Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Przygotowanie do EI - pare pytań  (Przeczytany 17742 razy)
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« : Styczeń 30, 2011, 11:51:15 »

Witam
powoli przygotowuję się do nawożenia mojego 112l zbiorniczka metodą EI sole + miikro zakupione plan jaki obmyśliłem jest taki:
poniedziałek - mikro
wtorek - makro
środa - mikro
czwartek - makro
piątek - brak dozowania
sobota - brak dozowania
niedziela - podmiana 30% wody docelowo ma być 50% chciałbym zostać jednak przy 30% a po podmianie makro

Wychodzi mi wstępnie taki skład (trochę z tym mam problem):
KNO3 22gr jakieś 4 łyżeczki
KH2PO4 3g jakieś 0,6 łyżeczki
MGSO4x7H20 40gr jakieś 9 łyżezcek (nie wiem ile go mam w kranie???)
dawkowałbym to 3 razy w tygodniu 3 x25ml
daje mi to:
N 20 ppm
P 3 ppm
K 14 ppm
Mg 6 ppm
czy ten skład pasuje do tego planu tygodnia i do podmiany wody 30%?

Zakupiony też mam biostymulator Ti
którego się stosuję 1/2 kropli na tydzień w 100l i nie wiem w jaki dzień tygodnia go dozować czy po podmianie wody w niedziele i dodaniu makro "kapnąć" krople Ti czy w jakiś wolny dzień np piątek czy czwartek. Dodam, że obecnie walczę z krasnorostami za pomocą EC potem zamierzam wprowadzić EC w plan nawożenia jako wspomaganie CO2
zdjęcie obecne mojego baniaczka wygląda tak:
Ps. sugestie i poprawki jak najbardziej mile widziane!

pozdrawiam!!!

« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 12:26:22 wysłane przez Tal » Zapisane

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2011, 13:22:17 »

Co do dni w których podajesz nawozy ok.

Makro na 112l używam do EI następujące:

gram     łyżeczek   ml      
Azotan Potasu (KNO3)            28,0     5,0           25,2        

Fosforan Potasu (KH2PO4)         3,8     0,8           4,0  

Siarczan Magnezu (MgSO4x7H2O)   30,0     6,8           33,9  

Siarczan Potasu (K2SO4)                20,0     2,7           13,5      

woda (ml)   500   do rozpuszczenia  

Z taka różnicą że ja dawki mam podzielone na 7 dni czyli dozuje i makro i mikro codziennie.

U Ciebie na 3 dawki w tygodniu wychodzi 20 ml.

Podmiana, no niestety EI zakłada podmiany 50%, mniejsze spowodują zbyt dużą kumulację.

Mikro napisz jakiej masz firmy jeśli intermag to 25ml/500ml wody i dawkujesz 20 trzy razy na tydzień.

Co do samego baniaka to trochę mała masa roślinna na EI.

I najważniejsze, w EI nie może zabraknąć CO2, bo do krasnorostów dołączą nitki jak u mnie.

A słynny tytanit używam od miesiąca i rośliny pokrywę podnoszą i cegłę musze kłaść na pokrywe Cool, żartuje nic to cudo nie daje, przynajmniej u mnie, ja leje po podmianie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 13:27:41 wysłane przez tomes » Zapisane

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2011, 16:51:53 »

tomes dzięki a powiedz mi bo ja chce sole mieć osobno rozrobione mikro mam z intermagu ty wszystko dajesz do 500ml wody a jak zrobić każdą sól osobno to jest chyba lepsze rozwiązanie bo zawsze można sobie zmniejszać albo zwiększać dawkę jakiegoś składnika czy lepiej się w to nie bawić??
dodam jeszcze, że nie tylko co2 musi być ale także musi być na stabilnym poziomie.

damian8597 thx Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 17:02:43 wysłane przez Tal » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2011, 17:13:31 »

jak chcesz robic te mniejsze podmiany to mozesz spróbować dawkować:

NO3 - 10 ppm
PO4 - 1 ppm
K - 9 ppm
Mg - 8,5 ppm
mikro tyle by Fe było 0,25 ppm

makro przy podmianie a mikro rozbite na dawki i co 2 dzień

własnie u siebie testuje takie nawożenie, rośliny bombelkują, troche wolniejszy przyrost, piękne wybarwienie didiplisa ( pierwszy raz mam czerwone koncówki  Cheesy )

wode do podmiany mam RO/kranovit tak by zbic troche twardosc ( umnie 50%/50%)

przed chwilą cykniete foto didka
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 17:24:24 wysłane przez Pethro » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2011, 17:16:57 »

EI jest w założeniu prostą metodą nawożenia bez testów, wielkiej dokładności itd.. dlatego dla ułatwienia miesza się wszystko razem(oprócz mikro).

Ja jednak z uwagi na podłoże ASII mam rozrobione osobno bo podłoże strasznie chłonie fosfor i musze stosowac korekte.

Potasu nie podaje wcale bo wystarcza go z KNO3 i KH2PO4 (w nawożeniu EI oczywiście), natomiast magnez sypie na sucho po podmianie płaską  łyżeczke, bo reszte mam z kranówki.

Więc w sumie mam rozrobione tylko KNO3 - tak aby 1ml roztworu podnosił mi stężenie w 112 l akwa o 1ppm, oraz KH2PO4 tak aby 1 ml podnosił stężenie w akwa o 0,5 ppm i mikro intermagu rozrobione jak wyżej pisałem

Podaje dziennie azotu 5 ppm, fosforu 1 ppm, mikro tak aby fe 0,5 ppm/tydzień ale rozbite na 7 dni , podmiana 50%.

Aby nie było za kolorowo to ASII i EI doprowadziło u mnie do inwazji długich nitek.
Za radą kolegów  Wink z tego forum zwiększyłem jeszcze dawki micro i macro w celu poprawy kondycji roślin i nitki troche odpusciły, ale nie do końca.

U Ciebie przy takiej niewielkiej masie roślinnej zacząłbym od niepełnych dawek EI i powoli zwiększał, przynajmniej micro.

Pobierz sobie na holenderskie w dziale nawożenie kalkulator EI i będizesz sobie wszystko sam wyliczał, dobrze też mieć rozeznanie o swojej kranówce(parametrach) sprawdz na stronie wodociągów.

Pethro - mnie ubiegłeś  Wink

To ja już nic nie wiem z tym wybarwieniem bo na podawany przeze mnie fosfor 7 ppm  Shocked to powinien być didas zieloniuśki, nawet zbyszek w doświadczeniu to potwierdził, a u mnie jeszcze indica czerienieje jak nigdy, może to troche niski potas u mnie sie przyczynia.
Chyba że te dawki moje rozbijane na 7 dni i micro i makro mają na to wpływ, ale nie sądze.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 17:38:39 wysłane przez tomes » Zapisane

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2011, 18:15:35 »

Parametry fizyczne GRUDZIEŃ  2010 r

1. Barwa                   mg/l Pt  < 5
2. Mętność                NTU         0,97
3.  pH                                      7,0
4. Przewodność  µS/cm (25 ºC)  216
5. Zapach  akceptowalny            akcept.
1.2. Parametry chemiczne           
1. Amonowy jon         mg/l NH4  <0,10
2. Azotany  50*          mg/l NO3    ---- 
3. Azotyny  0,5*         mg/l NO2    ----   
4. Chlor wolny             mg/l Cl2    <0,05 
5. Żelazo                     µg/l Fe       181 
6.Mangan                    µg/l Mn     < 40 
7. Glin                         µg/l Al       < 50   
niestety brakuje m.in stężenia magnezu to pełny wykres z moich wodociągów

Pethro zastosuję się do tego składu i tak miałem zacząć powoli
tomes siedzę nad tym kalkulatorem ale tam jest skład wszystkich soli na 500 ml jak chce osobno to już nie wiem jak to ugryźć zrobić osobno a potem dawkować to hmm chyba zrobię normalnie jeden roztwór

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 31, 2011, 18:38:38 »

Magnezem się nie przejmuj, bo nawet jak z nim przeholujesz to nic sie nie stanie.

Na początku wymieszaj sobie makro razem, szczególnie że masz neutralne podłoże (chyba bo nic o tym nie piszesz).

Z tego kalkulatora idzie wyliczyć osobno, ale jakbyś kiedyś chciał sobie coś policzyć osobno łatwiej to:
 http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php, a w tamtym rozbudowanym kalkulatorze sprawdzisz sobie jakie są zalecane w EI stężenia poszczególnych składników.

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 31, 2011, 18:53:03 »

tomes i o to mi chodziło !!! szukałem 2 dni wielkie dzięki a podłoże tak jest "jałowe" zwykły drobny żwirek

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2011, 18:57:31 »

"jałowe" zwykły drobny żwirek

to dobrze nie bedzie nic wchłaniać, czyli ile nalałeś tyle jest, żadnych testów i bedzie ok.

powodzenia z EI  Cheesy

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2011, 20:17:23 »

tomes jestes pewny ze nadmiar Mg nie spowoduje jakiś problemów?

z tym fosforem u ciebie to dziwna sprawa bo u zbyszka za duza dawka rozpusciła didiplisa

na pewno dobrze policzyłes ile go dałes?

Tal tu jest prosty kalkulator http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd_prosty.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 20:34:23 wysłane przez Pethro » Zapisane
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2011, 20:21:05 »

Dzięki Wam za rady wiem, że mam trudny początek przed sobą nawiasem mówiąc chciałem ten wątek poprowadzić dalej dla przyszłych zwolenników EI ale czuje, że na tym forum to namiastka ludzi tego używa wątek by umarł początki wszczepił mi Pethro za co koledze dziękuje Ty tomes dopełniłeś dzieła znam i wiem, że są ludzie co na nich idzie liczyć ja poszedłem dalej na tym forum zaczynam przygodę na holenderskie.pl na razie mało aktywny bo "ZIELONY" jestem jeśli chodzi o florę ale czytania jest tam masa i to jest priorytetem mam jeszcze do Was pytanie skromne bo to nie ten dział ale macie jakiś naprawdę dobry przepis na bimbrownie? 1410 po tuningu? zawsze robię (1l wody 400 dkg cukru 10g drożdży) dziś dałem 1/4 drożdży do w/w przepisu i 3 godziny mija i cisza zależy mi na "sile" u mnie co2 do pokonania ma spiek ceramiczny.

Pethro teraz Ty mnie ubiegłeś to ja posłucham o tym fosforze i Mg Wink

« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 20:25:41 wysłane przez Tal » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 31, 2011, 20:37:57 »

tomes jakbys chciał robic jak ja czyli limitowac fosforem zielsko i mieć nisko azot to trzeba chyba dokładniej dobrać dawke magnezu, przy ei niemiałem jakos z tym problemów ale teraz widzę ze niektóre listki są wykrzywione  Undecided bede musiał troche podbic ten magnez

ciezko okreslic dawke magnezu na oko, mimo ze liscie sie wyginają to mam szmapan w akwarium, bąble lecą nawet z podłoża
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 20:39:49 wysłane przez Pethro » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 31, 2011, 20:44:07 »

tomes jestes pewny ze nadmiar Mg nie spowoduje jakiś problemów?

napisałem tak dlatego ze w wodociągach Tal'a nie podają jego zawartości i chyba nie będzie go aż tyle że jak poda 8,5 ppm to sie jakoś nadzwyczaj skumuluje, uważa się przecież nadmiar Mg za nieszkodliwy, a sławetny stosunek Ca:Mg na EI za mniej istotny.

no i to tak ze 2 tygodnie trzymam wyższy fosfor.
a przed trzema tygodniami jeszcze wyżej zgodnie z Twoimi zaleceniami walki z nitką.

z tym wybarwieniem to stwierdzenie że "każde akwarium jest inne" jest racją i to świętą

ja każdą zmianę z dawkami nawozu staram się utrzymywać dłużej, żeby coś odczytać z roślin i podziwiam Ciebie i Zbyszka, że  zmieniacie dawki i w moment wyczytujecie z roślin co jest grane.

3 godziny mija i cisza zależy mi na "sile" u mnie co2 do pokonania ma spiek ceramiczny.

no ma do siebie to spiek niestety, u mnie w krewetkarium nawet podkręcić musze czasem na reduktorze od butli czasem żeby go przepchać

tomes jakbys chciał robic jak ja czyli limitowac fosforem zielsko i mieć nisko azot to trzeba chyba dokładniej dobrać dawke magnezu, przy ei niemiałem jakos z tym problemów ale teraz widzę ze niektóre listki są wykrzywione  Undecided bede musiał troche podbic ten magnez

ciezko okreslic dawke magnezu na oko, mimo ze liscie sie wyginają to mam szmapan w akwarium, bąble lecą nawet z podłoża

ja chyba nie będe narazie nic zmieniał rośliny rosną, szampan idzie jak smok po 2 h światła z podłoża tez ostro,

jak ja jeszcze przylimituje fosfor, przy problemach z nitkami to sam wiesz .....
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 20:46:18 wysłane przez tomes » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 31, 2011, 21:38:04 »

tomes to nie takie proste te odczytywanie z rosliny niedoborów, w sumie to nie wiem czy te zawijanie to nadmiar czy niedobór. Przed chwilą dodałem 2 ppm Mg i poobserwuje

na razie sie ciesze ze juz mi stozki sie nie palą ale czego to było przyczyną to nie mam pojecia, za duzo zmian na raz wprowadzam  Grin
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2011, 18:00:49 »

chłopaki doradźcie mi tylko w ilu ml mam rozrobić intermag na butelce pisze ze całą zawartość butelki tj. 100ml mam rozrobić w 600ml RO lub destylowanej wody czy to nie za dużo ?
na innych forach doradzają takie proporcje:\

"micro Intermagu należy rozcieńczyć 100ml z 400ml wody i dozować 3x2-3ml na tydzień"
"Rozrabia się to 1:9 - 100ml MIKROplus, 900ml wody i masz 1 litr gotowego nawozu."
"Do 305ml wody dodać 25ml "Mikro", co da 330ml nawozu i dozować 2x w tygodniu po 20ml na dawkę."

no i nie wiem ja chce mikro podawać 2x na tydzień po 20 ml więc jaki roztwór zrobić ??
pozdro

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: