Dzięki za miłe słowa
Ale szczerze mówiąc wybrałeś chyba najgorsze zdjęcie-po przycince i wyrywaniu całej lewej części zbiornika...
Rośliny to:
1. Didiplis Diandra
2. Blyxa Japonica
3. Anubias Nana
4. mech weeping
5. Hygrophila Difformis na lewo od Twojego numeru lub Ammania senegalensis na prawo
6. Cryptocoryne Balansae
7. Rotala Indica
8. Nymphaea Tiger Lotus
9. Rotala Walichii
10. również mech weeping ale posadzony dwa miesiące wcześniej, więc bardziej się rozrósł
11. Micranthemum Umbrosum
12. Hemiathus Callitrichoides Cuba
13. Eleocharis Parvula
14. Hydrocortyle Leucocephalla
15. Microsorium Narrow
16. Vallisneria Spiralis
17. Limnophila Aromatica
Jak widzisz więcej tu gatunków niż w ogrodzie botanicznym, czego strasznie żałuję i gdybym miał teraz zakładać zbiornik na nowo, skupiłbym się na kilku (góra 10 gatunkach) tworząc z nich większe kępy. Tobie też radzę takie rozwiązanie, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, jak ja, że strasznie tam 'naciapane'
Jeśli dołożysz trzecią świetlówkę, większość z tych roślin będzie Ci rosła, jednak (wg moich obserwacji) niektóre potrzebują albo specjalistycznego podłoża, albo w pełni dojrzałego akwarium. Te właśnie lepiej dosadzić później i uniknąć zadawanych sobie pytań w stylu "Czemu to cholerstwo nie rośnie".
Tak więc (oczywiście moim skromnym zdaniem) rośliny, które możesz wsadzić od razu:
3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16.
Z pozostałymi radzę poczekać, aż ustabilizujesz zbiornik i cykl nawożenia.
Rośliny 1, 2, 7, 9, 12, 17 potrzebują dużo światła, żeby szybko rosły i dobrze się wybarwiały, więc lepiej sadzić je w centralnej części zbiornika, gdzie są w pełni oświetlane przez świetlówki. Boki akwarium przy standardowej pokrywie są zazwyczaj niedoświetlone i tam lepiej sadzić przysłowiowe "rośliny cienia", czyli vallisnerię, microsorium, anubiasy, mchy itp.
Najtrudniejsze dla mnie w hodowli to 1, 2, 12, 17 i dopiero niedawno udało mi się doprowadzić je do zadowalającego stanu.
Trochę to wszystko chaotycznie wyszło, więc jak coś to pytaj śmiało.
pozdr