ja się nie kłócę - ja polemizuję
To i ja zaczne polemizować.
1) skalar o wysokości ciała 6 cm (17 cm z płetwami) rybą małą już nie jest
Dużego skalara chyba nie widziałeś.
W jednym z miesięczników (MA lub NA - nie pamiętam już w którym) wyczytałem, że [...]
To jest właśnie Twój problem, Ty wyczytałeś...Ty słyszałeś...Ignorujesz zupełnie to, że każde akwarium należy rozpatrywać indywidualnie i nie zawsze to co jest gdzieś napisane jest zgodne z prawdą. Powiem więcej, w czasopismach czy książkach akwarystycznych bardzo często sa napisane tak wierutne bzdury, że czasami dziwie się, że ludzie w to wierzą. Może warto sprawdzić zachowanie ryb osobiście? Kup ryby, zaczekaj aż ustali się hierarchia, poczekaj aż ryby będą miały troszke spokoju, wybiorą sobie rewiry i zobacz co stanie się z drobnicą.

Dla Ciebie nie ma problemu, rzucisz hasło na forum, gdy ryby zostaną zjedzone stwierdzisz "tak bywa" i z Twojej strony będzie ok. To nie Ty tracisz ryby, nie Ty wydajesz pieniądze.
W wątku Gregorego praktycznie wszyscy chcieli mnie zlinczować, prym w tym wiódł Agnus ale byli też inni, dochodzi teraz jeszcze owlman który w wątki Gregorego też się udziela. Gdy Gregory napisał, że jego kąsacze zostały zjedzone, nikt z polecających neony głosu nie zabrał. Owlman zamiast odnieść się do zaistniałej sytuacji poleca komuś neony do skalarów ignorując to co stało się u Gregorego.

Panowie, zapraszam do wątku Andooszki gdzie żaglowce zjadły setki neonów - ale na to pewnie też znajdziecie wyjaśnienie.
Zapraszam do mojego wątku z nieistniejącym już baniakiem, tam dziesiątki neonów zostały zjedzone w dwa dni - to zapewne też potraficie wyjaśnić.

Przykre jest to, że osoby z większym stażem na forum, z dużą liczbą postów powielają takie brednie, prawda Andrzej? Tak jak z filtrem SunSun HW 302 - badziew bo ktoś Ci tak powiedział...

Widywałem u znajomych różnej wielkości zbiorniki ze skalarami i neonami - w żadnym nie dochodziło do zjadania neonów.
Ja widziałem arowany z mniejszymi rybami, gdy patrzyłem ryby nie były zjadane, jaki z tego wniosek?
Sam miałem w 102 litrach skalary z neonami i żaden neon nie został zjedzony.
Widząc Twoje podejście do akwarystyki to mogę sie założyć, że żaglowce były małe, zestresowane ciasnotą i chwastami i niedojrzałe płciowo.

Ludzie, co wam zrobiły te biedne neony, że tak na siłę chcecie je pakować do akwarium z żaglowcami?
Dlaczego pomijacie fakt, że w naturalnym środowisku małe kąsacze najczęściej stanowią główne źródło pokarmu tych ryb?
Żaglowiec może być na początku spokojny, u jednego instynkt budzi się wcześniej u drugiego później.
To tak jak z tarłem, w jednym baniaku jest to pół roku w innym po roku.
Jeśli ktoś z Was miał młode żagle lub ryby były w zbyt ciasnym akwarium, były zestresowane, nie było dla nich komfortu, nie były obrane rewiry czyli ryby po prostu były młode to istnieje szansa, że ktoś nie zaobserwował zjadania małych ryb.
Jest w zasadzie pewne to, że dorastające żaglowce rozbiją małe stado kąsaczy.

Panowie, może zamiast polecać w każdym miejscu neony do żaglowców, zaglądniecie do wątku Gregorego i podzielicie się spostrzeżeniami na temat zjedzenia hokejówek przez żaglowce?
Troszkę komiczne robi sie skakanie z tematu na temat gdy w jednym miejscu ryby zostaną zjedzone i pisanie tego samego w innym wątku.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 21:48:22 wysłane przez mrs » Zapisane

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 13, 2011, 10:37:44 »

mrs - cholernie nie podoba mi się Twój ton - jak dla mnie nie jest to polemika, cel moim zdaniem masz inny. Po raz drugi odpowiadasz mi na jakiś post o odbieram Twoją odpowiedź jako cwaniacką.
Odpowiadanie na Twoje komentarze uważam za bezcelowe z powodów powyższych. Nie pozwolę się poniewierać i upokarzać nawet jeśli mylę się czy jestem w błędzie wypowiadając się na jakiś temat.
To tyle z mojej strony.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #25 : Styczeń 13, 2011, 20:31:09 »

mrs - cholernie nie podoba mi się Twój ton - jak dla mnie nie jest to polemika, cel moim zdaniem masz inny. Po raz drugi odpowiadasz mi na jakiś post o odbieram Twoją odpowiedź jako cwaniacką.
Zwróć najpierw uwagę na forme swojej odpowiedzi do Nikodema.

Nie pozwolę się poniewierać i upokarzać nawet jeśli mylę się czy jestem w błędzie wypowiadając się na jakiś temat.
Może zamiast załamywać ręce nad tym strasznym poniewieraniem Twojej skromnej persony przez moją osobę, ustosunkujesz się do ginących na oczach Gregorego hokejówek na rzecz żaglowców, w dalszym ciągu czekam na opinie dot. ginących neonów Andooszki czy moich neonów.
Sporo słow, zero meritum tematu. Powielamy więc schemat doradzaczy ktorzy w razie kłopotu nabierają wody w usta.
Skoro kwitujesz wypowiedź Nikodema słowem "bzdura", powinieneś mieć jakiś argument.
Zapraszam więc do dyskusji, czekam.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: