Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: La Rambla [54l]  (Przeczytany 11516 razy)
maffdet
Nowy
*

« : Styczeń 24, 2011, 09:49:14 »

akwa wym.: 60x30x35

oświetlenie: aquastar 24W, gro-lux 24W
podłoże: pro-soil
nawożenie:  easycarbo, K2SO4

rośliny:
eleocharis parvula,
hygrophila polysperma,
limnophila aromatica,
sagittaria,
... i in.

obsada:
Tateurndina ocellicauda (1+1)
Paracheirodon simulans (ok.15)

Zbiornik przeszedł całkowity restart. Jest świeżutki, ma około 3 tygodni.

« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2013, 15:55:45 wysłane przez maffdet » Zapisane
Fear28
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2011, 10:01:03 »

Ładnie i przejrzyscie,troszkę łysawo jak narazie ale to przecież początek Smiley Zobaczymy co bedzie pózniej Smiley

Mój Zbiornik: 124 L +Pokrywa
Filtracja:  JBL E701 700L/h
Światło:  1x20W Flora-Glo  1x20W Aqua-Glo
Temp:    Grzałka Tetra-Tec 100W z termostatem
Napowietrzanie: Brzęczyk SERA + Kamień napowietrzający
Podłoże: żwirek
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2011, 10:35:34 »

Ładnie i przejrzyscie,troszkę łysawo jak narazie ale to przecież początek Smiley Zobaczymy co bedzie pózniej Smiley
I już na początku skucha. Przede wszystkim skalary w 54 litrach to porażka i nieważne że "tymczasowo", zbrojniki w 54 litrach to kolejna porażka. I tu trzeba z cała pewnością dokonać korekty obsady.
Ponadto: Trzymanie pary bojowników to raczej nie najlepszy pomysł, 54 litry dla molinezji to zbyt mało. Niektóre rośliny raczej do akwarium nie pasują, bo szybko je przerosną, dotyczy żabienicy i lotosa.
No i skoro akwarium funkcjonuje kilka dni, to nie powinny jeszcze w nim pływać ryby.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
maffdet
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2011, 13:41:02 »

Fear dzięki za podniesienie na duchu Smiley widzę że również zaczynasz życzę powodzenia początki są najgorsze, człowiek uczy się na swoich błędach...
Sirius Ty też początkujący, a mimo to dajesz wszystkim śmiałe rady. Jestem otwarta na krytykę, ale od kogoś kto również ma odwagę pokazać innym czego sam dokonał..a fotek Twojego akwa na forum ani słychu ani widu... Smiley a może nie masz wcale baniaczka albo masz 2l z krewetkami Cheesy w każdym razie wolę rady od kogoś kto ma DOŚWIADCZENIE zdobyte porzez PRAKTYKĘ a nie siedzenie na forum i wytykanie innym.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2011, 14:07:04 »

Wiesz, maffdet, to trochę bez sensu przedstawiać swoje akwarium, a potem oburzać się na krytykę. Zwłaszcza, że sama napisałaś, że "komentarze i konstruktwna krytyka jak najbardziej mile widziane." Chyba, że przez konstruktywną krytykę rozumiesz bezrefleksyjne chwalenie. To w takim razie trzeba było sobie może bloga na onecie założyć i wymieniać się komentami z koleżankami.

To, że Sirius niedawno zarejestrował się na forum, nie oznacza automatycznie, że jest początkujący w akwarystyce. Jego uwagi dotyczace obsady są jak najbardziej słuszne. Nie tylko w tym wątku zresztą.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2011, 14:08:09 »

Fear dzięki za podniesienie na duchu Smiley widzę że również zaczynasz życzę powodzenia początki są najgorsze, człowiek uczy się na swoich błędach...
Sirius Ty też początkujący, a mimo to dajesz wszystkim śmiałe rady.
Zgadzam się z Tobą w zupełności - mimo ponad 11-letniego stażu akwarystycznego, nadal uważam się za początkującego, ponieważ akwarystyka co jakiś czas czymś mnie zaskakuje i zadziwia.
Jestem otwarta na krytykę, ale od kogoś kto również ma odwagę pokazać innym czego sam dokonał..a fotek Twojego akwa na forum ani słychu ani widu... Smiley a może nie masz wcale baniaczka albo masz 2l z krewetkami Cheesy
Ja również jestem na krytykę otwarty. Na każdą. I wartości krytyki nie mierzę faktem, czy ktoś ma/ pokazuje zbiornik czy też nie, dla mnie liczy się doświadczenie. Tytułem wyjaśnienia. Posiadałem akwarium 375 litrów. Niestety przeprowadzka "na nowe" i konieczność wykonania całościowo prac wykończeniowych (wyobraź sobie mieszkanie kupione od dewelopera - będziesz wiedzieć jako ogrom prac trzeba wykonać) zmusiła mnie do sprzedania zbiornika wraz z osprzętem w październiku ubiegłego roku. Z uwagi na to, że kupione mieszkanie do apartamentów się nie zalicza, w lutym stanie szkło o wielkości 200 litrów - na większe miejsca niestety nie będzie. A szkoda...
w każdym razie wolę rady od kogoś kto ma DOŚWIADCZENIE zdobyte porzez PRAKTYKĘ a nie siedzenie na forum i wytykanie innym.
Przepraszam, za krytykę. Wiedz jednak, że prezentując swój zbiornik "narażasz" się na najprzeróżniejszą krytykę - zarówno tą konstruktywną jak i tą typowo złośliwą. Ja swoją wyraziłem moim zdaniem konstruktywną, choć pewnie ton mojej wypowiedzi mógłby być inny. A był taki jaki był, ponieważ mój przedmówca uznał, że:
Ładnie i przejrzyscie
nie zwracając uwagi na obsadę czy dobór roślin. Stąd moje stwierdzenie "skucha" - tu miałem na myśli obsadę.
Jeszcze raz przepraszam, że skrytykowałem - więcej nie będę. Wiedz, że pewnie znajdą się tacy, którzy napiszą ci to co ja, tyle że dobór słów może będzie inny. Cukrować z całą pewnością nie mam zamiaru.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2011, 14:09:57 wysłane przez Sirius » Zapisane

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Leśny
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2011, 17:24:11 »

Jak dla mnie to jest bardzo słabe  Tongue Przy tym oświetleniu to niektóre rośliny padną (np: cabomba,lotos),pistia zupełnie nie potrzebna bo zasłania tylko światło,podłoża jest zdecydowanie za mało (szczególnie dla żabienic),podłaże jest za jasne i za drobne(nadaje się do tanganiki) i szybko się zasyfi,rośliny posadzone jakoś bez ładu bez podziału na plany  Tongue,co do obsady to zostało już powiedziane. Wystarczy poprzeglądać forum i podejrzeć jak to robią inni. Życzę powodzenia Wink

PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2011, 18:26:17 »

Aż bać sie krytykować.....twoje akwarium.To co napisał  Sirius jak najbardziej słuszne,mimo lat człowiek nie może spocząć na laurach,że wszystko wie,Ja też miałem wiele akwarii,zaczynałem ,gdzie nie było gotowych oswietleń,pompkę się robiło z silniczka od magnetofonu,nie stosowało się nawozów i innych rzeczy.Teraz w dobie internetu ,łatwiej jest o wiedzę akwarystyczną,mimo to krytyka innych, niektóre osoby porusza.Ja też mam mało postów, co nie znaczy że jestem zielony,a niektórych forumowiczów mógłbym być ojcem.Jestem codziennie na forum ale czytam co mnie interesuje,i biorę wiadomości do siebie.Jeżeli jedna osoba pisze że jest coś żle,i następna,to warto się zastanowić,i zasięgnąć większej wiedzy na dany problem,a się nie obrażać.Życzę powodzenia w akwarystyce,jest to zajęcie dla cierpliwych,więcej pogody ducha,pozdrawiam.

240l Malawi
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2011, 19:24:47 »

Jak dla mnie początek nawet nawet. Jaka masz swietlówke markową czy no name?
Nie ma co sie burzyć bo ja tez robiłem błędy trzymajac paletki w 112 litrach ale naprawilem ten błąd ktory mi sie odwdzięczył w postaci obserwowania zalotów składania ikry a wkoncu małych paletek. Wiec cierpliwosc i determinacja sie opłaca.
Poczytaj i ponaprawiaj błędy jak z tymi skalarami, nie wiesz jakie ryby mozesz mieć to zapytaj.
Co do tego ze rosliny powychodzą to niedokonca sie zgodze przy takiej swietlówce rosliny nie będa rosnąc wiem bo moja dziewczyna na podobne i rośliny sobie poprostu stoją. Zdrowe zielone ale nie rosną.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2011, 07:52:43 »

Witaj w loży szyderców Grin

Powiem tak- pamiętam swój pierwszy baniak i uważam,że Twój jest o niebo lepszy. Przepiękny  ten żwirek kwarcowy (bardzo jestem ciekawa,jak będzie z utrzymaniem czystości) ,a na niebieskim tle bardzo ładnie odznacza się soczysta zieleń roślin. No właśnie - rośliny - jeżeli te duże żabienice zastąpisz czymś mniejszym baniak od razu zyska wrażenie większego i głębszego ,niż jest w rzeczywistości.
Widzę,że paprotnicę dałaś na korzeń - wygląda rewelacyjnie, aczkolwiek  nie wiem,czy będzie tam rosła...niech może wypowie się ktoś z przedmówców z latami doświadczeń akwarystycznych na koncie. A...las nurzańców świetny,bardzo ładnie zamaskowałaś nim filtr.
Co do lotosa- to bardzo dziwna roślina- jednej wystarczy szczątkowa ilość światła , by czuć się znakomicie, innej nawet 0,8w/l nie pomoże, więc tu byłabym ostrożna z sądami...dla pewności możesz wsadzić mu pod nogi kulki gliniano-torfowe.
No i wreszcie obsada- zgadza się -skalary zbyt duże do 54l, bojownikowi dokup jeszcze minimum jedną babę -czyli harem :1+2. Zbrojniki , jeśli młode- mogą pomieszkać w 54, ale gdy podrosną trzeba będzie je wydać. Będzie im ciasno,a na dodatek- zdemolują Ci akwa.
No i cóż- życzę powodzenia, wytrwałości, cierpliwości i czekam na zdjęcia...baniak ma potencjał,więc wiem, że jeszcze niejednemu szczęka opadnie Cheesy

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
maffdet
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 28, 2011, 14:05:54 »

Sirius - rozumiem zatem skąd Twoje czepialstwo, remont to rzeczywiście stresujące zajęcie. Skalary trafiły do mnie przejściowo, groziło im spuszczenie w kiblu przez nieodpowiedzialnego właściciela. A sądzisz, że w sklepach zoologicznych choć tymczasowo mają lepiej?? Grin
Chodys, niestety nie wiem gdzie sprawdzić markę świetlówki, co prawda była niedawno wymieniana ale nie mam bladego pojęcia co to. Chyba kupię coś mocniejszego tylko nie wiem czy znajdę o tych wymiarach..
Antosia raczej przed Lożą Szyderców  haha  Grin więc jeśli chodzi o żabienice to masz rację, niestety bardzo spodobały mi się no i kupiłam zbyt spontanicznie. Teraz rozrosły się makabrycznie upchałam je za korzeń i czekam aż powędrują do większego baniaka  Roll Eyes Z paprotnicą na korzeniu to tylko eksperyment, narazie radzi sobie. Lotosy narazie malutkie przyjęły się napewno dwa wypuszczają listeczki, trzeci chyba choruje..pokryła go pleśń, jest już po kąpieli w soli ale nie wiem czy mu nie zaszkodziła Sad
na żwirku narazie nie widać wcale zanieczyszczeń ale poczekam jeszcze z osądem Smiley
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #11 : Styczeń 28, 2011, 14:17:06 »

maffdet - czepialstwo Siriusa ? Daje Ci proste i prawdziwe rady jak i co powinno być..

A sądzisz, że w sklepach zoologicznych choć tymczasowo mają lepiej?? Grin
Widać, że należysz do tych co "maja rybki" a nie jest to ich pasją Wink Co do zoologicznych, to wydaje mi się, że Ty nie jesteś zoologiem tylko jednostką, której nie zależy tylko na sprzedaży. Z deszczu pod rynnę Wink)
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 28, 2011, 14:39:13 »

Chodys, niestety nie wiem gdzie sprawdzić markę świetlówki, co prawda była niedawno wymieniana ale nie mam bladego pojęcia co to. Chyba kupię coś mocniejszego tylko nie wiem czy znajdę o tych wymiarach..

tutaj masz pokazane gdzie jest napis.
Z wymianą swietlówki na mocniejsza to nie taka prosta sprawa bo jeszcze musisz statecznik wymienić.Jak mocniejsza to i dłuższa a najlepiej dołozyc poprostu jeszcze jedną ale to juz sie wiąze z kosztami.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
maffdet
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 02, 2011, 08:41:44 »

Świetlówka PHILIPS AQUA RELLE 15W, chyba narazie wystarcza, albo moje roślinki nie są dość wymagające bo intensywnie rosną. Pozbyłam się prawie wszystkich żabienic, Antosia chyba się cieszy z nowego nabytku Smiley W każdym razie rzeczywiście nie pasowały do tak małego baniaczka. Póki co szykuję się do zmiany obsady, niestety wstrzymuje mnie poszukiwanie domku dla skalarów, molinezji i zbrojnika...
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Luty 02, 2011, 15:22:35 »

.... Skalary trafiły do mnie przejściowo, groziło im spuszczenie w kiblu przez nieodpowiedzialnego właściciela....

zawsze się tak dzieje "że właśnie ktoś mi dał dwa skalary ... "  Cheesy
ja też na początku trzymałam dwa skalary, złotą rybkę i parę innych rybek w 54l, też miałam wiadro zimnej wody na głowie, ale duma poszła do kieszeni i wprowadziłam zmiany (kupiłam 5x większe akwarium dla skalarów  Grin

250l towarzyskie
60l krewetki RC
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: