Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 240l a ślimaki  (Przeczytany 1527 razy)
Agnes76
Nowy
*

« : Styczeń 20, 2011, 20:56:03 »

Mam zamiar mieć ładne akwarium a jakie będzie to nie wiem.
Narzazie dojrzewa 240l. Mam łatwe roślinki i drobny żwirek. Polećcie mi coś. Z tego co wyczytałam to chcę mieć roślinne przede wszystkim i ławice drobnych rybek, pewnie neonki. Ile? Otoski, krewetki, No inie wiem czy nie jakiś ślimak helenka. Mam lęk przed drobnymi ślimakami. Wydaje mi się że już mam jednego bo coś było dziś na roślince. W sklepie gdzie kupowałam rośliny były ślimaczki, ja roślinki płukałam w nadmanganianie potasu ale nie wiem czy uchronię się przed ślimaczorami. Jakie ewentualnie rybki byście jeszcze radzili?Huh
Bardzo zależy mi na rybkach i innych stworzonkach które nie będą niszczyć roślin.
Akwarium ma cieszyć oko, a rybki bardzo chętnie też podhoduję... Cheesy
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2011, 22:22:39 »

Jeśli chodzi o ławice to: neon innesa, neon czarny, neon czerwony, razbora klinowa, kardynałki, zwinnik jarzeniec, zwinnik blehera, tetra czarna. Jeśli chodzi o ślimaki typu zatoczki to dopiero po jakimś czasie się okaże czy ich nie przemyciłaś.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2011, 16:28:28 »

Agnes76 a ja zaproponował bym Ci coś innego niż neonki jak dla mnie to już oklepane rybki każdy tylko neonki i neonki niestety sam je posiadam ale gdybym miał co z nimi zrobić to na pewno by pływało coś innego u mnie proponuje np jak kolega wyżej napisał zwinnik blehera albo bystrzyk Pereza ,bystrzyk ozdobny,microrasbora galaxy to tylko niektóre propozycje boisz się ślimaków chodź ja sam jestem ich zwolennikiem proponuje rybki otoski pamiętaj też, że helenka też się rozmnaża ale nie tak jak zatoczki pozdrawiam

Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2011, 08:29:02 »

Witaj Agnes. Co do neonek -miałam stadko 30sztuk w 240l- tylko na początku pływały w gromadzie. Później, gdy się już zadomowiły wszędzie ich było pełno, o zbijaniu się w stadko zapomniały( nawet pomimo zagrożenia w postaci dwóch par dorodnych skalarów). Gdzieś ktoś mi powiedział,żeby je żyłką związać, to będa razem pływać Grin.
No,a "lekiem" na ślimaki wszelkiego rodzaju (także i na helenki,ampularie i świderki) są bocje. Ja w 240 miałam coraz bardziej znaną bocję striata- 3 sztuki. Swietne,bardzo wesołe rybki wiecznie głodne ślimaków. Polecam

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: