Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Pomoc dla początkującego krewetkarza i takie tam różne problemy
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc dla początkującego krewetkarza i takie tam różne problemy  (Przeczytany 19639 razy)
Boomer
Zainteresowany
**

« : Luty 04, 2011, 12:23:21 »

Witam
Od niedawana interesuję się akwarystyką i mój wybór padł na krewecie Smiley
Nabyłem baniak 25 L i postanowiłem na poważnie zając się hodowlą krewetek(teraz wiem, że litraż za mały ale cóż człowiek uczy się na błędach, póki co musi wystarczyć a w niedalekiej przyszłości pomyślimy o drugim większym). No ale wracając do tematu potrzebowałbym kilka rad i opinii bardziej doświadczonych hodowców.
Może zacznę od małej specyfikacji mojego akwarium:
Litraż - 25 L
Oświetlenie - 14 W świetlówka kompaktowa philips economy 6400 K
Roślinki: mchy(taiwan, willow, christmas i chyba jawajski, chociaż sam nie wiem, bo dla mnie one wszystkie są podobne Tongue), moczarka, kabomba, gałęzatka, wgłębka, rogatek, pistia rozetkowa, kryptokoryna i żabienica.
Ozdoby: korzeń i kokos obsadzone mchami
Grzałka: brak, tzn. jest ale nie używam, temp. wody bez grzały wynosi 25 C
Filtr: FZN-1 aquael
CO2: od tygodnia działająca bimbrowania,
Nawożenie: na początku błąd, bo nie miałem pojęcia o nawozach i dodałem sera florena ale było to jakieś 4 tyg. temu, wysyp glonów dał mi nauczkę, poradziłem sobie dosadzając rogatka, jakoś się to wszystko powoli stabilizuje

Dzisiaj zrobiłem testy, a oto wyniki(wszystko robione testami kropelkowymi JBLa):

Woda z akwarium:
ph - 7
kh - 15
gh - 15
NO2 - 0,1
NO3 - 10 lub 15

Woda z kranu:
ph - 7,5
kh - 11
gh - 14
NO2 - 0,025
NO3 - 5 lub 10

Teraz kilka pytań:
1.Dziwna sprawa ponieważ w zeszłym tygodniu jak robiłem testy, to wyniki były następujące:
ph-7,5
NO2 - 0,6
NO3 - 5 lub 10
KH - 9
GH - 11
PO4 -0
Co spowodowało takie skoki kh i gh ? Przecież ja tylko zrobiłem podmianę wody, dodałem korzeń, posadziłem mchy oraz wrzuciłem rogatka i odpaliłem bimbrownię. Doszło jeszcze kilka łupków. Czy któryś z tych czynników mógł spowodować takie zmiany?

2. Jestem w trakcie dobierania obsady do baniaka i generalnie zdecydowałem się już praktycznie na obsadę i będą to RC, Hummele oraz Caridina cf. babaulti Green Neon Shrimp(tylko te prawdziwe babauluti, ponieważ zależy mi na utrzymaniu czystości ras). Pytanie czy takie parametry wody będą odpowiednie dla tych dwóch rodzajów krewetek ? Prosiłbym po podanie dokładnych przedziałów, ponieważ na różnych forach znajdywałem sprzeczne informacje.

3. Czy bimbrownia jest dobrym rozwiązaniem w przypadku hodowli tych żyjątek? Jeśli tak, to puszczać na noc CO2 w atmosferę, czy pompować 24 h ?

4. Pytanie dotyczące bibrowni, dyfuzor mam przy samym żwirku ale pod wlotem wody do kaskadyi i praktycznie wszystkie bąbelki wlatują do filtra. Czy to jest dobre rozwiązanie, czy mogę np. zagazować bakterie które znajdują się w filtrze ? Czy tych bąbelków jest na tyle dużo żeby coś takiego spowodować ? (zacier standardowy, z 1 cm paska drożdży) Może lepiej przesunąć tak żeby tylko część bąbelków wlatywała do filtra reszta uciekała do góry i była rozrzucana poprzez wylot wody z kaskady ?

5. Jeśli chodzi o RC, to mam już hodowczynię od której takowe krewetki zakupię. Chciałbym się zorientować, czy może jest ktoś na forum, kto posiada na sprzedaż Green Neon Shrimp, ale zaznaczam jeszcze raz że nie chcę Rianbow, tylko prawdziwe babauliti neon shrimp, żeby nie krzyżowały mi się z redkami. Jestem z okolic Częstochowy. Ewentualnie jeśli nie ma nikogo w pobliżu, to kto mógłby je sprzedaż i wysłać pksem lub pkp(poczta lub kurier odpada, nie chcę narażać ich na nie wiadomo jakie stresy)

6. Jeszcze jedna ważna sprawa. Jak ilość, czy 10 sztuk rc, 10 green będzie odpowiednia, 10 hummeli ? Jak już zaczną się rozmnażać ile maksymalnie mogę trzymać ich w zbiorniku 25 L

7. Mam mały problem z mchami: posiadam willow, christmas i chyba jawa lub taiwan(nie rozróżniam ich ;p )
Od posadzenia tydzień temu, niektóre gałązki robią się tak jakby przezroczyste, dzieje się tak tylko z mchem. U innych roślinek
czegoś takiego nie zaobserwowałem. No może jeszcze z kryptokoryną zieloną się coś dzieje, bo jej niektóre liście odbarwiają się troszkę ciemniejszy kolor. Czym może być to spowodowane. Postaram się dzisiaj wieczorem wrzucić jakieś zdjęcia.

8.Wiadomo docelowo w zbiorniku będą krewety. One lubią glony, więc będą zbiornik czyścić. Teraz pytanie czy jest sens dorzucić do baniaka ślimaki. Jeśli tak to jakie ? Takie które zjedzą glony z szyb, czy może krewety dadzą sobie z nim rade ? Czytałem, że forumowicze polecają neritine(zebra lub onion), clinthona(ponoć clinthon nie zjada z szyb) i ampalurie. Które najlepiej wybrać i w jakich ilościach żeby nie przesadzić. Mają pełnić tylko i wyłącznie funkcję czyszczącą.

9. Wczoraj robiłem podmianę wody około 20-25%.
Zauważyłem niedobory potasu.Wczoraj zrobiłem roztwór 25 g w 500 ml wody.
Na kalkulatorze wyszło, że podanie 1ml roztworu podniesie mi stężenie potasu w akwarium
o około 1 mg/l(ppm).
Jeśli chodzi o stężenie jakie należy utrzymać, to wyczytałem że musi on być pomiędzy 15-30 mg/l.
Przyjąłem granicę 25 mg/l.
Skoro 1 ml roztworu odpowiada 1 ppm, to:
25 * 1 = 25 ml
Podałem dawkę 25 ml.
Dobrze zrobiłem? Może za dużo, za mało ? Jak uważacie ? Może lepiej było zastosować dzienną dawkę,
ale teraz to już musztarda po obiedzie.

10. Przy wczorajszej podmianie zrobiłem również porządek z filtrem.
Ciachnąłem gąbkę na pół, dorzuciłem do środka ceramikę i nakryłem wszystko wata. Mam nadzieję, że nie zaburzy mi to jakoś
dojrzewania i nie podwyższy poziomu NO2.

11.Niestety nie mam jeszcze wyników testów. Dzisiaj jak tylko wrócę do domu postaram się zaktualizować nowe wyniki.
Co do wody wlałem wodę od rodziców gdzie kh-7 gh-8. Musiałem trochę obniżyć dla krewetek. Dorzuciłem również trzy kawałki lignitu.

Co do innych nawozów nie mam zamiaru nic podawać póki nie wpuszczę krewetek. Chciałbym żeby się wszystko ustabilizowało i
w miarę normalnie zaczęło funkcjonować.

ok nie zanudzam już, jak jeszcze mi się coś do głowy przyplącze, to napiszę

z góry dziękuję za odpowiedź.
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2011, 18:33:24 »

Sorry za posta pod postem ale chyba za duży elaborat napisałem, że nikt nie odpisuje  Huh Sad
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2011, 19:03:14 »

to co wiem to odpowiem.
Skoki ph prawdopodobnie są spowodowane bimbrownią. CO2 obniża poziom ph.
RC powinno się utrzymać przy takich wartościach.  Pewnie ja mam gorsze i się trzymają. Nigdy swojej wody nie badałem
Czy zagazuje bakterie w filtrze, nie wiem, ustaw pod wylotem wody, woda wpadająca powinna trochę rozpuścić tego co2
Krewetki jedzą tylko niektóre glony. Krasnorostów nie ruszą. ślimaczki możesz wrzucić... a jakie ? różne... np http://allegro.pl/slimak-zebra-wysylka-okazja-bialystok-saxon4-hit-i1443753861.html
na nawozach się nie znam.
Ceramika raczej nie zaszkodzi.

ci bardziej doświadczeni akwaryści nie siedzą na forum 24 h na dobę.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2011, 06:12:19 »

napisałes ze niechcesz dac innych nawozów ale nierozumiem dlaczego  Huh jak nie bedziesz miał wszystkiego pod dostatkiem w akwarium to pojawia sie kolejne niedobory a w konsekwencji glony Roll Eyes

jak NO3 chcesz utrzymywać na poziomie ok 10 ppm to potasu dawkuj tyle by podać 15ppm na tydzień, PO4 1 ppm, Mg 10ppm i mikro jakies zbilansowane np mikro intermag sugeruj sie żelazem, dawkuj tyle by podać go ok 0,3 ppm na tydzień
(najlepiej dawkować solami)

do tego stały poziom CO2 i wszystko bedzie rosło ale bimbrownia i małe akwarium to nie najlepsze połączenie by miec stały poziom, pomyśl o jakims małym zestawie CO2 lub easycarbo i ewentualnie małe dawki CO2 cała dobę ale to bedzie problem by było stabilnie
ostatecznie moze byc samo easy carbo

czego uzyłes do podbicia potasu?

jak co2 leci do kaskady to pewnie nic złego sie niestanie choć niektórzy twierdza ze tak zakwasza wode w filtrze ze szkodzi bakteriom

po 10 szt wystarczy na start

Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2011, 11:23:37 »

Hej dzięki za odpowiedź.
Do podbicia potasu użyłem K2SO4, dyfuzor ustawiłem tak, że część bąbelków leci do wlotu kaskady a część przelatuje obok i uderza w wylot wody, także myślę że jest to
najbardziej efektywne rozwiązanie.
Co do nawozów, nie to że w ogóle ich nie chcę, tylko nie chcę ich podawać póki nie mam jeszcze żyjątek i nie nastąpi pełna stabilizacja. 
Tak jak wcześniej pisałem podałem potas ale fakt jest faktem, że nie ominie mnie podawanie innych soli jeśli pojawią się niedobory.
1. Napisałeś, żeby utrzymać makro na dobrym poziomie manewrując solami. Jeśli chodzi o potas, to wiem -K2SO4.
Ale za pomocą jakich środków, czy soli mam podawać magnez i fosfor ? Nie napisałeś nic o azocie a czytałem, że też
jest bardzo potrzebny roślinom?
Polecicie mi jakieś ślimaki do krewetkarium, żeby nalot z szyb jadły ?
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2011, 14:06:46 »

khmmm ja proponuję żyletkę.
Ten osad to pewnie zielenice ?żyletka poradzi sobie z tym osadem, tylko ostrożnie na szkło i palce.
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2011, 14:43:36 »

Mam czyścik, więc obejdzie się bez żyletki, a ślimaki to zawsze jakieś urozmaicenie, tylko jakie ?
Czytałem o clinthonach, neritinach i ampaluriach, że one ładnie glony jedzą. Tylko które wybrać i w jakich ilościach.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2011, 16:00:38 »

jak bez podnoszenia poziomu masz NO3 10ppm to być może nie bedzie trzeba go dodawać ale dla pewności możesz lać 10ppm ( jesli bedziesz regularnie co tydzień wymieniał 50% wody to nie zbierze ci sie wiecej jak 20ppm + to co masz w kranówce)

inne potrzebne sole to:      
KNO3 - daje ci K i NO3
MgSO4 - daje ci Mg
KH2PO4 - daje troche K i PO4

mikro - najlepszy stosunek cena do jakości mikro intermag ale może być inne jesli masz

tu masz fajne kalkulatory dzięki którym nie trzeba samemu liczyć  Cheesy
http://www.theaquatools.com/fertilization-calculator
http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd_prosty.html

Nawozy podawaj już teraz, tym bardziej powiniens zacząc póki nie masz zyjatek bo nic nie dostarcza pierwiastków biogennych dla roslin ! a jak zaczną głodować to dorobisz sie glonów

I jeszcze raz zwracam uwagę na stabilny węgiel bo skoki CO2 mogą wykończyć krewetki lub doprowadzić do rozwoju krasnorostów
Masz na tyle małe akwarium że warto zainwestowac pare zł w easy carbo by miec pewnośc że nie zabraknie węgla

« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 16:03:38 wysłane przez Pethro » Zapisane
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 05, 2011, 17:03:39 »

Ok dzięki za info odnośnie soli. Dzisiaj zamówię i od przyszłego tygodnia zaczynam podawanie. W poniedziałek powinienem
już mieć krewetki także wszystko powinno wreszcie zacząć działać.

Co do tego easy carbo, to nie za bardzo Cie zrozumiałem.
Skoro podaje węgiel poprzez bimbrownie i staram się systematycznie wymieniać zacier powiedzmy co 5 dni, to jest sens żeby dawać easy carbo, gdzie ilości węgla są śladowe?(wydaje mi się, że przez 4-5 dni wydajność bimbrowni nie spadnie aż tak bardzo żeby spowodować drastyczne skoki ph i uśmiercenie krewetek. Jak się mylę, to proszę mnie zganić ;p
A druga sprawa zastanawia mnie jak w ogóle możliwe jest podanie CO2 w postaci gazu poprzez ciecz, którą jest easy carbo?
Jeśli będzie trzeba to zainwestuję, tylko najpierw chcę mieć pewność że easy carbo będzie metodą efektywniejszą niż bimbrownia.
Martwi mnie również, to czy bimbrownia w tak małym akwa nie zagazuje krewetek ....
Miał może ktoś bimbrownię w tak małym akwarium ?
I pytanie jakiego dyfuzora używał, bo póki co moja kostka lipowa nie daje zbyt małych bąbelków tzn. leci seria bąbli ale z tego co oglądałem na youtube powinna to być raczej mgiełka. Z drugiej strony może to i dobrze bo mniej CO2 rozpuści się w wodzie i mniejsza szansa że przedawkuję z gazem. Zastanawiam się nad zmianą na szklany dyfuzor, używał ktoś go może i jakie daje efekty?
Coś takiego jak tutaj: http://allegro.pl/aquario-szklany-nano-dyfuzor-co2-20mm-i1436102896.html
Fakt droższy ale wydajność nieporównywalna? Jakie opinie ?Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 05, 2011, 18:08:48 »

easy caebo to aldechyd glutarowy który jest alternatywnym źródłem węgla dla roslin, także z CO2 niema to nic wspólnego

no własnie sam zauwazyłeś że w tak małym akwarium bardzo łatwo zagazować krewecie, wystarczy chwila nieuwagi, z drugiej strony jak bedziesz podawał za mało CO2 to roslinom zabraknie węgla

zrób sam lub kup indykator CO2 to bedziesz wiedział mniej wiecej na jakim jest poziomie, jest mozliwe ustalenie odpowiedniej dawki z bimbrowni ale bedzie to wymagało systematycznego wymieniania zacieru i czestych obserwacji z twojej strony. Optymalna dawka CO2 to 30ppm, mniej jak 15 ppm moze powodowac problemy, wiecej jak 40ppm tez bedzie robił problemy ale z obsadą a nie florą

gdybyś podawał roslinom węgiel z 2 źródeł to byś był pewne że przynajmniej tego im nie zabraknie

rozpatrując ec jako żródło wegla to dawkowanie ec ma tą przewagę nad CO2 że możesz precyzyjnie dozować potrzebne stężenie i na tym kończą się zalety a zaczynają wady
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 18:16:18 wysłane przez Pethro » Zapisane
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2011, 16:37:04 »

Chciałbym się jeszcze zapytać odnośnie wody do akwarium.
Jako, że u mnie woda jest bardzo twarda, to będę mieszał ją powiedzmy pół na pół z wodą destylowaną lub RO.
1. Tylko kwestia czy przy takich proporcjach konieczne jest dodawanie jakiegoś uzdatniacza?
2. Jeśli tak, to jaki najlepiej miałby to być uzdatniacz ?
3. Powiedzmy, że jeśli zmniejszę proporcje 3/4 kranówa i 1/4 destylowana lub ro, to czy również muszę tą wodę jakoś uzdatnić ?

dzięki za odpowiedź.

edit:

4. Jeszcze pytanie odnośnie mikro intermagu, bo na allegro http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=intermag
znalazłem dwa rodzaje jedno intermag mikro, a drugie intermag mikro plus.
Które kupić ?

5. Ah no i jeszcze pytanie odnośnie innych nawozów. Jakby porównać PG ferro lub PG classic z intermagiem mikro, to który wydajniejszy ?
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 17:00:30 wysłane przez Boomer » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2011, 18:52:09 »

zdecydowanie intermag, bo to nawóz ogrodniczy stąd ta niższa cena   Wink kupiłem sobie litr za 30 zł który starczy mi do konca zycia .. Grin
z wszystkich ogrodniczych nawozów jakie znam własnie intermag ma najlepszy skład mikroelementów więc mozna go spokojnie dawkować bez żadnych modyfikacji

intermag plus ma troche inny skład, jeszcze go nie stosowałem wiec ja w tej kwestii sie nie wypowiem ale niektórzy którzy go mieli u siebie byli zadowoleni, kup ten który jest tanszy  Wink

jak mieszasz kranówkę z RO to nie trzeba jej uzdatniać

jeszcze zauwazyłem ze wczesniej doradzałem ci 1 ppm PO4, mysle ze bezpieczniej bedzie jak zaczniesz od dawki 0,5 ppm zczasem zwiekszajac do 1 ppm PO4 jesli wystąpią niedobory fosforu( m.in. zielone kropki na szybach, różowe żyłki na lisciach)

ps nie potrzebujesz całego litra, mozesz kupic mniejszą ilość w http://akwanawozy.republika.pl/ wraz z innymi solami
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 20:06:07 wysłane przez Pethro » Zapisane
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 06, 2011, 20:17:56 »

Ok zrobię tak jak piszesz Smiley już zamawiam.

Jeszcze wracając do mieszania wody RO z kranówka. Powiedzmy proporcje 1:3 lub 1:4 kran-RO,
również nie wymaga uzdatniania ? Muszę obniżyć KH i GH jakoś, a pół na pół mieszać za dużo mi nie obniży.

A jeśli chodzi o niedobory, to chyba faktycznie mam je w akwarium.
Mam sporo roślin i faktycznie może tych związków mikro nie mówiąc już o makro, które pewnie w tej chwili są w śladowych ilościach w ogóle nie być.
Na szybie pojawił się osad w postaci takich mały niteczek oraz takie mocno zielone około 3-4 mm plamy. Ponadto na kryptokorynie pojawiły się okrzemki.
Tzn. tak mi się wydaje, że to okrzemki. Takie małe grudki, które usuwam mechanicznie. Nowe liście od kryptokoryny, które dopiero co wyrosły mają przez środek,
czerwoną krechę w kolorze przypominającym kolor łodyżki. Zaznaczam, że stare duże liście takich przebarwień w postaci takiej żyły w środku i na praktycznie na całą długość liścia nie mają. Są całe zielone.
Poza tym mech mi marnieje i niektóre gałązki robią się brązowe. Ah no i mech z korzenia łapie taki dziwny osad. Nie ma krewetek,więc nie ma go kto czyścić. Może to od tego ?
Moczarka, kabomba i rogatek jakoś dają radę.
Mogę, to jakoś ograniczyć póki nie dostanę nawozów ? Świecę 8 h i praktycznie cały czas podaję CO2 z bimbrowni.

Zamawiam te nawozy, bo w końcu mi ten mech zgnije... Sad

edit:

Skorzystam póki jeszcze nie ma odpowiedzi takie małe pytanko.
Zrobiłem testy kh -13 gh-14 od ostatniego razu spadło. Tylko, że chciałbym jeszcze delikatnie je zbić tak żeby gh wahało mi się od 10 do 12. Natomiast kh powyżej 5.
Mogę wody z RO lub destylowanej bezpośrednio do awka wlać, czy nie jest to zbytnio wskazane ?
Jeśli jednak istnieje taka możliwość, to załóżmy że w akwa mam około 24 L wody, czyli żeby zbić gh do 11 czyli 3 stopnie musiałbym wlać około 5 L RO lub demineralizowanej ?
Dobrze liczę ? Tylko nie wiem czy to nie za dużo ;p bo uzdatniacza ani żadnych mikro nawozów nie posiadam.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 22:54:58 wysłane przez Boomer » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 07, 2011, 17:24:44 »

Jeszcze co do CO2 to musisz mieć pewność że jest go wystarczająca ilość, zrób koniecznie test na CO2 lub kup gotowy. Jak zabraknie CO2 to klęska murowana Wink

do czasu az nie przyjdą wszystkie nawozy jesli nie bedzie to trwało dłuzej niz tydzien mozesz zaciemnić akwarium lub czesciej podmieniac wodę na kranovit ( w kranówie zazwyczaj jest już troche macro i micro)

Jak bedziesz zmieniał twardość możesz lać sam destylat/ro, ale później już musisz mieszać lub uzdatniać by wprowadzać minerały do wody ( wapń i magnez)

Jak za bardzo zmniejszysz twardość to może zabraknąć Ca, mozliwy objaw to skręcanie liści ale do póki to nie wystąpi nie przejmuj sie uzdatnianiem wody ro.

Co tydzień wymieniaj 50% dobrze to zrobi zarówno krewetkom jak i roslinom.

Planujesz trzymać jakies wymagające krewetki typu tiger, red bee itp ? te zwykłe jak red cherry czy babaulti mogą żyć w kranówie nawet srednio twardej
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Luty 07, 2011, 21:34:46 »

Wszystko co potrzebne zakupiłem, teraz czekam na paczki Smiley

A jeśli chodzi o Ca, to w jaki sposób mógłbym zwiększyć jego ilość ?
Może domówić jeszcze węglan wapnia, czy jakąś inną sól ?
Bo w sumie zamówiłem tylko te sole które mi podałeś + K2SO4 które już
wcześniej kupiłem. Ewentualnie coś jeszcze prócz tych co podałeś,
bo wodę z RO lał będę na pewno a nie chciałbym żeby czegoś z makro zabrakło.
Co do krewetek to właśnie przywiozłem 10 RC i 10 Hummeli Smiley
Jestem w trakcie aklimatyzacji. Bardzie wymagających póki co nie będę trzymał, zaczynam
od tych o mniejszych wymaganiach. Co do CO2 zakupiłem test JBLa z indykatorem.
Myślę, że będzie około środy, także dam zaraz info jak przeprowadzę badania.
Może faktycznie brakować już pierwiastków, bo jak na tak małe akwa, to wydaje mi się, że
mam bardzo dużo roślinek. Jutro wrzucę jakieś fotki to sam ocenisz.

W ogóle, to dzięki że tak pomagasz, bo naprawdę rady kogoś z dużo większym doświadczeniem są
po prostu bezcenne Smiley
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: