zbiornik standardowy 112l
filtr mechaniczny - hanza jp-022f
filtr biologiczny - hanza
grzalka 100w, oswietlenie 14w
flora - brak
fauna - 10 promieniak bialopletwy
10 zwinnik jarzeniec
10 kirysek pstry
1+1 pielegniczka ramireza
dekoracje - korzenie, szyszki olchy, liscie ketapang
ph - 6.8
gh - 4
kh - 3
temp. 25C
po mikrospirozie niestety nie zostalo sladu po neonkach, akwarium zostalo zrestartowane, obsada zmieniona, aranzacja rowniez - jak widac. smieszna sytuacja bo jarzeniec byl kupowany 2x10, tylko z jednej partii wyrosl promieniak i teraz zamiast jednej wiekszej lawicy mam dwie male nu ale przeciez nie wyrzuce
. za niedlugo przeprowadzka do 240l wiec jedna lawica zostanie powiekszona przynajmniej dwukrotnie... zdjecia calosci podrzuce moze w tygodniu, bo czekam na dostawe lisci i szyszek. jak widac po kupnie filtra RO parametry wody znacznie sie poprawily.
zbiornik standardowy 112l
filtr mechaniczny - hanza jp-022f
filtr biologiczny - hanza (karton wyrzucilem, a nie chce wyciagac, tylko po to, by zczytac model)
grzalka 100w, oswietlenie 14w
flora - brak
fauna - 24 neon innesa
10 zwinnik jarzeniec
dekoracje - korzenie, szyszki olchy, liscie ketapang
czesc, chcialbym przedstawic moja koncepcje czarnych wod Amazonii i zapytac o kilka kwestii...
woda zbyt twarda jak na biotop bw (nie mam filtra RO, pracuje nad tym), jednakze rybki czuja sie dobrze, co wnioskuje po ich zdrowiu i zachowaniu...
ph - ok 6.8
gh - ok 12d
kh - ok 8d
temp. - 25C
teraz czas na pytania
mianowicie, brakuje mi wiekszej rybki, na ktorej moglbym zawiesic oko... zastanawiam sie nad akara blekitna, poszukalem troche w google ale niestety nie znalazlem zbyt wiele informacji, stad kilka pytan:
- czy moj zbiornik bedzie odpowiedni?
- czy jest to ryba odpowiednia do biotopu bw? wydaje mi sie, ze tak, wole jednak zapytac...
- czy moze byc tylko samiec, czy potrzebuje parki?
- czy neonki lub zwinniki nie stana sie urozmaiceniem diety? zwinnika prawdopodobnie oddam koledze, by nie przerybic akwarium.
- co jeszcze powinienem wiedziec przed wpuszczeniem tej ryby do zbiornika...
za wszelka pomoc, z gory dziekuje
pozdrawiam rafal