Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 240 co dodać  (Przeczytany 4305 razy)
zuczek222
Zainteresowany
**

« : Styczeń 11, 2011, 17:05:26 »

Witam, wcześniej trzymałem kilka pielegnic ale zateskniłem za roślinkami i postanowiłem trzymac skalary docelowo bedzie 2 lub 1 para(wyjdzie w praniu)do tego mam harem kakadu 1+2 oraz zbrojniki niebieskie 1+2 co do tego zestawu jeszcze moge dodać poza neonami.Z góry dziex za wypowiedzi.
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2011, 17:31:43 »

witam
ja bym  proponowal  roslinki  rotalle paprotnice  glostgme,zabienice,blyxa japonica,wywlocznika rdzawego,bacope,nurzanca itp no  i  moze mchy
neonki  zostana  zjedzone  prze   skalary  wiec  nie  ma  co   ich  dawac.
ja bym  proponowal taka  obsadę
2+1 skalarow
1+2 kakadu
zbrojniki
dani  czerwone lub  zielone w ilosci  10szt
lub  razbory klinowe  tesz  w tej samej ilosci
6 kiryskow.
pozdrawiam
nikodem0
zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2011, 17:50:07 »

Danio to chyba wola zimna wode, razbora to azja a ja wole cos z ameryki
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 11, 2011, 18:15:31 »

to  moze  zwinnik blehera  w ilosci  15 sztuk  tesz  rybka stadna  Wink Wink
takze  moze  byc  Zalobniczka  ale  nie jest  tak piekna  jak zwinnik. papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 22:20:24 wysłane przez nikodem0 » Zapisane
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 11, 2011, 20:05:57 »

A jaka masz filtracje w zbiorniku ?
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 11, 2011, 20:41:49 »

Zalobniczka  ale  nie jest  tak piekna  jak zwinnik. papa

O gustach się nie dyskutuje, ale moim zdaniem żałobniczka świetnie by się nadała do większego akwarium jeżeli ktoś chce mieć pokaźne ławice.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 11, 2011, 20:45:59 »

filtracja fluwal 305
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 11, 2011, 21:09:52 »

pstrazenica marmurkowa 10
skalar 8 potem zredukowac
miedzik obrzezony lub zalobniczka lub zwinnik Blehera lub neon czerwony  30
kiryski 10 ale moga wkurzac kakadu zwlaszcza podczas tarla
krewetka filtrujaca 5
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2011, 22:19:02 »

owlam  zastanow  sie  zanim  cos  napiszesz   neony  nie  nadawaja  sie  do  skalarow  zostana  zjedzone   szkoda  pieniedzy  lebiej  zainwestowac jak  wspomnial  andrij  w  zalobniczki lub zwinniki blehera.owlam  masz racje   co  do  kiryskow  benda   denerwowaly kakadu  podczas  tarla.
pozdrawiam
nikodem0
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 12, 2011, 07:33:35 »

NikodemO . Czy kiedykolwiek miales skalary z neonami , czy tylko powtarzasz te czeste demagogie ? Jezeli miales , to opisz .
Zainwestuj w slownik , bo Twoich tekstow nie da sie czytac .  papa
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2011, 11:43:05 »

no  wlasnie  zainwestuj  w  slownik.co  do  skalarów z neonami,glupoto jest   ich  trzymanie  bo   i  tak  zostana  zjedzone podczas tarla ,mialem  taki  przypadek,zakupiłem  20  neonow,przez pierwsze  dni  bylo  ok, ale pozniej  gdy  salary  zlozyly ikre bylo  coraz  gorzej,coddziennie  gineło conajmiej  5 neonkow.  A SKONCZYLO  SIE  ZE  WSZYSTKIE  ZGINELY.
pozdrawiam
nikodem0
PS- ZAINWESTUJ  W  OKULARY  JESLI  NIEWIDZISZ
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2011, 12:28:10 »

ja bym  proponowal  roslinki  rotalle paprotnice  glostgme,zabienice,blyxa japonica,wywlocznika rdzawego,bacope,nurzanca itp no  i  moze mchy
Proponujesz rośliny - niektóre dość wymagające, a bladego pojęcia nie masz, jakim światłem będzie oświetlane akwarium.
Nie zostaną zjedzone - taki scenariusz jest mało prawdopodobny w akwarium. Mówisz tu o sytuacji wręcz ekstremalnej, gdzie skalar musiałby dorosnąć do sporych rozmiarów oraz musiałby być bardzo głodny. Wówczas istnieje szansa, że neon zostałby zjedzony pod warunkiem, że dałby się złapać.
2+1 skalarow
1+2 kakadu
Propozycja lekko nie trafiona. Oba gatunki w czasie tarła wykazują terytorializm i nawet w tak dużym zbiorniku nie powinno się łączyć dużych ryb terytorialnych z terytorialnymi mniejszymi (kakadu w takim zestawieniu ze skalarami nie ma szans).
Ponadto ilości: co oznacza skalar 2+1? Czy wiesz że skalary nie tworzą haremów jak kakadu? Chyba nie wiesz... Undecided
no  wlasnie  zainwestuj  w  slownik
Jeśli proponujesz komuś inwestycję w słownik, powinieneś już takowy posiadać - Twoich postów czytać się nie da bo są maskarycznie nieskładne stylistycznie.
no  wlasnie  zainwestuj  w  slownik.co  do  skalarów z neonami,glupoto jest   ich  trzymanie  bo   i  tak  zostana  zjedzone coddziennie  gineło conajmiej  5 neonkow.  A SKONCZYLO  SIE  ZE  WSZYSTKIE  ZGINELY.
To wcale nie musi być wina skalarów. Utarł się pogląd, że skalary żrą wszystkoco mniejsze od nich, a szczególnie upodobały sobie neony. Bzdura...

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 12, 2011, 13:14:44 »

Nie zostaną zjedzone - taki scenariusz jest mało prawdopodobny w akwarium. Mówisz tu o sytuacji wręcz ekstremalnej, gdzie skalar musiałby dorosnąć do sporych rozmiarów oraz musiałby być bardzo głodny. Wówczas istnieje szansa, że neon zostałby zjedzony pod warunkiem, że dałby się złapać.
Jeśli proponujesz komuś inwestycję w słownik, powinieneś już takowy posiadać - Twoich postów czytać się nie da bo są maskarycznie nieskładne stylistycznie.
no  wlasnie  zainwestuj  w  slownik.co  do  skalarów z neonami,glupoto jest   ich  trzymanie  bo   i  tak  zostana  zjedzone coddziennie  gineło conajmiej  5 neonkow.  A SKONCZYLO  SIE  ZE  WSZYSTKIE  ZGINELY.
To wcale nie musi być wina skalarów. Utarł się pogląd, że skalary żrą wszystkoco mniejsze od nich, a szczególnie upodobały sobie neony. Bzdura...

Musze się zgodzić z nikodem0. Było to zresztą mówione w moim wątku.
U mnie dość młode skalary ciało ok 6 cm z płetwami 17cm przez nockę zjadły 5 neonów dorosłych ok 3-3.5 cm. A karmione są codziennie suchą karmą i mięskiem. I nic nie dało, że się chowały razem od małego.

Ostatnio, za radą mrs kupiłem 3 cm hokejówki i przez noc zniknęło 10 sztuk (ze stadka liczącego 60 sztuk) więc od razu je odłowiłem do mniejszego akwa żeby podrosły.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 13:17:43 wysłane przez Gregory85 » Zapisane

Zmiana obsady
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 12, 2011, 14:10:47 »

U mnie dość młode skalary ciało ok 6 cm z płetwami 17cm przez nockę zjadły 5 neonów dorosłych ok 3-3.5 cm.
Zauważ, że:
1) skalar o wysokości ciała 6 cm (17 cm z płetwami) rybą małą już nie jest

W jednym z miesięczników (MA lub NA - nie pamiętam już w którym) wyczytałem, że:
2) skalar chętniej zapoluje na neony (czy też inne dużo mniejsze od niego ryby) kiedy jest w stadzie niż w parach czy w pojedynkę (wyklucza się tu okres tarła i pilnowania młodych).
3) czytałem tam także o zachowaniach skalarów m.in wobec innych ryb Wywnioskowałem z tego co tam napisano, że neon jeśli nie ma się gdzie schować w zbiorniku (a jest rybą dość płochliwą) staje się zdecydowanie łatwiejszym kąskiem dla skalara. Ważna jest też ilość jednych i drugich w zbiorniku - 10 skalarów i 30 neonów to nie to samo co 6 skalarów i 50 neonów. Neon w większym stadzie czuje się pewniej, za to skalar dużego stada raczej atakować nie będzie.

Ponadto:
Widywałem u znajomych różnej wielkości zbiorniki ze skalarami i neonami - w żadnym nie dochodziło do zjadania neonów. Za to każdy obsadzony był roślinami po bokach i z tyłu.
Sam miałem w 102 litrach skalary z neonami i żaden neon nie został zjedzony.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 14:14:22 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2011, 14:38:45 »

po pierwsze 2+1  bylo  zaproponowane    przez ZUCZEK.  panie  andrzeju  poco  kupowac  neonki jak  zostana pozniej  zjedzone jak  skalary  urosna wiec   poco  co  chwile zmieniac obsadę zachowajmy  spokoj  w akwarium.apropo  roslinek ja  tylko  zaproponowalem. zuczek222 chcial jakies roslinki  to  je   wypisalem. klotnia  nic  nie  da!!!!!!!!!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: