Antosia
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #15 : Luty 05, 2011, 10:24:47 » |
|
.... Skalary trafiły do mnie przejściowo, groziło im spuszczenie w kiblu przez nieodpowiedzialnego właściciela....
zawsze się tak dzieje "że właśnie ktoś mi dał dwa skalary ... " ja też na początku trzymałam dwa skalary, złotą rybkę i parę innych rybek w 54l, też miałam wiadro zimnej wody na głowie, ale duma poszła do kieszeni i wprowadziłam zmiany (kupiłam 5x większe akwarium dla skalarów ) u Maffdet zachodzą zmiany...wielkie zmiany. Skalary już w nowym, znacznie większym domu,więc możesz być spokojna . Nawiasem mówiąc- piękny ten w Twoim avatarze. No,a wracając do 54l Maffdet- gdy skończy robić "porządki" w baniaku,mam nadzieję, że zdecyduje się pokazać Wam swoje stare/nowe akwa...a jeśli się wszystko uda tak, jak założyła- będzie na co patrzeć:)
|
|
|
|
Pozdrawiam. Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
|
|
|
maffdet
Nowy
|
|
« Odpowiedz #16 : Luty 11, 2011, 16:23:42 » |
|
jasne jasne póki co walczę z herbacianym kolorem mojej wody, torf z podłoża paskudnie barwi
|
|
|
|
|
|
|
maffdet
Nowy
|
|
« Odpowiedz #17 : Luty 17, 2011, 14:00:40 » |
|
Nowi mieszkańcy
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany
Akwarystyka i Bonsai
|
|
« Odpowiedz #18 : Luty 17, 2011, 14:28:08 » |
|
Pstryknęła byś zdjęcie całości? Razborki ładne, a i zielenina widzę że całkiem ładnie wygląda.
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #19 : Luty 17, 2011, 14:53:49 » |
|
Całkiem niezła metamorfoza, do poprzedniego stanu zbiornika.Jak mój poprzednik,dobrze by było zobaczyć zbliżenie całego baniaczka.
|
|
|
|
240l Malawi
|
|
|
maffdet
Nowy
|
|
« Odpowiedz #20 : Luty 18, 2011, 08:04:09 » |
|
miło że zaczyna się podobać mnie niestety ciągle coś nie pasuje, przestawiam i przestawiam te krzaki ale nie mogę nic fajnego z nich ułożyć. Zastanawiam się czy nie dodać parę skałek.. jutro cyknę zdjęcie całości może ktoś coś doradzi
|
|
|
|
|
|
|
maffdet
Nowy
|
|
« Odpowiedz #21 : Luty 19, 2011, 19:59:01 » |
|
przepraszam za marnej jakości zdjęcie, niestety robione komórą. Akwarium wciąż jeszcze obrasta. Jak dotąd oszczędzałam nawóz, roślinki dostawały tylko potas, glonów i innych paskudztw brak. Od przyszłego tygodnia planuję wprowadzić CO2 w płynie. Moim marzeniem jest stworzenie czegoś na wzór alejki lejdejskiej. Niestety przede mną jeszcze daleka droga, akwarium wyglada jak wygląda. Nie jestem jeszcze zadowolona, może doradzicie co zmienić, poprawić, wywalić, dosadzić? Póki co, zostawiam zdjęcie i idę się wstydzić.
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany
Akwarystyka i Bonsai
|
|
« Odpowiedz #22 : Luty 19, 2011, 21:41:46 » |
|
Zaczyna się robić ładnie i przyjemnie. Wszystko zmierza w dobrym kierunku.
|
|
|
|
|
|
|
maffdet
Nowy
|
|
« Odpowiedz #23 : Luty 22, 2011, 18:28:43 » |
|
Dzięki bardzo cieszy jak te roślinki z dnia na dzień rosną. Chciałam zacząć dolewać easy carbo, niestety nie udało mi się jeszcze kupić, w sklepie zoologicznym w zamian zaoferowali mi węgiel aktywny że niby to to samo, bo to węgiel i tamto węgiel
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany
Akwarystyka i Bonsai
|
|
« Odpowiedz #24 : Luty 22, 2011, 19:04:15 » |
|
Dzięki bardzo cieszy jak te roślinki z dnia na dzień rosną. Chciałam zacząć dolewać easy carbo, niestety nie udało mi się jeszcze kupić, w sklepie zoologicznym w zamian zaoferowali mi węgiel aktywny że niby to to samo, bo to węgiel i tamto węgiel To nie jest to samo. Zmień sprzedawcę - ten Cię oszukuje. Jeśli chodzi o Easy Carbo to na stronie Aqua-Art w ich sklepie możesz kupić tańszy odpowiednik - też węgiel w płynie. Znajomy już stosuje od około 2 tygodni i jak na razie nie narzeka.
|
|
|
|
|
|
|
maffdet
Nowy
|
|
« Odpowiedz #25 : Marzec 14, 2011, 13:43:51 » |
|
Stan akwarium po dwóch miesiącach przesadzania, przycinania i znowu przesadzania i przycinania. 14 III 2011 Roślinki niby rosną jednak nie jest to jakieś oszałamiające tempo. Cały czas zastanawiam się nad dołożeniem dodatkowej świetlówki, niestety w pokrywie nie bardzo jest miejsce
|
|
|
|
|
|
|
maffdet
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 14, 2011, 20:34:32 » |
|
Od miesiąca funkcjonuje dodatkowa świetlówka, warto było, roślinki ruszyły jak na drożdżach
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #27 : Lipiec 09, 2011, 00:29:08 » |
|
sądzę, że bardzo pomogłoby tu zagęszczenie roślin trzeciego planu i ujednolicenie pierwszego. Boki są ładnie zarośnięte i podoba mi się tam sam dobór roślin, więc tu nic bym nie ruszał. Zająłbym się heterką i dużym heńkiem z trzeciego planu. Te rośliny ewidentnie domagają się zagęszczenia. Przytnij je, a ścięte szczyty obsadź obok. Hemianthus to jedna z najbardziej plastycznych roślin-po zagęszczeniu można go formować w dowolne kształty dopasowując je do potrzeb aranżacji. Heterka też ładnie się układa po zagęszczeniu. Aromatica będzie tworzyła tam ładny czerwony kontrast dla zieleni tych poprzednich. Taki mały zbiornik nie bardzo nadaje się na tworzenie trzech planów. Są oczywiście osoby potrafiące wykrzesać głębię z jeszcze mniejszych baniek, ale tu pozostawiłbym tylko heterkę i heńka na trzecim, a tuż przed nimi obsadziłbym coś drobnego, trawnikowego. Sagittaria jest tu zdecydowanie za duża, nie wspominając już o ehinodorusie. Wyłaniająca się gdzieś zza nich h.polysperma i limnofilia sessiliflora to rośliny typowo trzecioplanowe i to do dużo większych baniek. Tu za dużo z nimi nie zdziałasz, więc najlepiej zamień na coś mniejszego. Może eleocharisa parvulę, lub tenelusa? Coś drobniejszego w każdym razie. Czyli podsumowując-boki są świetne! Trzeci plan do zagęszczenia. Środkowa część pierwszego (i teoretycznie drugiego) do połączenia w jedno i obsadzenia czymś i drobniejszym. Możesz też pomyśleć o jakimś mchu na kamole i będzie PIKNIE Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
maffdet
Nowy
|
|
« Odpowiedz #28 : Lipiec 09, 2011, 20:12:12 » |
|
Vento serdecznie dziękuję za rady :-) coś mi nie pasowało a teraz już wiem co, niestety zdaję sobie sprawę że jeszcze długa droga przede mną żeby móc wreszcie usiąść z dumą przed baniaczkiem. Póki co zaczynam wprowadzać zmiany zgodnie z radami i chyba rzeczywiście zdecyduję się na eleocharisa parvulę, już wcześniej o nim myślałam, nadaje takiej jakby to określić... "miękkości" jeszcze raz dzięki
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #29 : Lipiec 09, 2011, 20:48:05 » |
|
zawsze chętnie pomogę Oczywiście moje rady, to jedynie subiektywna wizja tego jak baniak mógłby wyglądać. Możliwości jest mnóstwo-najważniejsze są chęci i podejmowanie prób. Trochę cierpliwości też ie zawadzi Powodzenia!
|
|
|
|
|
|
|
|