Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 72l.  (Przeczytany 4566 razy)
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Styczeń 22, 2011, 19:14:43 »

wysokość min 50 i od 120 L w górę. - tak mówią książki.
Proponuje 200 L
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 19:16:41 wysłane przez oloix » Zapisane
Sebek112.
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Styczeń 22, 2011, 22:52:51 »

Na 200l to nie ma szans. Rodzice ledwo się zgodzili na 112l.
Macie jakieś własne propozycje ?.
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Styczeń 22, 2011, 23:47:54 »

ja bym proponował :

1+1 Pielęgniczka Ramireza
8x razbora klinowa
5x kirysek spiżowy

no i jakies molinezje może ? z 2-3 . Ja uwielbiam np molinezje black molly. Ładna czarna ryba, styknie jeszcze na twe akwarium, ciekawa a problemów z nia nie powinieneś mieć.

więcej napewno bym nie dawał bo ten układ jak podrosną ryby będzie na styk. Zmniejszyłem o 2 sztuki razbory aby później nie byłlo problemu z przerybieniem.

Sebek112.
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 23, 2011, 13:41:29 »

Molinezje ładne, kolega je ma w siebie w 240-stce. Do mnie jakoś tak nie "przemawiają" ;p
Powiem tak, na pewno będą :
1+1 ramirezka

Cały czas zastanawiam się czy dać brzanki. To była moja 1 propozycja obsady, ale z czasem jak oglądałem zbiorniki innych akwarystów z innymi obsadami to zmieniałem swoje upodobania. Chciałbym coś podobnego do gurami dwuplamego i żeby były też rybki ruchliwe jak np. brzanka sumatrzańska.
Sebek112.
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Styczeń 24, 2011, 18:10:25 »

Witam !.

Mam kolejne pytanko do Was Wink.
Czy i w jakich ilościach mógł bym mieć u siebie danio pręgowany ?.
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Styczeń 24, 2011, 20:10:51 »

ja bym brzanek nie dawał. ZAwse to może być jakiś kłopot jak kiedyś czy teraz będziesz chciał mieć ryby z ładnymi płetwami czy czasem nawet wąsikami. Razbora klinowa którą proponowałeś i jeśli dasz ją w ilości tych 8 sztuk co proponuję będzie bardo fajną rybką u Ciebie. I tu bys miał już ławicową rybkę. Na dno kirysek super opcja - dywan byłby odkurzony Smiley pielęgiczka ramieraza super rybka, tylko też głównie dno - pamiętaj aby jakiś zaciszny kąt jej zrobić i taki aby nie zajęła Ci całego dna akwarium.

Więc potrzeba Ci coś fajnego na górę zbiornika. Danio pręgowane tez fajna i łatwa w utrzymaniu opcja. Tylko 4 sztuki do powyższej obsady to max - inaczej przerybienie. No ale pływałaby głównie u góry i wygląda całkiem ciekawie. A myślałem może o wariatusach ? miałbyś intesywny kolor w akwarium i rybę ciekawie wyglądającą.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Styczeń 24, 2011, 20:39:53 »

Danio pręgowane tez fajna i łatwa w utrzymaniu opcja. Tylko 4 sztuki do powyższej obsady to max - inaczej przerybienie. No ale pływałaby głównie u góry i wygląda całkiem ciekawie

Danio jest rybą stadną.
Proponowane przez Ciebie 4szt to za mało. Co najmniej w ilości 8szt powinno je się trzymać.

Pzdr

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Sebek112.
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Styczeń 25, 2011, 10:47:18 »

Jednak zrezygnuję z danio.
Teraz tak bym chciał :

1+2/3 prętnik karłowaty lub prętnik trójbarwny, mógł bym mieć u siebie dwa haremy prętnika ? Czy zdecydować się na jeden ?.
8x razbora klinowa
1+1 pielęgniczka ramireza
1x bojownik
5x kirysek spiżowy
1x zbrojnik niebieski

Może być tak ?
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #23 : Styczeń 25, 2011, 11:02:46 »

1+2/3 prętnik karłowaty lub prętnik trójbarwny, mógł bym mieć u siebie dwa haremy prętnika ? Czy zdecydować się na jeden ?.

1x zbrojnik niebieski

Może być tak ?
Nie może. Zbrojnik odpada przy 112 litrach. Ponadto nie zdecydowałbym się na dwa haremy prętnika w takim akwarium.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 25, 2011, 11:10:36 »

A ja bym spróbował z dwoma haremami prętników. Myślę, że powinny się dogadać na tych 80 cm. Ale wtedy odpuść już sobie bojownika, labiryntów co za dużo to niezdrowo Smiley Po co Ci ten zbrojnik? ani ładny, ani pożyteczny.

Sebek112.
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Styczeń 25, 2011, 11:18:35 »

A jakiego prętnika polecacie ?.
Trójbarwnego czy karłowatego ?.
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Styczeń 25, 2011, 12:45:40 »

obydwa prętniki są miłe dla oka. Ja mam w jednym akwarium prętniki trójbarwne i jest ok. Nie próbowałbym dwóch haremów ze względu na możliwe rywalizacje. Zresztą obstawa :

4 x kirysek
8 razbory klinowej
3 prętniki (1 samiec 2 samice)
1+1 pielęgniczka ramireza

jest juz zdecydowanie wystarczająca na 112 litrów. Pamiętaj, iż rybki Ci urosną. No i też że żyją, odczuwają i dlatego trzeba najpierw pomyśleć co by tu dla rybek powinno być właściwe a później co także jest ważne, ale powinno być na drugim miejscu, co Tobie się podoba.

ramirezie tylko zaaranżuj dobrze kąt jakiś bo inaczej połowę a nawet więcej zajmie Ci dna akwarium i będziesz miał resztę rybek na małej przestrzeni.

żadnych zbrojników napewno. Bojownik też już odpada. możesz oczywiście zamaist prętnika dać bojownika, ale broń boże ie kupuj takiego z kubka, bo w takim akwarum będzie Ci agresywnie podporządkowywał inne ryby przez co będą strachliwe. Jedyna opcja z bojownikiem to taki ze sklepu gdzie pływają one w normalnym akwarium. Wybierz wtedy takiego najspokojniejszego po 10 minutach obserwacji minimum. Wtedy powinien być w miarę łagodny. Ale na bank nie łącz go z prętnikiem. i też 17 małych ryb to całkowity max u Ciebie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 12:57:48 wysłane przez maciuleczek » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Styczeń 25, 2011, 13:02:39 »

możesz oczywiście zamaist prętnika dać bojownika, ale broń boże ie kupuj takiego z kubka, bo w takim akwarum będzie Ci agresywnie podporządkowywał inne ryby przez co będą strachliwe. Jedyna opcja z bojownikiem to taki ze sklepu gdzie pływają one w normalnym akwarium. Wybierz wtedy takiego najspokojniejszego po 10 minutach obserwacji minimum. Wtedy powinien być w miarę łagodny. Ale na bank nie łącz go z prętnikiem.

Skąd ten pomysł? Agresywność to indywidualna cecha, akurat wśród hodowlanych bojowników dość rzadka. Czy kupisz takiego, czy takiego, wyjdzie na jedno.

i też 17 małych ryb to całkowity max u Ciebie.

A dlaczego nie 16 albo 18? Wink

Sebek112.
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Styczeń 25, 2011, 18:32:33 »

Bojowniki w moim sklepie są trzymane w kilku litrowych boksach, więc nie jest najgorzej Wink.
Chyba zdecyduję się na jeden harem prętnika z prostego powodu - muszę założyć akwarium przy jak najmniejszych kosztach max. ok 700zł.
Więc chyba będzie tak :

1+2 prętnik trójbarwny.
10x razbora klinowa lub neon inessa [neony nie dawno mi się spodobały  Cheesy ].
1+1 pielęgniczka ramireza.
5x kirysek spiżowy.

Pozdrowienia.

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Styczeń 25, 2011, 18:41:01 »

jeśli chcesz mieć te pielęgniczki ramireza to musisz zmniejszyć trochę ilośc obsady. Najlepiej zmniejsz o dwie razbory lub neonki i ewentualnie o jednego kiryska. Inaczej wszystko Ci podrośnie i będziesz ryzkował pogorszeniem się jakości akwarium. Jeśli jeszcze nie kupiłeś akwarium to pomyśl może o troszkę wyższym i głębszym np. 80 x40 x 45, zamiast twojego 80x35x40. Da Ci to 32 litry więcej i spokojnie wtedy ta obsada się zmieści.  A wielkość powiedz rodzicom to tylko 5 cm wgłąb i 5 cm do góry, czyli mało więcej miejsca zajmie. Powinni się zgodzić.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: