Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  
Autor Wątek: zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu  (Przeczytany 21154 razy)
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #60 : Luty 05, 2011, 17:00:44 »

Tak się składa, że ja w swoim akwarium 126l mam FLUVAL305.

Czy wasze kubelki tez sa takie glosne w porownaniu do filtra wewnetrznego ??

Ja również mam przy szafce i np. gdy śpię to lekko, ale da się go słyszeć. Gdy gram na komputerze to jest bezszelestny. Głośność filtra u mnie zależy od tego na jakich obrotach go puszczę. Jak go duszę na minimalnych to jest o wiele głośniejszy

Czy umieszczenie wlotu i wylotu filtra na przeciwleglych koncach akwarium jest prawidlowym rozwiazaniem ??

Tak to najlepsze rozwiązanie, bo filtrujesz przez to na całej rozciągłości akwarium

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #61 : Luty 05, 2011, 17:56:27 »

Ja również mam przy szafce i np. gdy śpię to lekko, ale da się go słyszeć. Gdy gram na komputerze to jest bezszelestny. Głośność filtra u mnie zależy od tego na jakich obrotach go puszczę. Jak go duszę na minimalnych to jest o wiele głośniejszy

Kurcze moj tak samo brzmi zarowno na max jak i na min przeplywie
Według mnie jest wyraźnie slyszalny Czy to moze byc jakas usterka ??
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #62 : Luty 05, 2011, 22:25:19 »

Mój też jest słyszalny, ale można się przyzwyczaić. To jednak nie jest jakiś malutki filtr wewnętrzny tylko porządny kubeł. Gdy go słyszę to przynajmniej wiem, że się nie obija  Grin Grin

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #63 : Luty 06, 2011, 00:43:01 »

Czy wasze kubelki tez sa takie glosne w porownaniu do filtra wewnetrznego ?? Moj co prawda stoi z boku szafki ale wyraznie go slychac Czy to normalne ?? Moze cos zle zlozylem?? . Odpowietrzony jest na 100% , przechylalem go juz na rozne sposoby. Jedynie pozostawilem za dlugie rury ale do drugiego akwa beda na styk. Wszedzie układają sie duzymi lukami, bez  przelamań

Każdy kubeł zaraz po odpaleniu jest dość głośny. Przechylanie na boki w celu odpowietrzenia nic nie da. Sam musi się ułożyć i odpowietrzyć-trwa to od kilku godzin, do kilku dni. To jak głośny jest potem zależy od producenta, modelu i indywidualnych cech danej sztuki, Ja używam Tetry1200 i trafiłem na dość głośny egzemplarz, zaś taki sam stoi u mojego kumpla pod zbiornikiem i nie wydaje żadnego dźwięku. Trafisz głośny, albo nie-loteria.

Czy ceramike w filtrze sie wymienia?? Jesli tak to co jaki okres ??

Ceramika jest siedliskiem bakterii nitryfikacyjnych-nie wymienia się jej, tylko co jakiś czas (6 miesięcy przy prawidłowym użytkowaniu filtra) płucze się ją wodą z akwarium, razem z innymi mediami filtracyjnymi.

Czy przytlumienie przeplywu dzwignia regulujaca moze miec jakis negatywny wplyw na filtr bo na maxie mam pralke w akwa

Nie ma to wpływu na działanie filtra.

Czy umieszczenie wlotu i wylotu filtra na przeciwleglych koncach akwarium jest prawidlowym rozwiazaniem ??

Tu sprawa jest dyskusyjna-każdy ma swoje zdanie na ten temat. Ja mam ułożony wlot i wylot właśnie w taki sposób i nie narzekam Wink

pozdr

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #64 : Luty 06, 2011, 09:07:49 »

Dzieki za odpowiedzi ale pozostalo jeszcze jedno pytanie

Czy ta wyciagana pompka do odpowietrzania  podczas normalnej pracy filtra ma byc wyciagnieta czy wcisnieta ??
Jak to jest u ciebie Andrij
olo11
Nowy
*

« Odpowiedz #65 : Luty 06, 2011, 11:09:04 »

Dzieki za odpowiedzi ale pozostalo jeszcze jedno pytanie

Czy ta wyciagana pompka do odpowietrzania  podczas normalnej pracy filtra ma byc wyciagnieta czy wcisnieta ??
Jak to jest u ciebie Andrij

witam wg. mnie to moze ona zostac w jednej i drugiej pozycji ale lepiej ja zostawic wcisnieta . wyglada lepiej oraz daje minimalna szanse na nieuwazne uszkodzenia (zlamanie itp.) wiem ze sa to sporadyczne sytuacje ale tez sie zdarzaja

pozdrawiam olo
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #66 : Luty 06, 2011, 12:40:11 »

Ja tą pompkę zawsze mam wciśniętą  Wink

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #67 : Luty 11, 2011, 12:34:00 »

Dawno nie pisalem ale to nie znaczy ze moj projekt stoi Smiley
Obecnie dokladam jeszcze ledowe oswietlenie do pokrywy w stylu wschód/zachód slońca na GU10 x2

http://allegro.pl/gu10-led-21-smd-300lm-ip44-krolowa-wraca-wys-free-i1435497366.html

Pod akwarium została docięta podkładka z maty pod panele
Kubelek dojrzewa w starym zbiorniku
Dzieki pomocy Vento stałem się posiadaczem całkiem sporego zieleńca - niestety narazie wszystko upchniete do starego akwa z na predce przerobiona pokrywą na 2x20W + 24W świetlówki kompaktowe

Żwir do nowego akwarium umyty
Baniak zasypany Biogruntem i żwirem, którego niestety brakło w granulacji nawierzchniowej 3-5mm
http://malawishop.pl/zwir-kwarcowy-3-0-5-0mm-752.html

Jednak im blizej konca tym wiecej pytan Smiley
Planuje jeszcze zakup testu na PO4

http://malawishop.pl/rataj-foskol-test-kropel-1037.html

oraz jakiegos jedzenia dla rybek Zawsze uzywalem pokarmow Tropicala wiec skoro i tak musze domówić zwiru to zrobie od razu zakupy na zapas.
Jakie pokarmy proponujecie dla następującej obsady
skalary
otoski
krewetki amano

Myslalem zeby wymieszać Ovo-vit, Ichtio-vit, Spirulina
Co o tym sadzicie ??
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #68 : Luty 11, 2011, 15:38:43 »

Według mnie lepsze niż robienie tego mixa będzie podzielić te pokarmy na dni. W trzy dni w tygodniu ichtiovit w dwa Ovo-vit i w następne dwa spiruline. Chodzi o to, żeby ryby czuły urozmaicenie.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #69 : Luty 11, 2011, 16:21:41 »

Ja używam Tropicala dla ryb (każde kolejne opakowanie kupuję w innym "smaku" Tongue ) a dla krewetek granulat spiruliny z jakim,iś dodatkami JBL-amano jak czują to w wodzie, dostają szału-pływają w kółko po zbiorniku w poszukiwaniu granulek. Dla urozmaicenia kupiłem im dwa inne pokarmy na bazie spiruliny, ale te już nie wywołują tak wielkiej ekscytacji u kreweci.
Ps. Pilnuj, żeby w tej 112L nic nie zasłaniało światła rotali i nie tnij tak nisko valissnerii-ja zawsze łapałem ją  w kępach nad pow. wody i ciąłem na wysokości tafli-nie widać wtedy przyciętych końcówek.
pozdr

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #70 : Luty 13, 2011, 08:16:04 »

Wczoraj wykonałem wspominane oświetlenie poranno zmierzchowe oparte na 2x led Gu10

http://allegro.pl/gu10-led-21-smd-300lm-ip44-krolowa-wraca-wys-free-i1435497366.html

Uzyskany efekt jest zadowalający
Do wykonania niezbędne są
2x żarówki led o ciepłej barwie ( moje maja 3200K)
2x oprawki ceramiczne GU10
3m przewodu elektrycznego dwu żyłowego
wtyczka do gniazdka
silikon akwarystyczny
pistolet na wkłady termiczne
koszulki termokurczliwe
kostka elektryczna

Ledy mocujemy w oprawkach Uszczelniamy je na około gniazda silikonem oraz od spodu ( dwie dziurki oraz ślad łączenia "dupki" z oprawką)
Lutujemy do nich przewód elektryczny i izolujemy za pomocą koszulek
Sprawdzamy ustawienie żarówek tzn gdzie możemy je zamontować w pokrywie i jaki efekt chcemy osiągnąć Ja chciałem otrzymać światło świecące kierunkowo od przodu zbiornika i tak tez je wcisnąłem. Radze również sprawdzić odległość żarówki od tafli wody, żeby później nie okazało się ze będzie zanurzona Smiley Z chlapaniem wody i wilgocią powinna sobie poradzić zamknięta bańka leda
Za pomocą kleju termicznego przyklejamy oprawki do obudowy w wyznaczonym przez nas miejscu Ledy podczas pracy co najwyżej robią się lekko cieple wiec ten klej powinien dać  rade. Przeciągamy kable po obudowie łapiąc je punktowo za pomocą kleju. Dla pewności można je również przypiąć opaska elektryczna do głównego kabla od pokrywy tak żeby przez przypadek ich nie oderwać.
Skręcamy kable do jednej kostki a z drugiej strony wkręcamy przewód z wtyczką.
Ja kostkę dla pewności pouszczelnialem klejem termicznym tak żeby nie wpłynęła do niej woda ściekająca po przewodzie
Koniec Smiley
Efekt

Nocne

Ranno/zmierzchowe

Dzienne

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #71 : Marzec 29, 2011, 20:59:33 »

Dawno nic nie pisalem ale to z powodu tego ze temat utknął z powodu stolarzy
Dzieki Bogu meble juz są zamontowane a nowy baniaczek dojrzewa od niedzieli. Od poniedziałku sadze rośliny które na marginesie mówiąc przez zbyt długi pobyt w starym akwa dosc mocno podupadly.
Obecnie prezentuje sie to w nastepujący sposób (dzięki duzej pomocy vento)

Uploaded with ImageShack.us

1 Anubias nana
2 Sagittaria subulata
3 Cryptocoryne balansae
4 Rotala indica
5 H. Difformis
6 Microsorium Jeszcze nie przymocowane do korzenia ze wzgledu na obalastowanie go kamieniami Smiley
7 Heterenthera Zosterifolia Za korzeniem więc nie widać
8 Valissneria
9 Lotos tygrysi
10 H. ołówkowe
11 Cryptocoryne wendti
12 mech

Powiedzcie jak wam się podoba i co sądzicie ??
Czy mech nie zasłoni mi zbytnio anubiasa nana ?? Chciałbym go rozłożyć cieniutko po dnie ? A moze anubiasa gdzies przesadzic a w jego miejsce dać mech tak zeby przykrył kokosa ??
Czy już powinienem zacząć oświetlać zbiornik (na początek 5h i zwiększać do 10 o 1h dziennie) ?? Niestety rośliny zostały zaatakowane przez glony wiec nie wiem czy kilka dni ciemności by ich nie wytlukło ?? 
Czy dać juz jakis nawóz czy narazie odczekac ( akwa na biogruncie )
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #72 : Marzec 29, 2011, 21:43:59 »

Anubiasa przesadź na korzeń, albo na jakiś kamień, bo zakopany w podłożu, zgnije.
Rozrost mchu i każdej innej rośliny zależy tylko od Ciebie-tnij na bieżąco, a zawsze będziesz miał odsłonięte te części zbiornika, które będziesz chciał.
Zacznij świecić od 5h dziennie, ale zwiększaj o 1h tygodniowo, a nie dziennie. Nie zaciemniaj zbiornika-skoro rośliny dostały po tyłku już wcześniej, to mogą nie przetrwać zaciemnienia. Jeśli będziesz dobrze prowadził zbiornik, glony znikną bez zaciemnień (które i tak osobiście uważam za mit).
Nie lej narazie nawozw, poza potasem i ewentualnie węglem w płynie. Nawożenie możesz zacząć po 2-3 tygodniach-najpierw delikatnie, stopniowo zwiększając dawki.

Zapowiada się dobrze Wink
Pozwodzenia!

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #73 : Marzec 31, 2011, 20:54:08 »

Dzis troche pomieszalem i zbiorniczek wyglada tak

Musze dokupić jeszcze eleocharis bo caly mi zmarnial Sad
Zastanawiam sie również czy nie dołożyć jeszcze dwóch - trzech gatunków roślin ze starego akwa

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #74 : Kwiecień 09, 2011, 11:15:38 »

Na wczoraj moje akwarium prezentuje sie nastepująco

Rosliny puszczaja juz nowe liscie i bombelkują wiec wygląda na to ze im dobrze
Niestety czesc roslin po kiszeniu w starym akwa obrosla krasnorostami

Postaram sie ich pozbyc do czasu wpuszczenia ryb za pomoca easycarbo i zielonej herbaty a pozniej mam nadzieje ze sprawe dokonczą krewetki

Kupilem juz równiez programatory czasowe do sterowania oswietleniem
Podpowiedzcie czy taki rozklad oswietlenia jest ok

LED nocny niebieski 6-9 rano -ryby kamie kolo 7
LEDY ranne/ zmierzchowe 9-11
Swietlowki dzienne 11-21
LEDY ranne/ zmierzchowe 21-22
LED nocny niebieski 22-24

Czy to nie za duzo swiatła??
Mam jeszcze pytanie odnosnie umiejscowienia filta wewnetrznego Ustawic go przy wlocie czy wylocie z kubelka ??
Osobiscie ustawil bym go ponizej wylotu z kubla
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  

Skocz do: