Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty czarne wody 112l  (Przeczytany 6653 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« : Styczeń 20, 2011, 13:19:57 »

zbiornik standardowy 112l
filtr mechaniczny - hanza jp-022f
filtr biologiczny - hanza
grzalka 100w, oswietlenie 14w
flora - brak
fauna - 10 promieniak bialopletwy
          10 zwinnik jarzeniec
          10 kirysek pstry
          1+1 pielegniczka ramireza
dekoracje - korzenie, szyszki olchy, liscie ketapang
ph - 6.8
gh - 4
kh - 3
temp. 25C
po mikrospirozie niestety nie zostalo sladu po neonkach, akwarium zostalo zrestartowane, obsada zmieniona, aranzacja rowniez - jak widac. smieszna sytuacja bo jarzeniec byl kupowany 2x10, tylko z jednej partii wyrosl promieniak i teraz zamiast jednej wiekszej lawicy mam dwie male nu ale przeciez nie wyrzuce Smiley. za niedlugo przeprowadzka do 240l wiec jedna lawica zostanie powiekszona przynajmniej dwukrotnie... zdjecia calosci podrzuce moze w tygodniu, bo czekam na dostawe lisci i szyszek. jak widac po kupnie filtra RO parametry wody znacznie sie poprawily.

zbiornik standardowy 112l
filtr mechaniczny - hanza jp-022f
filtr biologiczny - hanza (karton wyrzucilem, a nie chce wyciagac, tylko po to, by zczytac model)
grzalka 100w, oswietlenie 14w
flora - brak
fauna - 24 neon innesa
          10 zwinnik jarzeniec
dekoracje - korzenie, szyszki olchy, liscie ketapang
czesc, chcialbym przedstawic moja koncepcje czarnych wod Amazonii i zapytac o kilka kwestii...

woda zbyt twarda jak na biotop bw (nie mam filtra RO, pracuje nad tym), jednakze rybki czuja sie dobrze, co wnioskuje po ich zdrowiu i zachowaniu...
ph - ok 6.8
gh - ok 12d
kh - ok 8d
temp. - 25C

teraz czas na pytania Smiley mianowicie, brakuje mi wiekszej rybki, na ktorej moglbym zawiesic oko... zastanawiam sie nad akara blekitna, poszukalem troche w google ale niestety nie znalazlem zbyt wiele informacji, stad kilka pytan:
- czy moj zbiornik bedzie odpowiedni?
- czy jest to ryba odpowiednia do biotopu bw? wydaje mi sie, ze tak, wole jednak zapytac...
- czy moze byc tylko samiec, czy potrzebuje parki?
- czy neonki lub zwinniki nie stana sie urozmaiceniem diety? zwinnika prawdopodobnie oddam koledze, by nie przerybic akwarium.
- co jeszcze powinienem wiedziec przed wpuszczeniem tej ryby do zbiornika...

za wszelka pomoc, z gory dziekuje Smiley
pozdrawiam rafal
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2011, 22:15:51 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2011, 13:50:18 »

gh - ok 12d
kh - ok 8d
Jedna uwaga. Z takimi parametrami to nie są czarne wody Amazonii. Trzymając się regionu, to to są przejrzyste wody pokolorowane na czarno Wink

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2011, 15:03:27 »

gh - ok 12d
kh - ok 8d
Jedna uwaga. Z takimi parametrami to nie są czarne wody Amazonii. Trzymając się regionu, to to są przejrzyste wody pokolorowane na czarno Wink
tak, wiem... ale jak juz wspomnialem pracuje nad tym Smiley, mysle, iz w ciagu 3tyg kupie filtr odwroconej osmozy i parametry sie zmienia Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 20, 2011, 16:31:57 »

miałem kiedyś akary w 112l i imho na styk to baniak jest dla nich na dłuższą metę bym tam akar nie trzymał, poza tym akary b. to raczej nie bw,
btw na dnie masz czarny żwir? jeśli tak to proponuje piasek.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2011, 20:35:38 »

ok, przyjalem do wiadomosci Smiley wiec moze pielegniczka ramireza 1+2, lub 1+3 (nie wiem, ktora opcja lepsza), chociaz rowniez pojawialy sie glosy na tym forum (Andrzej72), ze ramirezki w bw nie wystepuja, chociaz z czarnymi wodami sa kojarzone.
PS. niestety wymiana podloza odpada, jestem w stanie przymknac oko na to male niedociagniecie   Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 20:37:31 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2011, 20:49:33 »

Jeśli chcesz ramirezki to parę 1+1, natomiast 1+2 bądź 1+3 to pielęgniczki kakadu również kojarzone z tym biotopem.

Zmiana obsady
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 20, 2011, 21:04:28 »

wedle mojej wiedzy ramirezy w bw również występują choć zapewne nie tylko, - była kiedyś ciekawa dyskusja na ten temat na naszym forum,  kakadu imho nie,

jeśli ramirezy to jak już było 1+1, ewent. można spróbować i zaryzykować 2+2, lub pomyśleć nad innymi pielęgniczkami

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2011, 21:16:18 »

sklaniam sie bardziej do jednej pary ramireza, nie chce przerybiac... pamietajcie chlopaki, ze nawet jezeli oddam zwinniki, to pozostaje jeszcze 24 neony. mysle, ze jedna para pielegniczek w zupelnosci nasyci moje gusta estetyczne  Wink wiem, ze gentelmani o pieniadzach nie rozmawiaja ale w jakim przedziale mam sie spodziewac wydatku oraz czy ramirezki dobieraja sie w pary, czy moze to byc po prostu samiec i samica. jezeli musza sie sobie spodobac, jak to poznac?? nie chce wejsc do sklepu, kupic co mi sprzedawca wcisnie, przyjsc do domu i nagle kupa..., bo czegos nie wiedzialem...
dziekuje za odpowiedzi i chec pomocy  Good !

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2011, 21:34:49 »

W zasadzie z tego co wiem to wystarczy kupić w sklepie samca i samiczkę ramirezki a one raczej się sobą zainteresują i jest szansa na ikrę. Jednak ważne są parametry wody. W złej i dość twardej ikry mogą nigdy nie złożyć.

Tu masz krótki artykuł o ramirezkach http://www.superakwarium.pl/pielegniczka-ramireza-id587.html

O rozmnażaniu na końcu.

Natomiast co do ceny to w mojej okolicy (Częstochowa zawsze są po 5zł/szt.)

Zmiana obsady
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Styczeń 20, 2011, 22:08:53 »

Jednak ważne są parametry wody. W złej i dość twardej ikry mogą nigdy nie złożyć.

powiem szczerze, ze nie zalezy mi szczegolnie na rozmnazaniu, jednakze wiadomo chce zapewnic swoim rybom najlepsze warunki... czekam na kase, kupuje filtr RO i stopniowo zaczynam pracowac nad twardoscia wody:) odnosnie ceny - calkiem przystepna nawet, gdyby w mojej okolicy (nowy sacz) byla nieco wyzsza...
z artykulu podeslanego przez Gregory85 i wlasnej lektury wiem czym powinienem ramirezki karmic, a czym Wy je karmicie??

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 20, 2011, 23:01:21 »

Ogólnie to przy tych parametrach i obecnej i planowanej obsadzie to zdecydowanie wygląda to na białe wody Smiley Tam woda ma większą przewodność i twardość, kolor ok, wystrój (korzenie i liście) też ok, a innesy i ramirezy to jednak w zdecydowanej przewadze białe wody (chociaż jak pisze dobraf pewnie ramirezy zdarzają się i w czarnych, innesy również). Zresztą jest masa przejściowych biotopów, między czarnymi a białymi. Ogólnie różnica jest w przewodności wody i czasem ciężko jednoznacznie określić typ wody w Amazonii. Tylko u akwarystów jakoś bardziej modnie jest mieć czarne wody niż białe Wink Zresztą ogólnie np większość apisto jest kojarzonych z BW, a tak naprawdę zdecydowanie wolą one łatwiejsze do życia białe wody.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Styczeń 20, 2011, 23:55:39 »

mi zawsze bardzo podobal sie neon innesa, dlatego tez chcialem odtworzyc jego biotop, czyli bw, chociaz wystepuje on rowniez w innych wodach... roslinny ogolniak 54l (szklanke i osprzet mam, nawet szafke ostatnio kupilem) zostanie zalany, gdy moja sytuacja finansowa sie nieco ustatkuje Smiley po prostu szkoda mi miejsca w drugim akwarium, jezeli moge tam wpuscic cos innego. jestem poczatkujacym akwarysta (nawet nie wiem, czy moge siebie tak nazywac) wiec chcialbym sprobowac kilku opcji, dazac do zapewnienia jak najlepszych warunkow w zbiornikach... a w przyszlosci, gdy juz sie okresle, bede wiedzial wiecej, moze jakies np. 400l z bardziej wymagajacymi rybkami Smiley w moim przypadku wiec, to nie zadna moda, raczej proba ogarniecia chemii wody i roznych potrzeb roslin, czy zwierzat. kocham przyrode... oprocz akwarium jestem szczesliwym przyjacielem dla 3miesiecznego labradora, a i miska mleka dla odwiedzajacego nas kota sie znajdzie (chociaz nie cierpie siersciucha hahaha). rodzice tylko rozkladaja rece i coraz czesciej wspominaja, ze baby mi trzeba  Grin
pozdrawiam rafal

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 21, 2011, 08:09:45 »

mi zawsze bardzo podobal sie neon innesa, dlatego tez chcialem odtworzyc jego biotop, czyli bw, chociaz wystepuje on rowniez w innych wodach...
No właśnie całkiem odwrotnie Wink Występuje w innych (białych i przejrzystych) i okazjonalnie w czarnych.

rodzice tylko rozkladaja rece i coraz czesciej wspominaja, ze baby mi trzeba  Grin

Z babą ciężko, a bez niej jeszcze ciężej Wink

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 09, 2011, 22:18:46 »

update Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 10, 2011, 08:05:56 »

no baniak prezentuje elegencko - czekam na fotę całości, akara błękitna to nie bw więc ja bym sobie darował, choć kwasu strasznego nie masz i dałyby radę, proponuję np. pielęgnice skośnopręgą - co Ty na to?

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: