Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Przygotowanie do EI - pare pytań  (Przeczytany 17711 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Luty 05, 2011, 01:49:22 »

zrób tak jak spider radzi, 25ml w 500ml wody dawkowanie masz w arkuszu do pobrania ( przykładowe na 100l) http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=24715

60 ml otrzymanego roztworu dawkowane na tydzień w twoim akwarium da stężenie ok 0,45 ppm Fe wiec miescisz sie w zalecanych widełkach ( zakładam że podmiany 50%)
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 01:57:05 wysłane przez Pethro » Zapisane
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #16 : Luty 05, 2011, 11:05:53 »

spider też radzi inaczej często też podaje taki skład z kolegą siarą  100ml intermagu na 400ml wody i dawkować 12ml na tydzień czyli 2x5-6ml na tydzień albo 3x 3-4ml i daje to 0,5 ppe Fe i tego składu chciałem się najbardziej trzymać tylko , że ja chce podmieniać 30% wody zacznę startować od małych dawek dobrze obliczyłem?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 11:24:04 wysłane przez Tal » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 05, 2011, 16:32:03 »

To podaj 0,3 ppm Fe i obserwuj zielsko czy dobrze rosnie, czy bombelkuje. Przykładowo z roztworu 100ml micro/400ml H2O dwie dawki po 4 ml w tygodniu

Jak chcesz robić mniejsze podmiany to lepiej trzymaj się mniejszych stężeń, analogicznie cała reszta mniejsze stezenia K do 15 ppm NO3 do 15ppm, PO4 1 ppm Mg tyle by mieć wystarczająco do stosunku Ca ale podobno można to olać i bezkarnie lać 10ppm lub wiecej w razie widocznych niedoborów Mg

Jeszcze jeden plus to to że twoja aromatica powinna być ładnie wybarwiona przy takim dawkowaniu  Wink
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2011, 19:35:45 »

dzięki to podstawę już mam metoda EI jest prosta tak piszę nie trzeba perfekcyjnej dokładności jak wiadomo jest to metoda przybliżonego indexu więc zawsze można zrobić korektę na plus albo minus no ale początki EI troche kłopotu przysparzają są kalkulatory wyliczeń ale wszystko polega na obserwacji roślin bardziej się martwię dystrybucją co2 z bimbrowni  jakoś te czasy pracy zacieru są różne. A aromatica prosi się już o nawóz EC w zwiększonych dawkach jedynie na tą roślinkę u mnie źle podziałał reszta roślinek poszła do góry. Muszę poczytać trochę o przycinaniu bo widzę, że mója Paprotnica szerokolistna trochę za bardzo się rządzi po akwarium Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 05, 2011, 23:02:19 »

ja bym sie pozbył paprotnicy na rzecz czegoś nad czym da sie zapaponawać, n ei nie nadążysz jej przycinać  Wink 

jak chcesz w tym mejscu paproć to moze bolbiltis ? albo jakieś łodygowce które mżna ładnie formować ( rotale, micranthemum , didiplis itp)
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Luty 06, 2011, 22:38:11 »

paprotnicę zredukuje i dokupię jeszcze parę roślinek właśnie zabrałem się za książkę Peter Beck - Rośliny Akwariowe mam w pdf-e te rośliny co polecasz są ładne oczywiście na allegro nic w mojej okolicy nie ma :/ to bym podjechał tak to muszę zamawiać znalazłem przepis na holenderskim jak rozrobić sole osobno jak ktoś by potrzebował baniaczek 112l i 30% podmiany wody:

Możesz wymieszać jak poniżej i po dodaniu do Twojego akwarium 1ml otrzymasz odpowiednio:
KNO3 50g / 500 – 1ml = 0,7ppm + K – 0,47ppm - dozowanie 3x10 ml
KH2PO4 7g / 500 - 1ml = 0,1ppm - dozowanie 3x10 ml
K2SO4 50g / 250 – 1ml = 0,9ppm - jeśli zajdzie potrzeba , powinno wystarczyć z KNO3
Mg sprawdź ile masz w kranie i dosypuj po podmianie do otrzymania w akwarium poziomu 10mg/l-20mg/l. Jedna płaska łyżeczka podniesie jego poziom o ok 5mg/l.

Ps. nieźle zasuwasz z tym licznikiem  Roll Eyes Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 22:44:04 wysłane przez Tal » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 07, 2011, 14:11:37 »

Póki nie ma mrozu mozesz spokojnie zamówić wysyłkę Pocztą Polską, ja całą zimę co jakiś czas cos dokupuje i jeszcze ani razu zmrożone nic nie doszło ..
Książkę czytałem, w poradniku na pierwszych stronach troche przestarzałe info, jeśli lubisz czytać to polecam ci książkę Diany Walstad, fajnie wyjasnia procesy zachodzące w akwarium.
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Luty 07, 2011, 15:44:39 »

masz ja w pdf-e? rzuciłeś okiem na ten skład mieszania soli osobno będzie ok? ja na razie mam zonka miałem jechać po roślinki ale zacisk hamulcowy mi się zapiekł a wczoraj pochwaliłem auto grrr :/

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Luty 07, 2011, 16:08:14 »

mozna pobrać w pdf ale angielską wersję z chomika  Wink

a mieszanke musisz wypróbować to sie dowiesz czy działa, wszystko zalezy od tego ile ci rosliny bedą pobierać na tydzień dlatego kazde akwarium trzeba traktować indywidualnie

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Luty 07, 2011, 16:37:36 »

no właśnie ;-) na chomiku nie mam konta już ale oki jakoś dorwę na necie ..pozdro Wink

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Luty 11, 2011, 00:12:17 »

no i zacząłem zabawę z EI powiedzcie mi z tego co czytałem podawanie mikro i makro można dawkować rano lub wieczorem nie ma to żadnego znaczenia ja podaje mikro przed zgaśnięciem światła na drugi dzień makro również przed zgaśnięciem myśllicie, że to dobry sposób czy macie swoją teorie co do pory nawożenia? pozdro

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Luty 11, 2011, 10:39:12 »

micro i macro nie zaleca się podawać jednocześnie

ja przy codziennym dawkowaniu makro podaje wieczorem mikro rano.

jak tam rosliny poszły na EI lepiej ? Grin

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Luty 11, 2011, 12:04:43 »

hey tomes nie podaje mikro i makro w tym samym dniu zrobię mały tutorial dla kogoś kto chce zacząć zabawę z EI a nie ma ochoty czytać pisać liczyć wszystko na przykładzie akwarium profil 112; a więc:

trzeba zakupić sole(mikro) + nawóż z Intermagu(makro) oczywiście podstawą jest co2 (butla ew. bimbrownia) i światło min 0,5W/L
po zakupie składu soli do EI czyli:
KNO3 - azotan Potasu
KH2PO4 - diwodorofosforan potasu
MgSO4x7H2O - siarczan magnezu

przystępujemy do mieszania i teraz są 2 drogi można mieszać je razem lub osobno a więc:

1 przykład - razem
KNO3            35 gr
KH2PO4            4 gr
MgSO4x7H2O   50 gr (tu trzeba zrobić ukłon do dostawcy wodociągów ile Mg mamy w kranówie)
i wszystko to mieszamy w 500 ml wody destylowanej lub RO polecam ciemną butelkę

2 przykład - osobno(:
KNO3      50g/500 ml - 1 ml = 0,7 ppm + K - 0,47 ppm - dozowanie 3x na tydzień po 10 ml
KH2PO4      7g/500 ml - 1 ml = 0,1 ppm                       - dozowanie 3x na tydzień po 10 ml
MgSO4x7H2O trzeba sprawdzić ile ma się w kranie w akwarium dobrze jest utrzymywać poziom 1 mg/l - 20 mg/l w tym jedna pałaska łyżeczka podniesie poziom o ok 5 mg/l

teraz przyszła pora na mikro Intermagu obojętnie jaki przykład się nie wybierze rozrabia się 100 ml mikro/400 ml wody destylowanej lub RO
                                                                                - dozowanie 12 ml na tydzień czyli można 2 x 5-6 ml lub 3 dawki czyli 3 x 3-4 ml daje nam to 0,5 ppm Fe
mój plan dozowania EI wygląda następująco:

-poniedziałek    (R)*EC*3 ml           (W)* Mikro 4-6 ml
-wtorek           (R) EC 3 ml            (W) Makro 15-20 ml  
-środa             (R) EC 3 ml            (W) Mikro 4-6 ml
-czwartek        (R) EC 3 ml            (W) Makro 15-20 ml
-piątek            (R) EC 3 ml             ---------------------------
-sobota           (R) EC 3 ml             ---------------------------
-niedziela         (R) EC 3 ml            Podmiana wody* zalecana 50% ja robię 30% + (W) Marko 15 - 20 ml

legenda:
(EC)*                 --- Easy Carbo węgiel w płynie
(R)*                   --- rano przed zapaleniem światła
(W)*                  --- wieczorem przed zgaszeniem światła
Podmiana wody*  --- trzeba obliczać ile rośliny zużywają ppm przez tydzień mikro i makro

to co wyżej napisałem to są moje przykłady obliczenia oczywiście zawsze można sobie zrobić korektę mieszania składników i plan tygodnia nawożenia skorzystać można z kalkulatora EI i sobie wszystko samemu obliczyć oczywiście jest to metoda przybliżonego indexu więc nie musi być wszystko na tip top po prostu obserwujemy rośliny i robimy korektę myślę, że komuś się przyda to co napisałem :-) zawsze można zapytać na tym forum są ludzie co znają się na rzeczy m.in Pethro czy tomes  Wink

tomes ja nawożę dopiero od 3 dni na razie nic nie jestem w stanie powiedzieć ale ogólnie widzę lepszą kondycję roślin moja Echinodorus Green Ocelot jak miała liście położone na podłożu tak teraz wszystkie liście ma prawie pionowo:
przed:

po:

Ceratopteris cornuta bez nawożenia mi rosła szybko teraz jest tak gęsto że ryby miejsca w niej nie mają:

Microsorum pteropus po ataku krasnorostów wygląda coraz lepiej:

niestety najbardziej ucierpiała moja Limnophila aromatica zostały na niej pozostałości po krasnalach i nie wiem co z nią zrobić odbija się czubek rośliny ale dół jest nie za ciekawy :/

i wygląd całego baniaczka:

Ps.poszukuje mini pelii i Marsilea crenata a także szukam jakiś roślinek co nie rozrastają się zbytnio na boki są wysokie i można sadzić jedna koło drugiej mam wolny pas z tyłu szerokości 4 cm dobrze by było coś tam wsadzić (3 plan) coś z łodygą 5 cm i wyżej żeby miała dopiero liście mam z tyłu wylot filtra i chciałbym zasłonić rurki ale żeby rośliny nie zasłoniły wlotu do filtra liściami - lewa strona akwarium za korzeniem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2011, 23:01:25 wysłane przez Tal » Zapisane

mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Luty 11, 2011, 12:54:24 »

Ja osobiście podaje po zgaszeniu światła dawki na kolejny dzień, tak mi łatwiej gdyż rano nie mam na to czasu. Co do czasu po którym widać efekty, optymalnie to około 3 tyg., jest to spowodowane tym że dopiero po tym czasie mogą skończyć się substancje zgromadzone przez rośliny. Dlatego też ewentualnie wpływ korekt nawożenia obserwuje się po tym czasie, więc konkretów nie można spodziewać się od razu. Z doświadczenia zauważyłem że przy dobrze dobranym EI i Co2 rośliny wymagające bardzo dobrego światła rosną super w przy słabszym świetle, myślę że max 0,7W/l/. Przy większym świetle większe zapotrzebowanie na Co2 -  a gdy z nim problem to można przy EI spodziewać się problemów. No i podmiany wody, 50%. Miałem tylko napisać kiedy podaje nawozy, a opisałem w zasadzie wiadome rzeczy, sorki Wink

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Luty 11, 2011, 13:01:35 »

mmb22 mi też pasuje wieczorem rano i tak już podaje EC ważne tak jak tomes napisał nie mieszać mikro z makro chodź niektórzy zauważyłem mieszają wszystko w jednej butelce nawet a wiadome rzeczy co napisałeś w niczym nie zaszkodzą przydadzą się innym ja boje się troche bimbrowni nie wiem czy daję mi wystarczające duże stężenie co2 nie mam testu stałego jeszcze no nic zobaczymy....pozdro

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: