Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu  (Przeczytany 21130 razy)
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Styczeń 14, 2011, 10:41:34 »

to zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Jeśli już masz aquarelkę i 865, to możesz dołożyć albo kolejną aquarelkę albo 965. Przy kolejnej aquarelce będzie na początku trochę "landrynkowo", ale później będzie 'przytulniej', zaś 965 da Ci więcej lumenów.
Jeśli jeszcze nie zakupiłeś świetlówek, polecam zastanowienie się nad zmianą 865 na 965-czyli taki zestaw-aquarelle+965+jako trzecia 965.

pozdr

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 14, 2011, 10:56:02 »

No dobra to w takim razie :
nienaruszalne skalary 8 szt
bocja - 5 szt
krewetki amano 10szt
otoski - 6szt
Czy cos jeszcze pasuje do takiej obsady ??   
Jeżeli to bocje wspaniałe, to sobie odpuść powiększania stada w tak mikrym zbiorniku. One potrzebują miejsca, a stado żeby poszaleć to w ogóle ze 180cm zbiornika potrzebuje. Najlepiej oddaj tą co masz. Zamiast tego weź więcej otosków i ewentualnie jakieś kiryski większe.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Styczeń 14, 2011, 11:22:11 »

vento
Niestety T8 965 30W byla nie do dostania w elektrykach stad poszła 865 W takim razie kolejną dołożę chyba 965 lub 865 T5 na stateczniku z świetlówki tak jak jest to tu opisane
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/wykorzystanie-elektroniki-z-zarowki-kompaktowej/

Przegladalem wlasnie twoje akwarium Jest poprostu bajeczne Masz wszystko tak slicznie rozplanowane i zarosniete ze szczeka opada
Moze podpowiesz które roślinki jak sie nazywaja i które nadaja sie do mojego zbiorniczka ?? (ponumerowałem je)

Uploaded with ImageShack.us

ducze
Widze ze te skalary i bocje dosc mocno ograniczaja obsade w moim zbiorniku.
W zasadzie wyszlo ze mam tylko ryby denne - bocje i sredniej toni czyli skalary
Jakos mi tu brak czegos w rodzaju danio,neonkow czy gupików zeby troche to akwarium ożyło
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 15, 2011, 01:02:36 »

Dzięki za miłe słowa Wink
Ale szczerze mówiąc wybrałeś chyba najgorsze zdjęcie-po przycince i wyrywaniu całej lewej części zbiornika...
Rośliny to:

1. Didiplis Diandra
2. Blyxa Japonica
3. Anubias Nana
4. mech weeping
5. Hygrophila Difformis na lewo od Twojego numeru lub Ammania senegalensis na prawo
6. Cryptocoryne Balansae
7. Rotala Indica
8. Nymphaea Tiger Lotus
9. Rotala Walichii
10. również mech weeping ale posadzony dwa miesiące wcześniej, więc bardziej się rozrósł Wink
11. Micranthemum Umbrosum
12. Hemiathus Callitrichoides Cuba
13. Eleocharis Parvula
14. Hydrocortyle Leucocephalla
15. Microsorium Narrow
16. Vallisneria Spiralis
17. Limnophila Aromatica

Jak widzisz więcej tu gatunków niż w ogrodzie botanicznym, czego strasznie żałuję i gdybym miał teraz zakładać zbiornik na nowo, skupiłbym się na kilku (góra 10 gatunkach) tworząc z nich większe kępy. Tobie też radzę takie rozwiązanie, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, jak ja, że strasznie tam 'naciapane' Tongue

Jeśli dołożysz trzecią świetlówkę, większość z tych roślin będzie Ci rosła, jednak (wg moich obserwacji) niektóre potrzebują albo specjalistycznego podłoża, albo w pełni dojrzałego akwarium. Te właśnie lepiej dosadzić później i uniknąć zadawanych sobie pytań w stylu "Czemu to cholerstwo nie rośnie".
Tak więc (oczywiście moim skromnym zdaniem) rośliny, które możesz wsadzić od razu:
3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16.
Z pozostałymi radzę poczekać, aż ustabilizujesz zbiornik i cykl nawożenia.

Rośliny 1, 2, 7, 9, 12, 17 potrzebują dużo światła, żeby szybko rosły i dobrze się wybarwiały, więc lepiej sadzić je w centralnej części zbiornika, gdzie są w pełni oświetlane przez świetlówki. Boki akwarium przy standardowej pokrywie są zazwyczaj niedoświetlone i tam lepiej sadzić przysłowiowe "rośliny cienia", czyli vallisnerię, microsorium, anubiasy, mchy itp.
Najtrudniejsze dla mnie w hodowli to 1, 2, 12, 17 i dopiero niedawno udało mi się doprowadzić je do zadowalającego stanu.

Trochę to wszystko chaotycznie wyszło, więc jak coś to pytaj śmiało.
pozdr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 10:33:21 wysłane przez vento » Zapisane

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Styczeń 17, 2011, 09:03:50 »

Z roslinkami na spokojnie sie zapoznam i jeszcze przemysle
Podpowiedzcie mi jeszcze co z obsada zbiornika bo widze ze przez bocje i skalary bede mial dosc smutny baniaczek Sad

skalary 8 szt
bocja - 5 szt
krewetki amano 10szt
otoski - 6szt

Moze faktycznie bocje tez sobie podarowac wtedy zostaly by

nienaruszalne skalary 8 szt
krewetki amano 10szt
otoski - 6szt

Chcialem sie jeszcze podpytac o lokalizacje filtra wewnętrznego Z logiki wynika ze powinien on byc umieszczony przy rurze ssacej kubelka, tak zeby nie zasysal czystej wody Dobrze mysle ??

i cos do tego jeszcze dobrac np
Gurami mozaikowe      
Danio pręgowane                              
Pielęgnica skośnopręga        - nigdy nie mialem                
Gupik                                    
Prętnik karłowaty           -nigdy nie mialem a wygladaja slicznie

albo jeszcze cos innego
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2011, 09:07:44 wysłane przez Szef » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Styczeń 17, 2011, 09:44:38 »

Myślę, że gurami możesz spokojnie dołożyć. Albo zamiast nich może jakąś ławicę czegoś bardziej żywego? i większego od neonów Wink np jakieś zwinniki, ładne, stadne i żywe ryby.

Lokalizacja filtra ok. Wyłapie w ten sposób sporo większych syfów, które inaczej trafiłyby niepotrzebnie do kubła.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 17, 2011, 10:02:25 »

Czyli taka obsada nadaje sie do 200l ? :

skalary 8 szt
krewetki amano 10szt
otoski - 6szt
zwinnik lub danio pregowane 10 szt

Chociaz strasznie zal mi tych bocji bo bardzo mi sie podobaja.

Podpowiedzcie mi jeszcze jak jest z tymi pretnikami karlowatymi W jakiej ilosci zaleca sie je chodowac i czy aby nie weszly by tu jeszcze ??

W jakie jeszcze chemikalia sie zaopatrzyc poza testami Rataj do regulacji parametrow wody ??
Znalazlem ze do regulacji PH i KH potrzebny jest Acidon i Stabilan niestety akurat tych preparatow nie maja w sklepie sa za to Tetry PH/KH Plus i Minus Nadaje sie to ??  Moze polecicie cos innego ??

Chce kupic jeszcze Aquasafe tetry do uzdatniania wody oraz Tetraplant jako nawoz dla roslin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 08:35:17 wysłane przez Szef » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Styczeń 18, 2011, 23:47:22 »

ja PH reguluje wyłącznie poprzez podawanie co2, a nawożę środkami AquArtu (makro, ferro codziennie i classic do podmian) i to mogę polecić.

pozdr

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Styczeń 19, 2011, 00:17:51 »

Nie polecam ci preparatów typu pHminus plus , kup od razu filtr odwróconej osmozy a wodę zkwaszaj dodając CO2, to najbardziej optymalne rozwiązanie w akwarium z roślinami. Do dobrego ustawienia poziomu CO2 będziesz potrzebował test stały CO2 np JBL ale ładniejsze sa te szklane.
Jak będziesz sam sobie preparował wodę z RO to IMHO mógłbyś się obyć bez testów na NO3, PO4, Fe bo dodasz odpowiednia mieszanke soli i mikro i bedziesz miał wystarczajace pojecie ile czego masz w akwarium. Jest jeszcze metoda nawożenia EI myślę że warta rozważenia bo prosta w założeniach. Jak będziesz dolewał tylko wode RO to mozesz tez zrezygnować z testów na kh gh bo twardosc ustawisz sobie odpowiednimi dawkami mineralizatorów.

Z nawozów moim zdaniem najlepsze są sole KNO3 KH2PO4 i K2SO4, do w miare miękkiej wody sprawdza sie doskonale micro intermag czyli zestaw do EI do kupienia na Allegro. Można sobie  tedy ustalać samemu optymalne dawki w akwarium, w necie są gotowe kalkulatory a jakbys mimo to mial problemy to mozesz spytac na forum.

I koniecznie poczytaj o dojrzewaniu akwarium, optymalny czas od zalania to miesiąc chyba że wytrzasniesz od kogos starą wodę z akwarium+syf z mediów filtrujących którym zaszczepisz wlasne filtry i podłoże. Myślę że w tedy można testować po 2 tygodniach jak nie bedzie NO2 to można pomalutku po 3-4 rybki na tydzien zarybiać. Gotowce ze sklepu z bakteriami mogą pomóc ale nie zastąpią starej wody i syfu z działającego filtra
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2011, 00:23:22 wysłane przez Pethro » Zapisane
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Styczeń 19, 2011, 14:59:41 »

Narazie Co2 musze odpuscic bo i tak sporo tych wydatkow na akawa w ostatnim czasie a jeszcze sporo rzeczy brak
Co do dojzewania zbiornika to zwir bedzie ze starego jedynie przeplukany Kilka roslin równiez ( bede musial podpytac sie o ich nazwy ) oraz dorzuce troche starego wkladu ceramicznego do kubla
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Styczeń 19, 2011, 15:21:08 »

zrób na początek bimbrownię-instrukcje znajdziesz na tym forum. Koszt jest minimalny.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Styczeń 21, 2011, 15:08:26 »

To musi narazie poczekac
Najpierw musze postawic akwa, przygotowac podloze, dobrac rosliny i zrobic oswietlenie nocne + 3 jarzeniówka
Podpowiedzcie czy ten klej silikonowy akwarystyczny nadaje sie do przyklejenia odblysnikow do pokrywy i oprawek od trzeciej jarzeniówki ??
heniek-50
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Styczeń 21, 2011, 17:46:44 »

jeżeli twierdzisz,że neonki zostaną zjedzone przez bocje,to jesteś d......,a nie akwarysta.Nie wprowadzaj ludzi w błąd,bo możesz ich tylko zniechęcić.Pozdrawiam
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Styczeń 23, 2011, 07:32:17 »

Poszperalem jeszcze po necie i chyba pozostane przy takiej obsadzie

9szt  skalary
15szt  zwinniki ogonopregie
10szt krewety amano
7szt bocji

nie wiem czy do tego dobierac jeszcze  otoski lub zbrojniki niebieskie czy pozostawic tak jak jest ??

Chciałbym rowniez dowiedziec sie czy klej silikonowy akwarystyczny nadaje sie do przyklejenia odblysnikow do pokrywy i oprawek od trzeciej jarzeniówki ??
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Styczeń 23, 2011, 09:34:48 »

Chciałbym rowniez dowiedziec sie czy klej silikonowy akwarystyczny nadaje sie do przyklejenia odblysnikow do pokrywy i oprawek od trzeciej jarzeniówki ??

Tak.
Ja w swojej pokrywie doklejałem nim dodatkowe świetlówki. Trzeba tylko odczekać około 24h zanim zaschnie.
pozdr

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: