Dziś wieczorkiem pobawiłem się z aparatem. Udało mi się zrobić zdjęcia bez flesza. Oto wygląd akwarium na dzień dzisiejszy (dokupię jeszcze skalarów [już nie altumów peru] "standard" i czegoś jeszcze). Zdjęć nie zmniejszyłem. Jak będą się za długo otwierać, to piszcie, a zmniejszę.
Jak widać, dużo się zmieniło od początku. Z racji tego, że moje ryby kiepsko się czują w BWodowskiej wodzie, tytuł zmieniłem na AMAZONKA, biotop nie będzie typowo czarne wody. W związku z tym, nie będzie więcej korzeni. może kiedyś, ale na pewno nie teraz. A dzieje się tak dlatego, że akwarium "ma być atrakcją, a nie szkłem z rybkami". To znaczy, rybki mają być stadne i kolorowo. Gdybym miał sam wybierać biotop i obsadę, byłaby to Azja i dwie Channy np. striata lub argus. Ostatecznie pyszczaki. A z racji zamiłowania rodziny do neonów, musiałem ulec... Powiem wam, że nie żałuję, choć duży niedosyt jest...
Parametry dzisiaj:
NO
3- pomiędzy 10mg/l a 25mg/l, więc ~17,5mg/l
NO
2- nie wykrywają testy
GH około 8
KH około 4
pH 6,8-7
reszty nie chciało mi się mierzyć.
Radykalna zmiana parametrów była oczywiście stopniowa. Przez jakiś czas podmieniałem 30 litrów wody 2x w tygodniu na 20l kranówki i 10l RO.
Obsada, niepełna jeszcze:
4 ALTUM PERU - dokupię nie altumy peru, ale standard, chyba że będą tańsze niż 20zł/sztukę.
4 otoski - jak będzie okazja, to kupię. Na razie szkoda mi 7zł/sztukę wydawać.
1+4 gupik endlera - pawie oczka były brzydkie - krzywe i droższe.
około 10 kirysków spiżowych
około 25 neonów simulans i innesa - pływają w jednej ławicy, ciężko policzyć.
Rybcie karmię tym, co popadnie - ochotka żywa, mrożona, szklarka żywa, solowiec mrożony, dafnia żywa, doniczkowce żywe, muchy suszone, pokarm dla pielęgnic tropicala, pokarm dla dyskowców, pokarm dla kirysków, ... .
Z roślinek są przeróżne kryptokoryny i rogatek. Nie powinno ulec to zmianie. To znaczy stosunek kryptokoryn do rogatka będzie ulegał zmniejszeniu (rogatka nie będę wyrzucał).
NO I JAK TERAZ?