Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu  (Przeczytany 21142 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Styczeń 23, 2011, 22:07:49 »

9szt  skalary
15szt  zwinniki ogonopregie
10szt krewety amano
7szt bocji
7 bocji wspaniałych w 200l? świetnie... tylko po co pytaniao obsadę  zadajesz skoro i tak masz w planie zrobić po swojemu? dorzuć jeszcze te prętniki, gurami i skośnopręgie.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Styczeń 24, 2011, 07:50:04 »

Fakt 7 to przesada ale z drugiej strony wiem ze one lubia zyc w stadkach To moze chociaz z 4 ??
Nie wydaje mi sie zeby byl to wtedy przerybiony zbiornik. Wogóle mam wrazenie ze on bedzie pusty :/

9szt  skalary
15szt  zwinniki ogonopregie
10szt krewety amano
4szt bocje wspaniale

Jest kolejny problem bo wczoraj ogladalem te zwinniki w zoologu i szczerze powiem nie bardzo wygladaja Taka krasnopióra Wink
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Styczeń 24, 2011, 22:51:26 »

Chciałem podpytac sie was o posiadane przeze mnie rosliny
Niestety nie mam pojecia co to za gatunki Moze cos podpowiecie ??

Wiem ze akwa jest w slabym stanie ale jest to spowodowane przeprowadzka i wykonczeniówka przez co poprostu nie mam na to jeszcze czasu Sad

A to moje skalary

Zauwazylem rowniez ze jeden z nich ma dosc mocno poszarpane pletwy boczne Wiecie co moze byc tego przyczyna ??
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Styczeń 25, 2011, 08:18:48 »

Zauwazylem rowniez ze jeden z nich ma dosc mocno poszarpane pletwy boczne Wiecie co moze byc tego przyczyna ??
Ścisk jest przyczyną, gołym okiem widać że ryby nie mają miejsca, w takim przypadku starcia i choroby są tylko kwestią czasu (po obszarpanych płetwach widać, że ten czas już nadszedł). Te ryby mają za mało miejsca, a Ty chcesz jeszcze dołożyć bocji. W nawiązaniu do maila to po prostu w takim zbiorniku nie masz możliwości na 9 skalarów i kilka bocji wspaniałych. Mimo najszczerszych chęci. A skoro wszystkie skalary muszą zostać a i pewnie jednak te bocje dokupisz, to nie ma zbytnio o czym rozmawiać.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Styczeń 25, 2011, 08:38:04 »

W takim razie bocji nie dokupie a ta oddam wójkowi bo hoduje stadko w duzo wiekszym zbiorniku

W takim razie w nawiazaniu do emila doradz mi na jakie rybki zwrocic uwage tak zeby pasowaly do tych 9 skalarów i zbytnio nie zagescily zbiornika
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Styczeń 25, 2011, 11:15:19 »

Np kiryski na dno. Znacznie mniejsze od bocji, a równie pocieszne. Zależy od gatunku, ale spokojnie 6-8 sztuk mogłoby być.

Nie wystarczą Ci te skalary? przecież te 9 sztuk to już zbytnie zagęszczenie ryb. Zupa rybna szybko się nudzi, bo luźniejszy zbiornik łatwiej utrzymać przy życiu bez problemów typu glony.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Styczeń 25, 2011, 12:47:50 »

Widzisz nie mam zbyt duzej wiedzy w tym temacie dlatego wlasnie tu szukam podpowiedzi Moze troche chaotycznie ale ciezko jest od razu posiasc cala wiedze

W zasadzie takiej propozycji nie rozwazalem Moze faktycznie to jest mysl zeby zostawic same skalary
Czy takie zestawienie by pasowalo ??
9 skalarów
10 red cherry czy jednak amano ze wzgledu na skalary ??
6 szt kiryskow lub moze bardziej otoskow bo te drugie zdecydowanie bardziej mi sie podobaja Huh?

Wielkie dzieki za pomoc Smiley

vento
Spróbuj zidentyfikowac rosliny w moim zbiorniczku ?? (fotki wyzej )
i moze doradz co warto do nich dołączyć w wiekszym baniaku Oswietlenie narazie bedzie : 1x30W T8 Aquarelle, 1x30W T8 865, 1x18W T8 865, oswietlenie zmierzchowe 10x niebieski led
podłoże zwir z ziemia ogrodowa
Skoro wychodzi na to ze ryby beda tylko z Ameryki Południowej to moze rosliny tez ??

« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 13:06:28 wysłane przez Szef » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Styczeń 25, 2011, 13:14:41 »

Chyba jednak amano, podrośnięty skalar nie będzie miał problemów żeby wciągnąć nawet dorosłą red cherry. Kiryski czy otoski to już Twój wybór, otoski bywają delikatne i przy sporej obsadzie mogą mieć problemy z przeżyciem. Popularniejsze kiryski, w stylu spiżowych są znacznie twardsze. Ale spróbować możesz i z otoskami.

ps. jeżeli wcześniej mój ton Ci nie pasował, to sorry. Za dużo jest na forach ludzi, którzy pytają a i tak wiedzą najlepiej i robią po swojemu, sorry że wciągnąłem Cię do tej grupy.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Styczeń 25, 2011, 15:41:02 »

Doskonale wiem co masz na mysli Ile razy mozna pisac to samo a ktos i tak na koniec to zleje Sam juz tego wielokrotnie doswiadczylem siedzac od kilku lat na forach motoryzacyjnych.
W moim przypadku te moze i drazniace pytania i troche chaotyczne wnioski nie wynikaja z ignorancji lecz z checi znalezienia tzw zlotego srodka co przy dosc malej wiedzy nie jest proste i czesto niesie za soba duzo bledow dlatego tak dociekliwie kopie na tym forum.

Wiec ostatecznie bedzie
9 skalarow
10 amano
7 otoskow

Teraz trzeba wybrac jakies rosliny Jesli to tez jest twoj konik bede wdzieczny za podpowiedzi Moze cos z jasnych wod Amazonki ??
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Styczeń 26, 2011, 12:32:46 »

Ja się tam na roślinach nie znam. Chyba, że ostatnio się szkolę w afrykańskich Smiley

Ale Amazonia to zdecydowanie żabienice (echinodorusy) i zielsko pływające: rzęsa, pistia, wgłębka. Do tego aktualnie vallisneria też już chyba opanowała Amerykę Pd., moczarka argentyńska, różdżyce. Ale głównie to jednak żabienice i zielsko pływające.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Styczeń 26, 2011, 13:26:18 »

Postaram sie cos w tym temacie na poczatek poogarniac ale jestem w tym zupelnie zielony Wink
Mam jeszcze jedno pytanie Jak pozbywacie sie wstretnego kamienia z szyb akwa ( od srodka ) ktory tworzy sie gdy paruje woda ??
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Styczeń 26, 2011, 13:48:19 »

10 red cherry czy jednak amano ze wzgledu na skalary ??

vento
Spróbuj zidentyfikowac rosliny w moim zbiorniczku ?? (fotki wyzej )
i moze doradz co warto do nich dołączyć w wiekszym baniaku Oswietlenie narazie bedzie : 1x30W T8 Aquarelle, 1x30W T8 865, 1x18W T8 865, oswietlenie zmierzchowe 10x niebieski led
podłoże zwir z ziemia ogrodowa
Skoro wychodzi na to ze ryby beda tylko z Ameryki Południowej to moze rosliny tez ??

Krewetki zdecydowanie amano. Redki skończą jako śniadanie.
Co do roślin to widzę tam valissnerię (trawa po prawej), cryptocoryne balanseae (w centralnej części zbiornika-czwarte zdjęcie), reszta to chyba jakieś ehinodorusy, ale dokładnych nazw Ci nie podam.
Ja, jako fan rośliniaków, wrzuciłbym do większej bańki kilka wysokich łodygowców na 3 plan (rotala indica, heteantera,) i niższych (micranthemum, duży heniek, sagittaria) na drigi plan. Myślę że przy takim świetle te rośliny spokojnie dadzą radę. Valissnerię możesz wrzucić na bok akwarium, gdzie jest mniej światła i za nią schować sprzęt (filtry, grzałkę)-ta roślina nie potrzebuje dużo światła a dość szybko się rozrasta, więc idealnie nadaje się na "zasłonkę" na bok. Do tego zamiast ehinodorusów jakiś korzonek z anubiasem, microsorium i mchami.
To oczywiście tylko moje zdanie. Akwarium ma przede wszystkim podobać się Tobie.
pozdr

Edit: kamień traktuję delikatnie gąbką do naczyń.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2011, 13:57:47 wysłane przez vento » Zapisane

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #42 : Styczeń 26, 2011, 14:29:15 »

Szef wejdź na ta stronkę:
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php
i spróbuj zidentyfikować swoje rośliny.
Ja widzę u Ciebie m.in. kryptokorynę wendti (chyba), nurzańca spiralnego. Nie potrafię rozszyfrować tej zieleniny po lewej.

Przy okazji - proponuję nie ciąć liści nurzańca (tej trawy) w połowie czy też "na wysokość" akwarium, bo załatwisz roślinę na amen. Jeśli chcesz pozbyć się najdłuższych liści, ucinaj je przy podłożu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2011, 14:31:16 wysłane przez Sirius » Zapisane

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Styczeń 26, 2011, 14:46:32 »

Przy okazji - proponuję nie ciąć liści nurzańca (tej trawy) w połowie czy też "na wysokość" akwarium, bo załatwisz roślinę na amen. Jeśli chcesz pozbyć się najdłuższych liści, ucinaj je przy podłożu.
Nie zgodzę się. Ja od roku tnę liście na wysokość tafli wody a nurzaniec (valissneria spiralis) rośnie jak szalona, non stop puszcza takie ilości kłączy, że nie nadążam z wyrywaniem i nie ma ani jednego podgniłego liścia. Zresztą nie jestem odosobnionym zwolennikiem takiego traktowania valissnerii. Jeśli padła Ci po takim cięciu, to raczej kwestia nieodpowiednich warunków  w zbiorniku, a nie cięcia. 

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Styczeń 26, 2011, 14:56:01 »

No właśnie też mi się wydaje, że to jakiś mit z tym, żeby nie ciąć nurzańców na jakąś tam wysokość. Moje spokojnie rosną z tak przyciętymi liśćmi. Jeżeli nie utniemy za krótko to takie liście zostają zielone i wcale nie obumierają.

Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  

Skocz do: