Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: szczupieńczyk pręgowany  (Przeczytany 3538 razy)
maciuleczek
Zainteresowany
**

« : Styczeń 31, 2011, 18:55:47 »

Hej

Zakładam właśnie 3 akwarium i ma w związku z nim pytanie. Czy w 148 litrach 80x40x45 można hodować 2 pary szczupieńczyków pręgowanych ? czy nie będą zbyt agresywne ? Czy sobie spokojnie poradzą w takim zbiorniku z duzym korzeniem i roślinami.

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2011, 22:50:08 »

smialo dadza rade
choc lepiej byłoby na 2 samce dac 4 panny
a z ta agresywnoscia szczupienczykow to mity - to spokojne ryby i w odpowiednim towarzystwie beda sie swietnie prezentowac
samce beda ze soba rywalizowac i w zarosnietym akwarium nie beda sobie wadzc.
ja osobiscie tych szczupienczykow nie mam - to chyba najczesciej spotykane szczupaki(i bardzo ladne) - 5 lat temu trzymalem z barwniakami, proporczykowcami, skalarami i mieczami i bylo ok
teraz mam szczupienczyki
daya
szesciopregie GHP 85-10

dagetta

playfaira

i Epiplatys olbrechtsi olbrechtsi cestos river G06

Kris
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2011, 23:14:11 »

dzieki za odpowiedź. To fajnie, że dadza radę. 2 samców 4 samiczki już chyba nie będę dawał, bo za duzo mię zrobi ryb w akwarium. Będzie tam 5-6 bocji pregowanych, 8-10 sumików szklistych i właśnie szczupieńczyki pregowane  zapewne.

Mam tez pytanie, bo znalazłem w necie dwie sprzeczne informocje. Szczupieńczyk pręgowany wymaga jasnego oświetlenia czy raczej mocno przytłumionego ? Jak duzo roslin to przytłumionego, ale z drugiej strony gdzieś pisało, że musi być mocne światło. Mocne światło nie będzie pasowac mi neistety do akwarium.

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2011, 23:29:50 »

spokojnie możesz je dać one i tak przy wierzchu pływają - nie odbije się to niekorzystnie na zagęszczeniu zbiornika.
co do światła obie informacje są prawdziwe. to ryby typowo powierzchniowe wiec do silnego oświetlenia są przyzwyczajone.
w naturze mlode szczupienczyki przebywaja w mocno naslonecznionych miejscach, starsze zas preferuja strefe cienia - latwiej ukryc sie przed ofiara.
dobrze byłoby, gdybyś tak urządził akwa, by ryby miały i półcień, i światło

Kris
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2011, 08:53:17 »

urządzam akwarium z kilkoma roślinami pływającymi (planowałem około 1/4 tafli wody), więc półcień znajdą. Może więc dam lekko mocniejsze światło z odbłyskami ale więcej roślin pływających (1/3 tafli wody), aby dogodzić szczupieńczykom i sumikom szklistym. Na dół i tak miały iść rosliny cieniolubne, więc powinno wszystko dobrze wyglądać i nie marnieć.

Tylko teraz człowieku znajdź te szczupieńczyki. U mnie w okolicy w sklepach ich nie ma, no ale skoczę za miesiąc jak akwarium dojrzeje na Radzymińską w Warszawie i powinni tam coś mieć. Jak ktoś wie gdzie takie szczupieńczyki w zaufanym sklepie bywają albo najlepiej jesli jakis akwarysta warszawski ma ich hodowlę i aktualnie ma młodziutkie szczupieńczyki pręgowane to proszę o info.

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2011, 18:22:57 »

jak będziesz w okolicach Lodzi i chcesz w.w. przeze mnie szczupaki to daj znać.
a u ciebie znajda dobre warunki do życia

Kris
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2011, 18:46:49 »

w łodzi niestety nie bywam, ale bardzo dziekuję za propozycję Smiley

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2011, 19:56:08 »

myślę , ze w wawce bez problemu znajdziesz szczupaka pręgowanego - ostatnio na giełdzie w Lodzi są często spotykane no i niestety jako jedyne szczupienczyki dostępne w sprzedaży...Sad

Kris
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: