Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do azji 144 litry  (Przeczytany 1282 razy)
maciuleczek
Zainteresowany
**

« : Styczeń 22, 2011, 13:36:39 »

Hej

Chciałbym założyć akwarium z rybkami z azji. Nie mam konkretnego rodzaju zbiornika tej Azji, ale parametry planuję utrzymywać mniej więcej takie jakby były łagodnie płynącą rzeka. Wymiary zbiornika 80x40x45 litraż 144 litry.

PH około 7, może do 6,5 PH, woda średnio twarda, strumień wody coś pomiędzy średnim a silnym, temperatura około 24-25 stopni.

Dno - pod spodem trochę torfu dla roślin, na to drobny żwir. Mam duży kawałem pięknego drewna dębowe z licznymi kryjówkami w środku i wokół które zajmie mi około 1/2-2/3 dna (na nim są miejsca aby przyczepić rośliny). Do tego gdzie się da roślinki - kilka wysokich po bokach, mech jawajski i na górze mało ale trochę roślin pływających. Będzie tez miejsce wolnej przestrzeni przy dnie.

Zaplanowałem taką obsadę i czekam na konstruktywną krytykę bądź potwierdzenie że jest ok :

1) na dół bocja pręgowana x 4-5

2) prętnik karłowaty 1 samiec, 2 samice

3) gurami jakieś 1 samiec 2 samiczki. Myślałem albo nad mozaikowym abo nad miodowym albo trójbarwnym.

4) sumik szklisty x 5-6

Co myślicie ? Akwarium dopiero za dwa dni będzie zalane, więc czasu mam jeszcze z 2-3 tygodnie.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 13:38:23 wysłane przez maciuleczek » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2011, 14:56:51 »

Obsada dobra za jednym wyjątkiem, nie polecam łączenia gurami z prętnikami.
Gurami bywają dosyć agresywne w czasie tarła, podczas karmienia też mogą zdominować prętniki.
Zbiornik nie jest duży a gurami podczas tarła potrafi "obserwować" z gniazda to co dzieje się w jego promieniu obejmując znaczna powierzchnie zbiornika. No i najważniejsze, gurami rosną spore - przekraczają 10cm a prętniki dochodzą do 7cm więc miejsca moze zabraknąć.
Reszta jest ok.
Ja wybrałbym prętniki w liczbie 1+3.
Rosną mniejsze i są mniej agresywne od gurami.

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2011, 15:08:42 »

bardzo dziękuję za odpowiedź Smiley

też mam ten dylemat z łączeniem gurami i prętnika i masz rację to za małe akwarium, żeby je połączyć ze sobą. Mam więc pytanie. Jaką dać rybę która by mi przeywała głównie w górnej części zbiornika ?Bo bocje wiadomo będą przy dnie, sumiki w środku, ale bliżej dna, prętniki zachaczą o górę ale to też głównie środek akwarium. Więc u góry będzie pusto. Co proponujesz/proponujecie ?

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2011, 15:43:24 »

Jaką dać rybę która by mi przeywała głównie w górnej części zbiornika ?
Myśle, że niepotrzebnie selekcjonujesz ryby wg podziału góra - srodek - dół.
Praktycznie żadna z ryb nie trzyma się ściśle określonych partii wody - gurami też pływają po całym akwarium.
Jeśli zależy Ci na czymś typowo przypowierzchniowym, możesz pomyśleć o szczupieńczykach tylko nie wiem czy jak podrosną, nie będą atakowały innych ryb...

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2011, 21:14:33 »

Myśle, że niepotrzebnie selekcjonujesz ryby wg podziału góra - srodek - dół.
Praktycznie żadna z ryb nie trzyma się ściśle określonych partii wody - gurami też pływają po całym akwarium.
Jeśli zależy Ci na czymś typowo przypowierzchniowym, możesz pomyśleć o szczupieńczykach tylko nie wiem czy jak podrosną, nie będą atakowały innych ryb...

oj tam wiadomo iż ryby denne czasem tez popłyna do góry. Jednak większość czasu spędzają jednak przy dnie. Poszukuje takich, które duża część czasu spędzają u góry zbiornika, ale wiadomo że będa tez niżej pływały.

Szczupieńczyki są niezłą opcją. Jak polecacie je chodować - jakie zestawienie? do mojej powyzszej obsady. I który gatunek zżyje sie z powyższymi rybkami ?

i zastanawiam się także nad bojownikiem nachetniej szmaragdowym ale do tej pory w Wawie go nie spotkalem. Ewentualnie syjamskim. Co o tym myslicie ? jakies problemy jakbym dał 1 samca i 2 samiczki ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 21:34:39 wysłane przez maciuleczek » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2011, 21:58:20 »

Ja bym nie mieszał 2 rodzajów ryb labiryntowych.
Niepotrzebnie komplikujesz, dno masz fajnie obsadzone, masz ryby ławicowe w postaci sumików i masz ryby labiryntowe w postaci prętników. Wg mnie to w pełni wystarczy bo baniaczek jest mały.
Co do szczupieńczyków to zestawienie samiec + dwie - trzy samiczki powinno być ok.
Większa ilość może walczyć.
Ryby się raczej nie polubią, istnieje za to spora szansa, że szczupieńczyki będą atakować reszte obsady.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: