Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [bojownik] puchlina lub posocznica :( Pilne!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [bojownik] puchlina lub posocznica :( Pilne!  (Przeczytany 3790 razy)
trilia
Nowy
*

« : Styczeń 25, 2011, 21:23:15 »

Pilnie proszę o poradę!

Akwarium 54l, żwir, korzenie i kokos, roślinki żywe. Filter i grzałka oczywiście. 26-27*C
Zbyt wysokie ph. Jestem w trakcie obniżania.
Podmiana wody raz na półtorej tygodnia, częściowo wodą destylowaną.
1 bojownik
6 furcatusów (wiem że mało, próbuję dokupić)
1 krewetka filtrująca
5 krewetek amano
1 krewetka tiger (bo mi przez przypadek zapakowali w zoologu :/ )

Mój bojownik mocno spuchł, łuski mu sterczą i nawet na grzbiecie ma w nich ubytki. Jest apatyczny i nie ma apetytu. Odizolowałam go. Jutro kupię dla niego leki. Uważam, że i tak padnie, ale mam zamiar spróbować go leczyć.
Pozostałe ryby nie wykazują żadnych oznak. (Lub nie widzę ich, bo te rybki są dużo mniejsze.) Ale jeden z furcatusów jest dziwnie chudy.

Problem:
podobno powinnam podać zieleń malachitową (czy coś takiego) do akwarium ogólnego. Czy to mi nie powybija krewetek? Poradźcie, co robić?

Zaznaczam, że nie mam szpitalika i nie jestem w stanie wszystkich ryb przenieść by odkazić akwarium.
Prawdopodobnie wiem też co jest przyczyną choroby: 1) bojownik nie jest najmłodszy 2) podejrzewam że ma martwicę płetw, ale takiego go kupiłam a nie jestem w stanie mu odciąć zbielałych końcówek. Martwe obszary nie są zbyt duże i nie postępowały od czasu zakupu. 3) przekarmienie. Mieszkam w akademiku, na co dzień mama karmi rybki. Do tej pory tak nie przesadzała :/

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i porady co do mojej sytuacji  Cry

Update:
Zauważyłam w zbiorniku, do którego go odłowiłam, odchody. Zupełnie normalne. To jest sens go ratować czy nie w końcu?  Sad
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2011, 12:43:35 wysłane przez trilia » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: