Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu  (Przeczytany 21125 razy)
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #45 : Styczeń 26, 2011, 14:59:27 »

Przy okazji - proponuję nie ciąć liści nurzańca (tej trawy) w połowie czy też "na wysokość" akwarium, bo załatwisz roślinę na amen. Jeśli chcesz pozbyć się najdłuższych liści, ucinaj je przy podłożu.
Jeśli padła Ci po takim cięciu, to raczej kwestia nieodpowiednich warunków  w zbiorniku, a nie cięcia.  
Nie sądzę. Tym bardziej że zajechałem w ten sposób dwa nurzańce z siedmiu jakie miałem - tylko te dwa tak ciąłem.
A to że zielsko puszcza przy takim cięciu nowe kłącza to nic szczególnego. Nurzaniec jest rośliną bardzo inwazyjną - pcha się wszędzie i nie pyta o zdanie Smiley
Ponadto jak dla mnie tak przycięty nurzaniec wygląda beznadziejnie ni traci na naturalności.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2011, 15:01:42 wysłane przez Sirius » Zapisane

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Styczeń 26, 2011, 15:06:25 »

No to pada, czy puszcza kłącza od takiego cięcia??? Te dwie rzeczy raczej się wykluczają. Mi rośnie jak cholera i jeszcze żaden nie padł po przycince. Zresztą potwierdził to własnym doświadczeniem Ducze, a to jak zdrowo może wyglądać valissneria po takim cięciu możesz zobaczyć w moim zbiorniku (link w stopce)-po prawej stronie jest około 50-70 szczepek valissnerii od niemal roku ciętej w sposób przez Ciebie nie polecany.
pozdr

Edit-nienaturalnie wygląda tylko jeśli zatnie się go nieumiejętnie i źle dobierze długość pozostawianych liści

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #47 : Styczeń 26, 2011, 15:14:12 »

No to pada, czy puszcza kłącza od takiego cięcia???
Źle mnie zrozumiałeś albo ja się źle wyraziłem. Pada. A o puszczaniu kłączy to zupełnie inny kontekst.
Wy macie inne doświadczenia i im nie zaprzeczam. Ja ma takie a nie inne - u mnie vallisnerie (i spiralis i tortifolia) padały po cięciu liści w połowie, na wysokość itd. Inne egzemplarze miały liście odcinane tuż przy podłożu i tym nic nie było. Pytanie dlaczego ten sam gatunek na ten sam sposób cięcia u Ciebie reaguje inaczej, a inaczej reaguje u mnie?
Jak powiedziałem - doświadczenia możemy mieć różne i tu się tymi doświadczeniami dzielimy.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Styczeń 26, 2011, 15:22:44 »

doświadczenia możemy mieć różne i tu się tymi doświadczeniami dzielimy.

To też właśnie robię Wink
Dobra-odbiegamy od tematu, więc zakończmy tą dyskusję. Autor już zna oba zdania na temat cięcia nurzańca, więc będzie mógł wybrać najodpowiedniejszy dla siebie.
pozdr

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #49 : Styczeń 26, 2011, 15:35:21 »

Ja tne na wysokosci wody i zawsze rosł jak glupi To co teraz widzicie w moim akwarium to resztki jakie utrzymaly sie w wyniku transportu akwa przy przeprowadzce oraz dosc mocnych zaniedban z mojej strony
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #50 : Styczeń 31, 2011, 11:27:11 »

Zeby nie było że jedynie czerpie z tego forum Smiley również podziele sie swoja wiedzą odnośnie przebudowy pokrywy oswietleniowej ABS Wromak

Na początek pokrywa od wewnątrz została cała wyklejona folią samoprzylepna odbijającą światło Folie można kupić  na allegro w odpowiednim rozmiarze dla naszej obudowy
http://allegro.pl/folia-chrom-zloto-samoprzylepna-metalizowana-i1406963948.html

Uprzedzam ze jej naklejenie nie jest latwe szczególnie przy pokrywie typu profil Ja posluzylem sie tu plynem do okien ktorym najpierw skropilem cala obudowe a dopiero po tym zabralem sie za przyklejanie na tzw mokro
Estetycznosc wykonania moge ocenic na 4 efekt lustra na 5 Smiley

Po tej operacji przystapiłem do wykonania oswietlenia nocnego led
W tym celu zaopatrzyłem się 10 diód LED niebieskich z tego sklepu http://www.sklep.neoled.pl/led_5_mm_cylindryczne/1813,46301,pokaz,dioda_led_5mm_niebieska_-_kat_swiatla__100.html

Typ diody: Dioda 5 mm
Kolor światła: niebieski
Napięcie zasilania: 2,8-3,6 VDC
Pobór prądu: 20 mA
Kąt światła: 100º
Strumień światła: 1000 mcd
Długość fali:465-475 nm
Bardzo długi czas życia do 100 000 godzin

2 srednice koszulek termokurczliwych
3 m kabla
10 rezystorów dobranych na tej stronie
http://www.tuning-pc.pl/modding-pc/faq-moddingu/4521-obliczanie-rezystora-dla-diody-led.html

Diody zostały polutowane według schematu zaczerpnietego z innego watku ( równolegle )

Nastepnie zaopatrzylem sie w korytko elektryczne do maskowania kabli o wymiarach 10mmx17mm . Korytko zostalo dociete na dlugosc zbiornika po czym w rownych odstepach ponawiercalem w nim otworki wiertlem fi 5mm w celu umieszczenia diód. Polecam dobrze przemyslec wymiary korytka, szczególnie wysokosc żeby nagle nie okazało sie ze diody wyladuja nam w wodzie. Przy zastosowaniu cienkiego i miekkiego przewodu mysle ze spokojnie wystarczy 10x10mm
Całość podłaczona została do ładowarki telefonu komórkowego LG.
Tu napomknę że najlepiej wybrać ładowarkę o jak najbliższym napięciu do napięcia pracy wybranych przez nas diód. Wyjdą wtedy mniejsze rezystorki no i oczywiscie straty energii zostaną zminimalizowane
Kolejnym ważnym parametrem przy wyboże ladowarki jest jej amperaż tak aby wystarczył do zasilenia wybranej przez nas ilości diód. Jest to bardzo latwo obliczyc dzieląc amperaż ładowarki przez 20mA ( tyle przyjmuje sie dla 1 diody) Uzyskany wynik to maksymalna ilosc diod jaka mozna podłaczyć.
Oba konce korytka zalalem dokladnie silikonem akwarystycznym po czym przykleiłem do obudowy.

Efekt :

Optimum dla 200l to jakies 10-12 diód

Zaprawiony juz w bojach zabrałem się jeszcze za wymianę statecznika na elektroniczny oraz dołożenia świetlówki.
Proponuję użycie tylko markowych stateczników z ciepłym startem Ja kupiłem Philipsa 2x36W do świetlówek T8  2x30W. (Philips chyba nie robi mniejszych 30W )
Nalezy rowniez kupić troche ( 1,5m ) przewodu elektrycznego ale nie plecionego tylko normalnego drutu miedzianego. Ułatwi to znacznie wciskanie go w zatrzaski oprawek i statecznika. Reszte można wykorzystać z istniejącej już instalacji.
Otwarcie górnej komory pokrywy nie powinno stanowić problemu gdyz jest ona jedynie wklejona na silikon Wystarczy podwazyc płaskim śrubokrętem.
Oryginalne stateczniki stawiaja troche oporu gdyz sa przynitowane jednak ich plytki montazowe mozna latwo wyjac poniewaz wklejone sa na ten sam silikon co przykrywka. Nity rozwiercamy

Montujac nowy statecznik wkleilem te plytki tak aby znajdowal sie on w powietrzu w celu lapszego chlodzenia. Plytki wkleilem na calej dlugosci klejem termicznym w celu usztywnienia korytka

Samego podłączenia przewodów nie będe tu opisywał gdyż każdy statecznik ma ją nadrukowaną na obudowie.
Dodam tylko, że sama wymiana jest warta zachodu gdyż pokrywa zrobila sie o wiele lżejsza, statecznik sie nie grzeje ( jest poprostu caly czas ciepły), a same jarzeniówki troszkę lepiej świecą.

Skoro już miałem całe bebechy na wierzchu, zachęcony opisami na forach rozpocząłem dokładanie jeszcze jednej świetlówki T8 18W 865 Philips na elektronice ze swietlowki kompaktowej.
W tym celu kupiłem

Świetlowke kompaktowa Osram 24W z cieplym startem ( napis na pudełku 10 lat gwarancji )  

Tak wygladają bebeszki

kable od swietlowki nalezy wlutowac w ten sam sposób jak bylo to polaczone w swietlowce kompaktowej
Na jedna strone liczac od dolu piny 1,2 na druga 3,4 tak jak zaznaczyl to sebastian w innym wątku

Prosze zwrocic uwage ze na plytce znajduje sie oznaczenie 23W a nie jak na opakowaniu 24W

Tu wrzucam fotki jak rozebralem swietlowke

Do tego potrzebne nam dwie oprawki bryzgoszczelne np
http://allegro.pl/oprawka-bryzgoszczelna-do-swietlowki-t8-266-i1409969968.html

silikon akwarystyczny i jesli posiadamy pistolet na wklady klejowe

Oprawki docinamy na wysokość tak aby nie wyszły nam zbyt blisko wody i przyklejamy za pomocą silikonu następnie ciągniemy od nich kabelki i przeciagamy do srodka korytka Ja posłużyłem się tu wiertarką i wiertłem 8mm Całość łapiemy punktowo do oprawy klejem termicznym a nastepnie zasmarowujemy silikonem.
Nastepnie w odpowiedniej kolejności lączymy z elektronika z kompaktu.
Ja elektronike pozostawilem w oryginalnej obudowie swietlowki która zaślepiłem jakąs plastikowa zatyczka a wychodzace kabelki uszczelniłem do okoła klejem termicznym po czym polaczylem wszystko kostkami elektrycznymi .

Zasilanie tego ukladziku mozna połaczyc z zasilaniem statecznika lub zrobic to na oddzielnym kablu w celu sterowania jedna swietlowka.

Na swietlowkach pozakladalem jeszcze odblysniki
A oto efekt

« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 11:36:28 wysłane przez Szef » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Luty 01, 2011, 00:11:42 »

rewelka!
gratulacje wykonania Smiley

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #52 : Luty 01, 2011, 08:15:41 »

Dzieki
Za to mam kilka pytan odnosnie nastepnych działan

- Mam kubełek fluwala 305 z standardowym wyposazeniem czyli wklady ceramiczne, wegiel aktywny i gąbka Gdzieś tu na forum wyczytałem żeby cały kubelek wysypać tylko ceramika nawet ten przedział dla wkładów gąbkowych  a na rure ssącą w akwa założyć prefiltr Co o tym sądzidzie i jeśli juz to skąd taki prefiltr zalatwić żeby pasował srednicą Huh

- Zastanawiam się również nad podłożem dla roślin Bawić sie z tą ziemią ogrodniczą czy lepiej kupić gotowe podłoże dla roślin Jesli tak to jakie i jaka jest jego technologia układania

- Co sądzicie o nawozie Tetry do roślin  PLANTAMIN ??

- Jaki korzeń najlepiej kupić Chodzi mi o gatunek drzewa Planuje cos duzego do okolo 130 zł z allegro Moze macie jakichś sprawdzonych sprzedawców ?? Myslalem raczej nad jakims pozawijanym kształtem w stylu

http://allegro.pl/korzen-amazonia-nr-36b-i1411406267.html

http://allegro.pl/nature-red-moor-wood-korzen-z-wrzosowiska-83-i1427005320.html

http://allegro.pl/nature-red-moor-wood-korzen-z-wrzosowiska-94-i1427005721.html
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Luty 01, 2011, 08:33:53 »

1. Jak wolisz. Zgodnie z tym co zostało powiedziane w temacie o Juwel BioFlow 3.0 (w dziale sprzęt) do roślinnego najlepsze jest gęste złoże, ceramika nie będzie najszczęśliwszym rozwiązaniem (za szybki przepływ). A już pozbycie się gąbek na rzecz ceramiki to kompletne nieporozumienie. Węgiel ok, nawet jak straci właściwości to będzie dobrym, gęstym medium. Ja bym w roślinnym nie bawił się w prefiltry, chyba, że chcesz krewetki, wtedy jest niezbędny bo one lubią włazić do każdej rury Wink Pierwsza lepsza gąbka (taka zakładana na turbiny) będzie pasować. Nie za wielka, raczej mała, wygodnie Ci będzie czyścić przy podmianach.

2. Na jedno wyjdzie jeżeli chodzi o efekt, co przy firmowych podłożach podżwirowych. Opcją są jeszcze samodzielne podłoża w stylu Amazonii albo Aquasubstrate. Fajny zbiornik można zrobić na każdym. Jak dla mnie tanim i dobrym rozwiązaniem jest Biogrunt przykryty zwykłym Floranem, ja nie miałem z taką kombinacją żadnych problemów.

3. Pewnie dobry jak każdy inny.

4. http://allegro.pl/korzen-amazonia-nr-36b-i1411406267.html - nie polecam, te cienkie "gałązki" się rozpadają, spor syfu jest z takiego korzenia. Tego typu korzeni bym nie brał.

Red moor jak najbardziej, sprzedawca im tańszy tym lepszy Smiley

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #54 : Luty 01, 2011, 09:06:20 »

2. Na jedno wyjdzie jeżeli chodzi o efekt, co przy firmowych podłożach podżwirowych. Opcją są jeszcze samodzielne podłoża w stylu Amazonii albo Aquasubstrate. Fajny zbiornik można zrobić na każdym. Jak dla mnie tanim i dobrym rozwiązaniem jest Biogrunt przykryty zwykłym Floranem, ja nie miałem z taką kombinacją żadnych problemów.

Rozumiem ze jesli mam juz zwir ze starego akwa to na spod taje tylko Biogrunt i to moze przykryc tym zwirem ?? Jakiej grubosc warstwe zastosowac i ile go orientacyjnie kupic na akwa o podstawie 100x50 cm ??
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #55 : Luty 01, 2011, 09:28:02 »

Dokładnie tak. Nie pamiętam ile tego biogruntu zalecają i ile sam dawałem, pewnie ze 2-3 cm, ale lepiej poszukaj w necie.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #56 : Luty 01, 2011, 09:51:51 »

Zamowie 5 paczek po 4 l czyli powinno to dac jakies 4 cm + przykrycie zwirem 2-3cm zeby nie wylazil na wierzch
Przykrywales go jakas siatka ??

Poczytalem tez o wkladach filtracyjnych i wymyslilem cos takiego

Kubel bedzie mial prefiltr ze wzgledu na krewety w kuble oryginalne gąbki + wata perlonowa w najnizszym koszyku + chyba 3 koszyki ceramiki
Mechaniczny Aqua szut Junior bio 500 bedzie mial gabke + gąbke + wate na samej gorze

http://allegro.pl/symec-1000g-1kg-ekonomiczna-paczka-wata-i1422179832.html

Czy to dobre rozwiazanie ??

Co do korzenia to chyba zdecyduje sie na ten
http://allegro.pl/nature-red-moor-wood-korzen-z-wrzosowiska-94-i1427005721.html
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 21:07:11 wysłane przez Szef » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #57 : Luty 03, 2011, 11:51:33 »

Przykrywałem, ale to nie był szczęśliwy pomysł, zielsko tak poprzerastało firankę, że jak likwidowałem zbiornik to i tak się wszystko wymieszało. Teraz w żadnym z 2 zbiorników na ziemi niczym jej nie oddzielałem od żwiru.

Filtracja ok. Ale jak to ma być roślinny zbiornik to poprzestałbym na kuble z jakąś drobną ceramiką, albo gąbkami, albo gąbkami i ceramiką. Jak chcesz mechanika to gąbki+wata OK.

Korzeń jak Ci się podoba, z tego typu korzeniami nie będziesz miał problemów.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Luty 03, 2011, 23:34:21 »

takie korzonki wystarczy tylko zlać wrzątkiem i można pakować do akwa-oczywiście o ile sprzedawca jest godny zaufania.
Ducze ma rację w kwestii oddzielania warstw podłoża, ale raczej nie należy On do fanów akwariów roślinnych Tongue Jeśli Ty chcesz takie założyć, to polecam jednak oddzielić warstwy podłoża-w zielaku dość często przesadza się chwasty, zmienia aranż, dokłada i odejmuje roślin, co może być powodem mieszania warstw. Oczywiście w razie restartu i tak wszystko się wymiesza, ale przynajmniej zminimalizujesz ten efekt w czasie funkcjonowania zbiornika. Jak korzenie roślin poprzerastają siatkę oddzielającą, zawsze będzie można je urwać i zostawić w dnie-naturalny nawóz Wink
Wata w filtrze jest spoko, ale na dłuższą metę męczy mnie jej czyszczenie lub wymienianie. Wywaliłem ja w końcu, zostawiając biobale, ceramikę, zeolit i gąbki. Dzięki temu długo zachowuję odpowiedni przepływ, bez konieczności czyszczenia filtra (obecnie 9 miesięcy hula bez czyszczenia i jest dobrze).
pozdr

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #59 : Luty 05, 2011, 16:12:14 »

Dziś caly dzien poswiecilem na zabawe przy akwa
Zasypałem fluvala w nastepujacej kolejnosci

prefiltr gabkowy na wezu ssacym - wklady gąbkowe 2 warstwy - wata ( 3 warstwy w koszyku ) - ceramika - ceramilka

Zdziwilo mnie ze dostarczone woreczki z ceramika ledwie wypelnialy pol koszyka, zeby  je w miarę wypełnić  poszło jeszcze jedno opakowanie 500g
Kubelek wymylem zalalem i zamontowalem w 112l akwa zeby przez te 3 tygodnie namnozyly sie w nim ladnie bakterie.
Bardzo fajnym rozwiazaniem we fluvalu jest system aquastop oraz pompka do zalewania kubla.

W zwiazku z cala ta akcja mam kilka pytan.
Czy wasze kubelki tez sa takie glosne w porownaniu do filtra wewnetrznego ?? Moj co prawda stoi z boku szafki ale wyraznie go slychac Czy to normalne ?? Moze cos zle zlozylem?? . Odpowietrzony jest na 100% , przechylalem go juz na rozne sposoby. Jedynie pozostawilem za dlugie rury ale do drugiego akwa beda na styk. Wszedzie układają sie duzymi lukami, bez  przelamań

Czy ta wyciagana pompka podczasnormalnej pracy filtra ma byc wyciagnieta czy wcisnieta ??

Czy ceramike w filtrze sie wymienia?? Jesli tak to co jaki okres ??

Czy przytlumienie przeplywu dzwignia regulujaca moze miec jakis negatywny wplyw na filtr bo na maxie mam pralke w akwa

Czy umieszczenie wlotu i wylotu filtra na przeciwleglych koncach akwarium jest prawidlowym rozwiazaniem ??

Tu fajny test fluvala 305 http://www.mojeakwarium.pl/forum/index.php?topic=769.0
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 17:54:21 wysłane przez Szef » Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  

Skocz do: