Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zaszczuta bojowniczka  (Przeczytany 4276 razy)
Radan
Nowy
*

« : Styczeń 28, 2011, 11:46:16 »

Witam! Mam problem z samiczką bojownika. W zbiorniku 112L posiadam dwie samiczki i jednego bojownika, 11 neonów czrwonych i 2 zbrojniki. Samiczek miałem 3 ale jedna okazała się być samcem a jak wiadomo dwa samce w jednym baniaku to jest sajgon. Niestety musiałem oddać jednego. Jednak teraz pojawił się problem. Samiczka czerwona jest zaszczuta prze drugą. Cały czas leży na żwirku i płynie szybko do góry tylko po powietrze i po jedzonko. Mam pytanie czy jest sens dokupić jeszcze dwie młode sztuki aby rozdielić troszke napięcie? Boje się że dwie małe sztuki mogą nie przetrwać. Bojownik czasem pogoni jedną i drugą ale jakoś specjalnie się nad nimi nie pastwi. Co robić?

« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2011, 11:49:34 wysłane przez Radan » Zapisane

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2011, 11:50:35 »

Samiczka od samiczki dostaje? Hierarchie sobie ustalają.. Jak trochę dostanie to nic jej nie powinno być. Duży zbiornik więc mają gdzie się skitrać. Podsumowując zostaw tak jak jest.
Radan
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2011, 11:55:19 »

Dzięki za ekspresik  Cheesy. Troszkę się o nią boje bo niewesołą ma sytułacje. Co do chowania się to jeszcze ma 4 kryjówki z kokosów. Przeczytałem na tym forum że ryba może zdechnąć od samego stresu. Dylemacik!

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2011, 12:18:14 »

Bojownik? Never ever..
To jest ryba pancerna praktycznie Smiley)
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2011, 13:13:24 »

Nie zależnie od ryby stres może ją zabić. Ja miałam coś takiego, że samiec mi wpłynął to jednej z dziurek w zamku i nie mógł się wydostać, aż cały zamek skakał. Moja mama zaczęła go ciągnąć za ogon, aż go wyciągnęła. Miał zdarte łuski na grzbiecie, było widać mięso, po 2 dniach leżenia pod powierzchnią na roślince zdechł.
Myślę, że jeśli zrobi się bardzo agresywnie to musisz rozdzielić samiczki. Bojowniki to ryby o ostrym temperamencie. Ich walki czasem doprowadzają do śmierci choćby z wycieńczenia.  Sad

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2011, 13:18:45 »

Akwarystycznie  - z całym szacunkiem, ale skoro było mu widać "mięso" to chyba nie ze stresu prawda?
Ja nigdy nie odławiałem żadnych bojowników, a samice się czasem tłukły jak trza.. I nic sie nikomu nie stało, po ogonki odrosły , łuski się zagoiły i ok. Z wycieńczenia?
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2011, 13:22:30 »

Ta historyjka była tylko tak napisana, dla tych co są ciekawi. Z wycieńczenia, bo walki mogą trwać długo, cały dzień, a one się biją. Ryby to baaaardzo delikatne stworzonka więc łatwo mogą zdechnąć.

("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2011, 13:25:58 »

Mimo wszystko nie bojownik..
Sama widzisz, trzymany w kubku - żyje , mój znajomy (jeszcze przed moja interwecją bo po niej powiedziałem, żeby oddał rybę) trzymał bojusia w jakimś 5l akwarium, przy oknie i woda miała temp. 14 stopni Wink Bo to zima była.. I jednak żyła..
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2011, 13:35:35 »

. Ryby to baaaardzo delikatne stworzonka więc łatwo mogą zdechnąć.

Nie masz racji.
Oczywiście są gatunki 'delikatne".Większość jednak jest bardziej wytrzymała niż nam się wydaje.
Przykładów jest mnóstwo. Wystarczy przejrzeć dział nasze akwaria.
Ryby trzymane są w różnych, czasami ekstremalnych warunkach.
Nie pochwalam tego, co nie zmienia jednak faktu, że aby większość ryb padła trzeba naprawdę się postarać.

Pzdr

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2011, 14:16:07 »

Ale czy ryby są bardziej wytrzymałe od np. konia, kota, psa? Nie wydaje mi się. Pod tym względem oceniałam sytuacje. To, że są trzymane w takich warunkach to męczenie ich tyle, że my nawet sobie sprawy nie zdajemy, że czasem im się coś dzieje, bo ryba nam nie powie, nie umie mówić. Wystarczy przewrócić kulę i ryba zaraz zdycha.

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #10 : Styczeń 28, 2011, 14:20:58 »

Akwarystycznie, ale mówimy tutaj zupełnie o czym innym Smiley Ryby, to nie kot, pies czy koń.. Bo oczywiście, że nie są.
Co do warunków tak samo nie są dobre, np. w zoologach ale ani ja, ani emperor ani nikt inny na pewno tego nie pochwala. Dlatego, gdy ktoś ma coś nie tak jeśli chodzi o obsadę mówimy oddaj to to i to. Ryby nie mogą same, za siebie decydować i to nie one urządzają akwarium tylko my dlatego trzeba wziąć pod uwagę ich wymagania .
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 28, 2011, 14:24:03 »

Ale czy ryby są bardziej wytrzymałe od np. konia, kota, psa? Nie wydaje mi się. Pod tym względem oceniałam sytuacje. To, że są trzymane w takich warunkach to męczenie ich tyle, że my nawet sobie sprawy nie zdajemy, że czasem im się coś dzieje, bo ryba nam nie powie, nie umie mówić. Wystarczy przewrócić kulę i ryba zaraz zdycha.

Mógłbym z Tobą polemizować i to bardzo długo.
Nie będę jednak zaśmiecał wątku autorowi.
Jeżeli chcesz porozmawiać o wytrzymałości ryb i symptomach "gdy coś się dzieje rybom" zapraszam na PW

Pzdr

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Radan
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 30, 2011, 17:48:19 »

Dzięki za ożywioną dyskusję ale generalnie tylko thunderdome cośdoradził. Czyli dokupienie jeszcze dwóch samiczek to zły pomysł. Przerybienie raczej nie grozi, może jednak warto spróbować?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 30, 2011, 23:14:47 »

jesli nie masz dużo ryb to mozesz dokupić 2 samiczki, agresja rozłoży się równomiernie na wszystkie, możesz też zrobić więcej kryjówek przyda sie pare pistii lub czegos innego co pływa na powierzchni, korzeni i dłuższych łodygowców
Radan
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2011, 07:11:21 »

Dzięki za rady. Dokupiłem troszkę roślinek narazie widze żę chyba pomogło bo bojowniczka ukrywa się w nużańcu olbrzymim. Powinno być dobrze.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: