Dzisiaj kupiłem 7 skalarów wielkości ciała - pięciozłotówki. W sklepie były pod nazwą ALTUM PERU. Ale nie łudzę się - wiem, że co najwyżej leżały w tej samej hurtowni koło prawdziwych ALTUMÓW. Woda bardzo się rozjaśniła od ostatniego zdjęcia. Wszystko było przez szyszki. PH spadło do 4-ech, kiryski ledwo dychały, a neony pływały przy powierzchni. Zmierzyłem pH i od razu podmieniłem 50% wody na RO+kranówka 1:1. Szyszki i torf z filtra wyrzuciłem. Wniosek: nie będą to typowe czarne wody. Co najwyżej JAKIŚ DOPŁYW AMAZONKI
Jakiś czas temu byłem w sklepie. Kupiłem rogatka, troszkę kryptokoryn, a rzęsę przeniosłem z innego akwarium. Obecnie akwarium prezentuje się wiele lepiej niż na ostatnim zdjęciu. Choć, co przyznam jest trochę pustawo. Ale tak zostanie. Jak jest za dużo gałęzi i korzeni, to ryb nie widać, a rodzina dołuje mnie ciągłymi narzekaniami.
Obecna obsada to:
7 altum peru
11 neon simulans + 2 bystrzyk czerwony ze spadku
ok. 10 kirysów spiżowych (nie widać ich, więc ciężko policzyć; jednakże zwłok żadnych nie znalazłem więc powinna być początkowa ilość)
4 otoski - będzie więcej, ale nie spieszę się z ich zakupem
1+1 Pielęgniczka Ramireza - już 5 razy tarły się w moich akwariach (4 razy ikrę zjadały, za 5-tym przerzuciłem je do tego, rybki wykluły się, jak straciły żółtko, to żółtkiem je karmiłem, ale rozpłynęły się. Teraz w 30-tce będą Microrasbory Galaxy i RC). Teraz znowu się szykują. Samica przytyła, a samiec gania za nią. Może w 12 razy większym akwarium przeżyje narybek.
Do tego dokupię gupiki. Widziałem dziś w sklepie taką biało-kremową/ecru odmianę z małymi ogonami. Myślę o zakupie 1 samca i może 5-6 samic, żeby co jakiś czas skalary zjadały sobie kolację (z reguły u mnie w domu nie jada się kolacji
)
Wczoraj zmierzyłem parametry i wyszło w miarę OK, to znaczy:
NO
3- równo 25mg/l wg JBL 5in1, a według kropelkowego Sery troszkę poniżej 25.
NO
2- zero
NH
3/NH
4- już zero wg kropelkowego
Fe 0,05mg/l - spowodowane nieznaczną ilością kranówki z podwarszawskiego ujęcia
Cu zero, lana tylko zimna woda
GH poniżej 3 wb JBL 5in1, a wg kropelkowego Sery 4
KH coś pomiędzy 0-3 wg JBL 5in1, ale myślę, że 1-2
pH 6,0 wg kropelkowego Sery, a wg JBL 5in1 poniżej 6,4, znaczy skala się skończyła.
A właśnie! Zapomniałbym! Dorzuciłem 3 kokosy
Zdjęcia zrobię wieczorkiem.
Miłego dnia wszystkim bez wyjątków!