Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Sprzęt dla krewetek.  (Przeczytany 5534 razy)
wojtek0071
Nowy
*

« : Styczeń 13, 2011, 14:38:15 »

Witam. Zamierzam założyć krewetkarium około 30l. Tylko niewiem jaki sprzęt zakupić.Podajcie jakieś propozycje sprzętu, który byłby odpowiedni.
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2011, 14:43:10 »

Hej,

Były czasy, kiedy miałem mało napastliwych ryb w akwarium towarzyskim wtedy krewetki mnożyły mi się na potęgę. Miałem z nimi dwa problemy: ginęły w filtrze i ginęły przy odmulaniu dna. Wydaje mi się, że trzeba dobrze zabezpieczyć filtr, jeśli wewnętrzny to ważne żeby miał drobne oczka na wlocie lub jak czasem polecają ludzie można włożyć go w pończochę Smiley. Nie wiem czy dla samych krewetek, które wydaje mi się, że nie brudzą dużo, nie wystarczyłby taki filtr gąbkowy, który podłącza się do pompki powietrza. On nie zasysa wcale a na gąbce pewnie rosłoby dużo rzeczy, które krewetki lubiłyby jeść Smiley Podobnie jak będziesz kupował odmulacz zwróć uwage by miał drobne sitko, by nie odmulał Ci krewetek.

Tyle mogę pomóc

Pozdrawiam

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2011, 16:59:40 »

filtr polecam kaskadowy, albo mały kubełek (na allegro znajdziesz za 80zł świetny kubełek do nano zbiorników) -przy każdym z nich trzeba zabezpieczyć dokładnie wlot prefiltrem z gąbki.
Odmulanie jest mitem-nie polecam stosowania go w krewetkarium. Zamiast tego lepiej kupić lepszy filtr, a wodę podmieniać cieńkim wężykiem uważając na krewetki.
Zaopatrz się też w grzałkę z termostatem i jakąś małą lampkę. Jeśli nie zależy Ci na gęsto zarośniętym zbiorniku-11W Aquaell'a spokojnie starczy do 30L. Do tego jakiś delikatny korzeń, kilka mchów i krewetkarium gotowe Wink
pozdr

wojtek0071
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2011, 21:58:15 »

Dzięki za odpowiedź. A czy żarówka taka jaką stosuje się w żyrandolach o mocy światła 25W i żółtym świetle też może być??
DzikuVx
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2011, 22:15:47 »

Dzięki za odpowiedź. A czy żarówka taka jaką stosuje się w żyrandolach o mocy światła 25W i żółtym świetle też może być??

Nie.
Ja na początek polecam choćby Shrimp Set 30l od Aquael. W zestawie masz wszystko oprócz podłoża, krewetek, roślin i wody. Cała technika załatwiona jednym zakupem.
wojtek0071
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 15, 2011, 11:03:37 »

Nie.
Ja na początek polecam choćby Shrimp Set 30l od Aquael. W zestawie masz wszystko oprócz podłoża, krewetek, roślin i wody. Cała technika załatwiona jednym zakupem.

Fajny jest ten zestaw, ale niektórzy mówią że się nie opłaca ponieważ filtr lepszy byłby kaskadowy albo jakiś kubełek i grzałka tam jest bez termostatu. Więc nie wiem czy się opłaca. Czy lepiej osobno sobie coś kupić??
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 15, 2011, 11:10:05 »

Największą tragedią jest to, że zdajecie się nie zauważać innych firm tylko Aquael i jego 'shrimp sety' w straszliwych cenach...

Kup sobie akwarium 20 - 40 l im większe tym lepiej ~30 zł
Kup sobie filtr gąbkowy ~7zł
Kup sobie napowietrzacz do filtra ~20zł
Kup sobie termometr wewnętrzny (nie ten naklejany) ~3 zł
Weź lampkę biurkową halogenową i postaw nad akwarium - jako, że świeci bardziej punktowo niż świetlówka, możesz od razu sadzić mchy po jednej stronie akwarium - tam gdzie świecisz - a na drugą dać korzeń i np trawnik z gałęzatki, choć ja w takich warunkach mam też trawnik z wgłębki i rotalę Tongue
Jak masz w domu ciepło cały czas to grzałka jest zbędna, z powodzeniem trzymam RC w nieogrzewanych zbiornikach i mnożą się na potęgę.

Resztę kasy, której nie wydałeś na Shrimp Seta (a sporo ci zostało) zainwestuj w czarny żwir, grys bazaltowy (4zł za 2 kg w zoologicznym), mchy i roślinki => allegro lub znajomi, albo poproś kogoś z forum, a za parę tygodni wpuść krewetki.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 11:18:25 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
DzikuVx
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 15, 2011, 12:23:44 »

Największą tragedią jest to, że zdajecie się nie zauważać innych firm tylko Aquael i jego 'shrimp sety' w straszliwych cenach...
Ale są łatwo dostępne i to jest niezaprzeczalna ich zaleta!

Weź lampkę biurkową halogenową i postaw nad akwarium - jako, że świeci bardziej punktowo niż świetlówka, możesz od razu sadzić mchy po jednej stronie akwarium - tam gdzie świecisz - a na drugą dać korzeń i np trawnik z gałęzatki, choć ja w takich warunkach mam też trawnik z wgłębki i rotalę Tongue

A ja stanę okoniem i powiem, że biurkowa lampka halogenowa się nie nadaje i już. Temperatura barwowa światła słabiutka, ilość światła słabiutka (one mają 20W i akwa 30l będzie tego światła tyle co nic). To już lepiej jechać na świetlówce kompaktowej.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 15, 2011, 14:56:36 »

A ja stanę okoniem i powiem, że biurkowa lampka halogenowa się nie nadaje i już. Temperatura barwowa światła słabiutka, ilość światła słabiutka (one mają 20W i akwa 30l będzie tego światła tyle co nic). To już lepiej jechać na świetlówce kompaktowej.

Możesz stawać okoniem ile chcesz - ja stosuję i wiem co jak rośnie Smiley wiem też jak się zachowują krewetki w cieplejszym świetle. Jasne, ze można dać świetlówkę - ale idąc po kosztach lampka halogenowa jest równie dobrym pomysłem, zawsze można później zmienić jak się chce coś więcej niż mchy wsadzić do akwarium - jeśli nie stosowałeś to rozumiem, ze Ci się nie zgadzają wykresy, więc nie może rosnąć nic przy tym poza glonami Tongue Ja mam najwidoczniej wyjątkowo dziwne akwaria bo w 2 mam halogeny i w obu wszystko śmiga bez glonów, nie ważne co robię w międzyczasie Smiley

Ale są łatwo dostępne i to jest niezaprzeczalna ich zaleta!

Gratuluję zasobnego portfela - ja tam wolę złożyć sama - fakt, zajmuje to całe 20 minut w dowolnym sklepie, więc niektórym szkoda czasu Tongue
wojtek0071
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 15, 2011, 15:34:32 »

Chyba jednak sam coś spróbuje złożyć ale dzięki wszystkim za propozycje możecie jeszcze jakieś podawać.
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 15, 2011, 17:53:56 »

Ogólnie mam takie odczucie do do setów, że lepiej posiedzieć trochę na forach, poczytać, wiedzieć co się chce a następnie kupić wszystko po kawałku. Jak kupiłem kiedyś akwarium profilowane jako set Diversy i wymieniłem w nim wszystko oprócz szkła Smiley
wojtek0071
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 15, 2011, 18:04:39 »

A co do krewetek to chyba wybrałbym Blue Pearl, ale ile sztuk na początek wpuścić?
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 15, 2011, 18:40:32 »

Shrimp Set  były by idealne gdyby nie te filtry. Ja bym polecił kosteczkę ze szkła OptiWhite, filtr kaskadowy FNZ1, grzałkę i całą resztę. Lampke biurkową zdecydowanie odradzam. Szkoda prądu i zwierząt(wahania temperatury) i roślin.

wojtek0071
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 15, 2011, 22:50:00 »

Fajne te akwaria OptiWhite ale swoje kosztują .
wojtek0071
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 15, 2011, 22:54:38 »

Aha a jeszcze jak oświetlenie zrobić??
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: