Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: choroba ryby  (Przeczytany 2264 razy)
maciuleczek
Zainteresowany
**

« : Styczeń 25, 2011, 18:22:55 »

hej

Cięzko mi jak na razie ogarnąć te wszystkie choroby więc proszę o radę.
co to za choroba i jak się ją leczy?

samiczka gupika straciła kolory, tylną płetwę ma lekko postrzepiątą, jest anemiczna, choć spożywa pokarm, utrzymuje się albo u góry przy tafli wody albo koło filtra w ukryciu też u góry. To samo było z samczykiem kakadu który niestety mi dzisiaj umarł.

woda jest klarowna, ph między 7 a 7,5, twardość ogólna 12. temperatura 24-25 stopni. Akwarium ma miesiąc i systemtycznie obniżam ph i twardośc wody. nawożone easy carbo.

Jeśli wiecie co to za choroba, to od razu poprosiłbym na pytanie jak ją leczyć. Najlepiej w kwarantannie, bo mam sumiki szkliste, które ponoć nie lubią chemii w wodzie.

z góry dziękuję za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 18:24:45 wysłane przez maciuleczek » Zapisane

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2011, 18:26:34 »

Może ma pasożyty,a czy jest opuchnięta,ma zachwianą równowagę ?
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2011, 18:33:15 »

równowaga w porządku. Opuchnięta  nie bardziej niż identyczna inna samiczka - zdrowa. Samiec kakadu nie był opuchnięty ale pod koniec pływał do trochę ukosem do góry, ale 95% czasu ok tylko ukrywał się w koncie. Jakieś jeszcze informacje potrzebujecie ?

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2011, 18:44:07 »

Kakadu mógł mieć problem z pęcherzem pławnym.Jeśli możesz to daj zdjęcie tej rybki.
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2011, 19:05:49 »

to ta duża samiczka co jest na pierwszym planie. Porównaj do tej drugiej z jaskrawszymi kolorami ale wielkością i rodzajem identyczną.

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2011, 11:02:40 »

ktoś pomoże ? Na tym filmiku ta samiczka dość żywa. Jednak dziś zaobserwowałem dalsze postrzępienie płetwy ogonowej. Pływa i je nadal normalnie. Nie mam gatunków ktore obgryzałyby płetwy. Zresztą ta płetwa jest wyblakła.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2011, 21:31:03 »

Akwarium ma miesiąc i systemtycznie obniżam ph i twardośc wody. nawożone easy carbo.

W jaki sposób obniżasz ph i twardość?

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 26, 2011, 21:59:58 »

mam w domu  filtr Brity którym filtruję wodę aby ją pić - wymieniam regularnie wkład filtrujący. Ale filtruję ją także aby podmieniać rybkom wodę - oczywiście po przefitrowaniu odstoi ona z 2 doby i dopiero wtedy ją wlewam. Na początku do akwarium wlałem zwyczajną kranówę, odstała ona odpowiedni czas i dopiero potem rybki wpuściłem.

Kranówa bez filtra jak to w Warszawie ma około 7,5-8 ph a twardość 13-14 n. Przefiltrowana ph 6-6,5, a twardość 9-10 n.

Zastanawiam się nad tą rybką. Ogon ma coraz bardziej postrzępiony, ale zachowuje się w większości czasu jak inne ryby. Pomyślałbym, że coś podgryza jej ten ogon, ale opróćz posptrzępienia ma ona go wyblakłego, więc ta opcja nie wchodzi w grę.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: