Wczoraj wykonałem wspominane oświetlenie poranno zmierzchowe oparte na 2x led Gu10
http://allegro.pl/gu10-led-21-smd-300lm-ip44-krolowa-wraca-wys-free-i1435497366.htmlUzyskany efekt jest zadowalający
Do wykonania niezbędne są
2x żarówki led o ciepłej barwie ( moje maja 3200K)
2x oprawki ceramiczne GU10
3m przewodu elektrycznego dwu żyłowego
wtyczka do gniazdka
silikon akwarystyczny
pistolet na wkłady termiczne
koszulki termokurczliwe
kostka elektryczna
Ledy mocujemy w oprawkach Uszczelniamy je na około gniazda silikonem oraz od spodu ( dwie dziurki oraz ślad łączenia "dupki" z oprawką)
Lutujemy do nich przewód elektryczny i izolujemy za pomocą koszulek
Sprawdzamy ustawienie żarówek tzn gdzie możemy je zamontować w pokrywie i jaki efekt chcemy osiągnąć Ja chciałem otrzymać światło świecące kierunkowo od przodu zbiornika i tak tez je wcisnąłem. Radze również sprawdzić odległość żarówki od tafli wody, żeby później nie okazało się ze będzie zanurzona
Z chlapaniem wody i wilgocią powinna sobie poradzić zamknięta bańka leda
Za pomocą kleju termicznego przyklejamy oprawki do obudowy w wyznaczonym przez nas miejscu Ledy podczas pracy co najwyżej robią się lekko cieple wiec ten klej powinien dać rade. Przeciągamy kable po obudowie łapiąc je punktowo za pomocą kleju. Dla pewności można je również przypiąć opaska elektryczna do głównego kabla od pokrywy tak żeby przez przypadek ich nie oderwać.
Skręcamy kable do jednej kostki a z drugiej strony wkręcamy przewód z wtyczką.
Ja kostkę dla pewności pouszczelnialem klejem termicznym tak żeby nie wpłynęła do niej woda ściekająca po przewodzie
Koniec
Efekt
Nocne
Ranno/zmierzchowe
Dzienne