Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 200l  (Przeczytany 2385 razy)
Szef
Zainteresowany
**

« : Styczeń 20, 2011, 11:29:04 »

Napisalem post w przyklejonym temacie ale tam chyba nikt nie zaglada wiec ponawiam :/

Przedstawiałem sie juz w innym watku wiec tu nie bede robil smietnika i przejde od razu do rzeczy
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/zbiornik-profilowany-200l-pomoc-w-starcie-i-prowadzeniu/
Oczywiście chodzi o obsade mojego nowego 200l zbiornika Jesli potrzebne jeszcze jakies dane to są w pierwszym poscie z w/w linka Z gatunkow ktore przejzalem moje zainteresowanie padlo na nastepujace rybiaki Wink

Skalar                             
Bocja wspaniała               
Gurami mozaikowe         
Danio pręgowane                 
Neony czerwony lub Inessa ( podobno mniej wymagający )         
Kosiarki                         
Krewetki fire red (red cherry)                                                   
Pielęgnica skośnopręga                 
Gupik                                 
Prętnik karłowaty           

Po dyskusjach w innym wątku wiem ze jest z tym wszystkim kilka problemów gdyż mam 9 szt dwu letnich skalarów których nie mogę oddać Co prawda żyją w zgodzie i nie okazują zadnych niepokojących zachowań (nawet w stosunku do wczesniej hodowanych neonow inessa) ale slyszalem ze to bląd no i dosc znacznie ograniczaja mi wybór pozostałej obsady. ( dziekuje za pomoc vento, ducze )

Początkowo zaplanowałem sobie następującą obsadę :
9 skalarów
5 bocji wspaniałych
5-6 szt gurami mozaikowe lub Pielęgnica skośnopręga  lub Prętnik karłowaty 
5 kosiarek
10 szt danio pręgowane lub Neon Inessa lub Gupik
10 szt Krewetki red cherry

Lecz szybko została ona zweryfikowana do
9 skalarów
5 bocji
10 krewetki amano - bo redki zostana zjedzone przez bocje
6 otoskow - bo kosiarki rosna za duze
10 szt zwinnik ogonopręgi ( nie widzialem ich na zywo i zastanawiam sie nad ich podmiana na danio pregowane bo podobno gupiki i neony zginął z rąk skalarów)

Teraz tak sie zastanawiam czy nie odpuscic sobie jeszcze tych bocji na rzecz krewetek cherry i np pretników karłowatych, które bardzo mi sie podobaja a do tego nigdy ich nie hodowałem Poza tym nie wiem nawet w ilu sztukach należy je hodować.

Uprzejmie proszę pomóżcie mi rozwikłać tą zagwozdkę lub zaproponujcie jakies inne zestawienie ( skalary muszą zostać )
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2011, 22:41:26 »

Ja mając taki litraż na pewno bym zaszalał i wybrał bocje, ale kwestia upodobań. Jeśli zastanawiasz się nad danio a zwinnik ogonopręgi to chyba lepszy rozwiązaniem jest ten zwinnik, bo jest większy. 10 sztuk danio w takim litrażu się straci. Nie wiem jak to wygląda w relacji danio a skalary, dlatego proponuję tego zwinnika. Może nawet w większej ilości.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2011, 07:48:39 »

No tak ja tez bardzo chcialbym miec stadko bocji ale wowczas beda krewetki amano ktore mniej mi sie podobaja a co gorsza w toni zostana tylko skalary i zwinniki ogonopregie
Czy to nie bedzie za pusto ??

Jak w tym zestawieniu odnajdują sie pretniki karlowate ??

W zasadzie skalar, otosek, zwinnik to ameryka poludniowa
bocja i pretnik karlowaty azja

wiec troche poplatanie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2011, 07:56:52 wysłane przez Szef » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2011, 13:37:50 »

Musisz sobie zadać pytanie jakie chcesz mieć akwarium: biotopowe czy towarzystkie Huh. Mając wielkie skalary i gromadę zwinników napewno nie będzie pusto. Ryby, które różnią się biotopami nie muszą od razu się zabijać.

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2011, 13:46:29 »

Początkowo zaplanowałem sobie następującą obsadę :
9 skalarów
5 bocji wspaniałych
5-6 szt gurami mozaikowe lub Pielęgnica skośnopręga  lub Prętnik karłowaty 
5 kosiarek
10 szt danio pręgowane lub Neon Inessa lub Gupik
10 szt Krewetki red cherry

Lecz szybko została ona zweryfikowana do
9 skalarów
5 bocji
10 krewetki amano - bo redki zostana zjedzone przez bocje
6 otoskow - bo kosiarki rosna za duze
10 szt zwinnik ogonopręgi ( nie widzialem ich na zywo i zastanawiam sie nad ich podmiana na danio pregowane bo podobno gupiki i neony zginął z rąk skalarów)

Teraz tak sie zastanawiam czy nie odpuscic sobie jeszcze tych bocji na rzecz krewetek cherry i np pretników karłowatych, które bardzo mi sie podobaja a do tego nigdy ich nie hodowałem Poza tym nie wiem nawet w ilu sztukach należy je hodować.

Uprzejmie proszę pomóżcie mi rozwikłać tą zagwozdkę lub zaproponujcie jakies inne zestawienie ( skalary muszą zostać )
Generalnie to bocje bym sobie odpuścił. Red Cherry także ponieważ mogą zostać pożarte przez skalary.
Wydaje mi się, że skalar to dość ciekawska ryba i otoski też może od czasu do czasu niepokoić.
Pomijam tu kwestie czy zbiornik będzie zarośnięty czy nie.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2011, 13:54:24 »

To może zamiast tych otosków, zdecyduj się na zbrojniki niebieskie Roll Eyes

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2011, 14:39:31 »

Akwarium chce miec towarzyskie

Kurcze nigdy nie myslalem ze skalary moga stanowic taki problem przy wyborze obsady
Wstyd sie przyznac ale do tej pory te 9 skalarow plywa w 112 l akwa z bocja, sumem kirysnikiem i pozostalosciami danio oraz molinezji, a cala ta zmiana akwarium to wlasnie przez nie zeby bylo im wygodniej Smiley
Byl okres ze plywaly nawet z neonami inessa i nigdy nie zauwazylem u nich agresywnych zachowan ani w obec siebie ani innych gatunkow.
Nigdy rowniez nie zauwazylem zeby byly zainteresowane czym kolwiek znajdujacym sie przy dnie.

Zalezy mi na rybie ktora troszke zajmie sie czyszczeniem akwa a z tego co pamietam zbojniki w tej materii sa leniwe Sad

Ja bym chcial
skalary
bocje
pretniki karlowate - nie wiem tylko czy sa to stadne rybki i plywaja w lawicach bo rozumiem ze tak sie zachowuja zwinniki ogonopregie ??
krewety red cherry
i cos do czyszczenia dna jak wlasnie otoski
ale pogodzenie sie takiej obsady wydaje sie byc nie mozliwe Sad dlatego musze wybrac tu jakies optimum ktorym pozostaje chyba

skalary
zwinniki ogonopregie
krewety amano
i cos do czyszczenia dna jak wlasnie otoski
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2011, 14:47:50 wysłane przez Szef » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 21, 2011, 14:53:43 »

Prętniki karłowate nie są rybami stadnymi tak jak zwinniki. One tworzą haremy.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 21, 2011, 15:03:37 »

No dobra to widze dwie opcje

9szt  skalary
15szt  zwinniki ogonopregie
10szt krewety red
7szt otoski

Lub

9szt  skalary
15szt  zwinniki ogonopregie
10szt krewety amano
4szt bocji wspaniałej

TA druga opcja duzo bardziej mi sie podoba

Co sadzicie ?? Która lepsza i jak to wyglada ilosciowo ??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2011, 07:50:46 wysłane przez Szef » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: