Czesc
Na forum jestem nowy i dosc zielony w temacie.
Mam nadzieje że uzyskam tu wiele porad od praktyków a Wam starczy cierpliwości do udzielania mi rad.
Było by mi bardzo przyjemnie gdyby ten temat parę osób dodało do obserwowanych tak abym mógł tu na bieżąco opisywać swoje problemy oraz postępy.
Z akwarium ( nie z akwarystyka ) miałem do czynienia od najmłodszych lat za sprawą mojego chrzestnego. Własne akwarium posiadałem już od podstawówki Na początku było 15l, później 60 i 112
Teraz chciałbym się na poważnie zająć akwarystyką a nie być tylko posiadaczem akwarium w związku z tym rozpocząłem swoją edukacje od zakupu dwóch książek w tej tematyce:
"Moje akwarium" oraz "Akwarium moja pasja" Paweł Zarzyński (Dla początkujących w szczególności polecam tą drugą pozycje. Jest bardzo przystępnie i zabawnie napisana)
oraz czytania tego forum.
Na podstawie zdobytych informacji rozpocząłem kompletacje sprzętu. Do tej pory zakupiłem
Akwarium profilowane 200l 100x40x50 Wromak
Pokrywa 2x30W T8 Philips Aquarelle + Philips 865 + pokrywa oklejona srebrna folia odblaskowa + 2x odbłyśniki Wiem że to słabe oświetlenie ale na początek musi starczyć Później dołożę jakąś T5 z zapłonnikiem z świetlówki kompaktowej
Oswietlenie nocne 10xdioda led niebieska 100 stopni
Tło strukturalne 100x50 Będzie umieszczone za tylną szybą w specjalnej skrzynce tak żeby nie zajmowało miejsca
Filtr kubełkowy Fluwal 305 z wkładem gąbkowym + bioceram - Wywalę węgiel aktywny
Filtr wewnętrzny Aqua Szut senior Bio N 1000 - wyrzucę pojemnik na wkład BIO Będą tylko gąbki
Grzałka Tetra Tec HT 300
Napowietrzacz Aquael APR 200
Żwir kwarcowy 3-5mm i 5-8mm + to co jest w moich 112l Będzie tego od 5 do 8 cm
3 skorupy kokosa + dokupie jakiś spory korzeń
Teraz zaczynają się pytania:
1) Pianka pod akwarium
Czy może to być ładny wycięty kawałek karimaty ??
2) W książkach doczytałem się ze warto jest zastosować podkład pod żwir z ziemi torfowej. Czy ma to zasadność skoro rosliny przewaznie czerpia substancje mineralne przez liscie?? , Czy nie spowoduje to tzw syfienia wody przy przesadzaniu roślin. Czy może to być ziemia z kwiaciarni specjalna torfowa ??
Czytałem również o kulkach z gliny które wtyka się pod korzenie. Mieszkam w okolicach starej cegielni Glina jest tu jak masło Czy cos takiego można bez obaw zastosować ??
3) Obsada
Przejrzałem opis kilkunastu gatunków ryb i w oko wpadły mi następujące:
Obsada: temperatura twardosc ogolna PH ilość Skalar 24-28 do 10 6,0-6,5 9szt - przechodzą ze starego baniaka - Koniecznie Wiem ze jest ich za duzo ale nie moge oddac Bocja wspaniała 25-30 bez znaczenia bez znaczenia 5-6 szt - Koniecznie Gurami mozaikowe 23-29 miekka-twarda 6,0-7,5 około 5szt. LUB PRETNIK KARLOWATY, PIELEGNICA Skośnopręga Danio pręgowane 22-24 maks 15 6,5-7,0 Neony czerwony 22-29 ponizej 10 6-6,5 10 szt lub Gupik - 10szt Kosiarki 24-26 bez znaczenia bez znaczenia 5-6 szt. - Koniecznie Krewetki fire red (red cherry) Na poczatek 10 Pielęgnica skośnopręga 25-28 około 10 6,0-7,5 Gupik 22-26 powyzej12 7,0-7,5 Prętnik karłowaty 24-28 maks 15 6,0-7,0 |
Które z nich proponujecie ?? Uparty jestem na Skalary ( bo mam ) Bocje i Kosiarki oraz Krewetki
Chciałbym Neony ale wiem ze ze skalarami różnie im się układa wiec może lepiej swojskie Gupiki ??
Gurami mozaikowe wybrałem zamiennie z Prętnikami karlowatymi i Pielęgnicami Skośnopręgimi Chociąż te ostatnie są raczej szare to podobno mają bardzo ciekawe zachowania
Danio Pręgowane - miałem, wprowadzają dużo ruchu do zbiornika ale chyba sie juz nie zmieszcza
Krewetki - bo to cos nowego i wyjada glony
4) Flora
Tu jeszcze nie wybrałem żadnych gatunków Ze wzgledu na oswietlenie wiem ze powinny byc to raczej rosliny mniej wymagające pod tym względem Pewnie jakieđ żabienice, kryptokoyny, moczarki, rogatek, bacopa, rotala, pistia, mech jawaski itd
Byłbym wdzieczny za jakies podpowiedzi ale nie omieszkam jeszcze sam poszukać i czegos tu zaproponować
5) wskaźniki
Polećcie mi jakies preparaty do odczytu podstawowych parametrów wody jak twardosc ogólna i PH.
Do uzdatniania wody używam TETRA AQUASAFE
Bardzo dziekuje za wszystkie podpowiedzi i sugestie