Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne zachowanie kiryska  (Przeczytany 7007 razy)
prodi
Nowy
*

« : Styczeń 17, 2011, 18:40:00 »

Witam.
Od jakiegoś czasu obserwuję dziwne zachowanie kiryska. Otóż sporo czasu spędza przy tafli wody przepuszczając powietrze przez skrzela. Inne rybki zachowują się normalnie. Kilka dni temu robiłem częściowy reset (czyszczenie baniaka, stara woda, stare podłoże). Przed tym zachowywał się podobnie, po restarcie był dzień lub dwa spokoju.
Parametry wg testów paskowych w normie. Akwa 54l, 5 kirysków, 8 brzanek i 8 neonek.
Przeglądałem różne strony o takim przypadku, były sugestie o zbyt dużym napowietrzaniu. Czy ktoś może to potwierdzić? A może ktoś się już spotkał z takim zachowaniem kiryska?

Filmik:
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2011, 19:55:05 »

Masz zbyt mało tlenu w wodzie i kirysek cały czas płynie ku powierzchni, żeby go nabrać.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2011, 00:12:10 »

może to jakiś objaw choroby skoro reszta zachowuje się normalnie, niektóre pasożyty atakują skrzela

warto przewertować czy nie ma innych objawów
http://www.akwajp.webpark.pl/choroby.html
prodi
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2011, 09:49:00 »

Przeglądnąłem tą stronę i nie znalazłem pozostałych objawów. Poza tym że "wisi" przy powierzchni zachowuje się normalnie.
Powisi 5 minut i płynie do dna, grzebie w podłożu, szuka jedzenia. Zachowuje się normalnie. A po 10 minutach wraca do powierzchni...
Masz zbyt mało tlenu w wodzie i kirysek cały czas płynie ku powierzchni, żeby go nabrać.
Gdyby to była zbyt mała ilość tlenu to myślę że pozostałe kiryski zachowywały by się podobnie. Inne ryby też miały by jakieś objawy.
Sądzę że to zły trop  papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 09:51:16 wysłane przez prodi » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2011, 13:27:06 »

u kirysków to normalne ze łykają powietrze, jesli nie ma innych objawów to moze wszystko w porządku ale obserwuj go co jakis czas
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2011, 13:40:37 »

Zacznę od tego, że kirysek nie powinien być sam. Przynajmniej 5-6 szt jeszcze.
Może zbyt mała ilość tlenu w wodzie. Ustaw tak filtr aby poruszał taflą wody. Ewentualnie włącz napowietrzanie i sprawdź czy zachowanie się zmieniło.

prodi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2011, 14:00:06 »

u kirysków to normalne ze łykają powietrze, jesli nie ma innych objawów to moze wszystko w porządku ale obserwuj go co jakis czas
Ale wcześniej się tak nie zachowywał. Podpływał od czasu do czasu, łykał szybko powietrze i na dno   Wink
Zacznę od tego, że kirysek nie powinien być sam. Przynajmniej 5-6 szt jeszcze.
Może zbyt mała ilość tlenu w wodzie. Ustaw tak filtr aby poruszał taflą wody. Ewentualnie włącz napowietrzanie i sprawdź czy zachowanie się zmieniło.
Kirysków jest pięć. Filtr ma deszczownię ustawioną delikatnie nad powierzchnią wody, tak że tafla się cały czas rusza.
Ale podłączę pompkę na jakiś czas i zobaczę.
PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2011, 15:00:38 »

uważam że  nie jest to normalne zachowanie u kirysów,a tym bardziej brak tlenu w wodzie.Miałem i mam dużo kirysów (albinosy,pstre, spiżowe obecnie 13szt)w ogóle nie napowietrzam wody po przez kamień-brzęczek,tylko ruch wody wywołany przez filtr.Kirysy oddychają poprzez labirynt,czerpiąc tlen z powietrza.Moze sobie uszkodził jakieś narządy wewnętrzne np.przy restarcie zbiornika,lub jakieś pasożyty.

240l Malawi
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2011, 15:09:31 »

tak na marginesie to nie posiadają labiryntu, a do pobierania tlenu z powietrza wykorzystują jelito ..
prodi
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2011, 16:54:56 »

Przy restarcie raczej go nie uszkodziłem  Wink Uważałem. Tym bardziej mi nie pasuje ten trop że przed restartem również tak się zachowywał.
Prędzej jakiś pasożyt... Ale wtedy inne kiryski też byłyby zagrożone? Kolejna sprawa że od kilku miesięcy nie wprowadzałem do akwarium nowych zwierząt, roślin ani nie zmieniałem pożywienia. Żywej karmy nie stosuję, tylko sucha, więc skąd mógłby się przyplątać jakiś pasożyt  Huh

EDIT:
Wczoraj po pracy włączyłem dodatkowe napowietrzanie, na noc wyłączyłem i dzisiaj znowu włączyłem Wink Kirysek zaczął zachowywać się normalnie. Więc z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć że faktycznie była zbyt mała ilość tlenu w wodzie a akurat ten egzemplarz jest bardzo czuły na takie braki.
I teraz pytanie: Jak uniknąć tego problemu w przyszłości? Pompka cały czas chodzić nie będzie bo hałasuje  Grin
Co może być przyczyną braku tlenu? Akwa jest średnio obsadzone roślinami, filtr ma wylot na taflę wody tak że ta się rusza...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2011, 19:47:04 wysłane przez prodi » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: